13.12.14

ΤΟΡΠΙΛΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ! ΤΡΑΒΗΞΑΝ «ΦΡΕΝΟ» ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ


Η δημοσιότητα που υπάρχει όλες τις τελευταίες ημέρες γύρω από την Ελλάδα έχει προκαλέσει προβληματισμό στον κλάδο του τουρισμού και αυτό διότι πολλοί ξένοι tour operator κάνουν και δεύτερες σκέψεις μη γνωρίζοντας την κατάσταση που θα επικρατεί στη χώρα το διάστημα της καλοκαιρινής σεζόν. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδος ζητούν ένα και μοναδικό πράγμα. Να κλείσει η περίοδος της αβεβαιότητας όσο το δυνατό γρηγορότερα και βέβαια ξορκίζουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Τελικά κανείς δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα γύρω από αυτά που συμβαίνουν στη χώρα και το κυριότερο από αυτά που μπορεί ο καθένας να φανταστεί ότι θα συμβούν το επόμενο διάστημα.
«Φεύγουν» κεφάλαια από την Ελλάδα Οι επενδυτές φοβούνται ξανά το Grexit
Τορπίλη στον τουρισμό;  Ημέρες του 2012 και σε ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα ζει η Ελλάδα όλες τις τελευταίες ημέρες. Οι ξένοι επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί σε μετοχές και ομόλογα έχουν πάρει την απόφαση να φύγουν, αγνοώντας αν θα γράψουν ή όχι ζημίες. Φοβούνται ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα μπορεί ενδεχομένως να μην είναι οι επιθυμητές και κατά συνέπεια θεωρούν ότι είναι πιο ασφαλές να φύγουν από επισφαλείς επενδύσεις στη χώρα και αυτές δεν είναι άλλες από τις μετοχές ή τα ομόλογα. Πάντως, όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξει ηρεμία, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, ώστε να μη γίνει ο πανικός αιτία να δημιουργηθεί πρόβλημα στη χώρα.
Κάποιοι ζουν μάλλον σε άλλο κόσμο Νέο «φορολογικό χτύπημα»
Τορπίλη στον τουρισμό;  Εκεί στο υπουργείο Οικονομικών και ειδικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προφανώς και έχουν άλλο κώδικα επικοινωνίας και σίγουρα ζουν σε έναν άλλον κόσμο, όμορφο και φορολογικά πλασμένο. Δεν μπορεί να εξηγήσει κανείς διαφορετικά τις αποφάσεις που λαμβάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, προφανώς για να μην πλήττουμε και να είμαστε σε εγρήγορση. Τελευταίο «χτύπημα» η απόφαση για τι άλλο, για τα ακίνητα. Αν δηλαδή κάποιος που κατέχει ακίνητα, ανεξαρτήτου αξίας, αποφασίσει στη διάρκεια δύο ετών να πουλήσει τρία, θα φορολογείται με 26% επί της υπεραξίας και όχι με 15% που ισχύει αν πουλήσει για παράδειγμα ένα. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η φορολογική παράνοια έχει και όρια, τα οποία και έχουν ξεπεράσει προ πολλού.
Πριν από την προεδρική εκλογή... «τρέχουν» Παροξυσμός νομοσχεδίων
Τορπίλη στον τουρισμό;  Η Βουλή για πρώτη φορά την περίοδο των εορτών θα παραμείνει ανοικτή. Και επειδή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, συμπεριλαμβανομένου και των πρόωρων εκλογών, πολλοί υπουργοί σπεύδουν να καταθέσουν νομοσχέδια που έχουν έτοιμα προκειμένου να μην αφήσουν εκκρεμότητες για το 2015. Κάποιοι από το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο εφιστούν την προσοχή σε υπουργούς και υφυπουργούς να μην υπάρξουν φωτογραφικές διατάξεις ή τροπολογίες που θα προκαλέσουν. Ο λόγος είναι απλός. Αφού μπορεί και να πάμε σε εκλογές όλοι θέλουν να έχουν καλυμμένα τα νώτα τους και να μη δώσουν τροφή για αρνητικά σχόλια στην αξιωματική αντιπολίτευση. Και βέβαια καλά κάνουν, αφού στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις κάποιων που ήθελαν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να περάσουν «νύχτα» ρυθμίσεις εξυπηρέτησης «φίλων» ή ημετέρων.
Και στις αντλίες οι μειώσεις στα καύσιμα Γιορτές με καλές τιμές
Και μέσα στη γενικότερη «μαυρίλα» ίσως η μοναδική όαση είναι η αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα. Ήδη σε πολλές αντλίες στην Αττική η τιμή γράφει μπροστά 1,3... ευρώ το λίτρο. Η συνεχιζόμενη πτώση στις διεθνείς τιμές των καυσίμων δημιουργεί σοβαρές προσδοκίες ότι η λιανική τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το 1,3 ευρώ/λίτρο, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί να υποχωρήσει άμεσα και κάτω από 0,95 ευρώ/λίτρο. Η μείωση αυτή στις λιανικές τιμές μπορεί να οφείλεται εν μέρει και στην απόφαση του εισαγγελέα για έρευνα. Μακάρι κάποιοι να αλλάξουν μυαλά και κυρίως συμπεριφορές.
Τα σχέδια των τραπεζών Υπάρχει ανησυχία
Τορπίλη στον τουρισμό;  Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων. Στο εσωτερικό της χώρας οι καταθέτες έχουν αρχίσει ήδη να ανησυχούν, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχουν σημάδια πανικού. Αρκετοί είναι αυτοί που επισκέπτονται τα καταστήματα των τραπεζών με τα οποία συνεργάζονται ρωτώντας για πιθανές εναλλακτικές μορφές τοποθετήσεων που προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν υπάρχουν αιτήματα για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Πάντως, οι τράπεζες είναι σε εγρήγορση και ετοιμάζουν αντιπροτάσεις προκειμένου εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και ενταθεί, όπως αναμένουν, να μπορέσουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο μαζικής φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό. Το διάστημα που φοβίζει ιδιαίτερα είναι μετά τις 30 Δεκεμβρίου και εφόσον δεν έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ «επενδύουν» στον πανικό «Ζούμε στη ζώνη του λυκόφωτος»
Κάποια από αυτά που ακούμε και διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την επόμενη ημέρα μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αν μη τι άλλο, προκαλούν όχι μόνο ανησυχία αλλά και πανικό. Από το «plan B για επιστροφή στη δραχμή» μέχρι και το κλασικό «θα καταργήσουμε σε μία νύχτα τα μνημόνια», μόνο καλές υπηρεσίες δεν προσφέρουν στη χώρα και στους πολίτες. Και επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν στελέχη που θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελούν την πλειοψηφία και πατούν στη γη χωρίς να αεροβατούν, θα πρέπει να απομονώσουν όλα εκείνα τα ακραία στοιχεία που δημιουργούν μία εικόνα που παραπέμπει στη «ζώνη του λυκόφωτος».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου