17.12.14

Πριν από τον πλειστηριασμό θα μπορεί ο επίδοξος αγοραστής να... «ξεναγηθεί» στο ακίνητο

Την ώρα που οι δανειολήπτες ανησυχούν για την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι δικαστικοί επιμελητές και οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθησυχάζουν.


«Δεν είναι στην επιθυμία των τραπεζών να πάρουν σπίτια που κανένας δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει», λένε.

«Τα κατασχετήρια έρχονται κατά χιλιάδες», απαντούν οι εκπρόσωποι των δανειοληπτών. «Μπορεί στους πλειστηριασμούς να μην υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά τα ακίνητα δεσμεύονται».

Και το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι οι τράπεζες δεσμεύουν τα ακίνητα και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να τα βγάλουν το «σφυρί».

«Ο νόμος για την προστασία πρώτης κατοικίας, με τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν, προστάτευε μόνο 3000-4000 νοικοκυριά. Άλλα 100.000 νοικοκυριά έχουν μπει στον "νόμο Κατσέλη", έχουν δηλαδή κάνει ασφαλιστικά μέτρα μέχρι την τελική έκβαση της υπόθεσής τους. Αν εξαιρεθούν αυτές οι περιπτώσεις, πλειστηριασμοί γίνονται ήδη, κάθε μέρα», λέει στο newpost ο πρόεδρος των Δανειοληπτών Βαγγέλης Κρητικός.

«Τις τράπεζες δεν τις ενδιαφέρουν ακίνητα που πλειστηριάζονται στην αντικειμενική τους αξία, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από την εμπορική τους αξία. Τί να τα κάνουν; Να τα αφήσουν κι αυτά ξενοίκιαστα;», απαντά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.

«Γίνονται πλειστηριασμοί και δεν "πατάει" άνθρωπος», λέει ο πρόεδρος των Δικαστικών Επιμελητών, Ευθύμιος Πρεκετές.

«Το ανησυχητικό είναι η επικείμενη ψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», συνεχίζει και εξηγεί: «Εκεί προβλέπεται ότι, αν ο πρώτος πλειστηριασμός δεν έχει αποτέλεσμα, τότε μπορεί στον δεύτερο η τιμή εκκίνησης να είναι η μισή της αντικειμενικής αξίας. Μια ακόμη διάταξη προβλέπει ότι εμείς, οι δικαστικοί επιμελητές, θα κληθούμε να... ξεναγήσουμε τους επίδοξους αγοραστές, τα "κοράκια" δηλαδή, στο σπίτι που θα πλειστηριαστεί, ακόμη κι αν ο ιδιοκτήτης βρίσκεται ακόμα μέσα. Και αυτό θα το κάνουμε με την συνδρομή της αστυνομίας. Αυτό είναι που μας ανησυχεί περισσότερο από όλα», καταλήγει.

newpost.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου