12.11.14

Μυστήριο με τον νεκρό στην Αμφίπολη – Γιατί βρέθηκαν οστά μέσα και έξω από το φέρετρο

Σε ποιόν ανήκουν τα οστά;

Όπως αναφέρει το xronometro.com όσον αφορά τα οστά, η πρώτη απάντηση που πρέπει να δοθεί είναι αν πρόκειται για σκελετό άνδρα ή γυναίκας.
Στην πρώτη περίπτωση, του άνδρα δηλαδή, αν ο νεκρός είναι μακεδόνας μέλος της βασιλικής οικογένειας ή κάποιου στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου θα έπρεπε να βρεθούν υπολείμματα καύσης του νεκρού μέσα σε λάρνακα. Εκτός βέβαια και αν είναι τα οστά ενός εκ των τυμβωρύχων που έπεσε νεκρός και τον παράτησαν οι σύντροφοι του, αλλά σε αυτή την περίπτωση ανακύπτει ερώτημα για το πώς εξαφανίστηκε ο νεκρός της ταφής;
Στην δεύτερη περίπτωση, όπου ο σκελετός ανήκει σε γυναίκα, υπάρχει και άλλο ενδεχόμενο. Τα οστά να ανήκουν στην Ρωξάνη, η οποία δεν ήταν μακεδόνισα για να έχει γίνει καύση του σώματος πριν την ταφή, αν αυτό συμβαίνει τότε κάπου εκεί κοντά θα πρέπει να βρεθεί και η ταφή του Αλέξανδρου Δ’.
Ο τάφος της Ολυμπιάδας;
Τέλος, και το πιο ισχυρό σενάριο, αν συνδυάσουμε την εύρεση των οστών και με τα υπόλοιπα ευρήματα του τάφου, προκύπτει ότι η ταφή να είναι της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Ολυμπιάδας, άποψη που έχουν υποστηρίξει γνωστοί αρχαιολόγοι. Βέβαια, σύμφωνα με τις πηγές ο τάφος της βρίσκεται στην Πύδνα, εκεί που την δολοφόνησαν οι συγγενείς των θυμάτων της και όπου σύμφωνα με τις διασωθείσες πληροφορίες δεν προηγήθηκε της ταφής, καύση, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι άνθρωποι από το περιβάλλον της να μετέφεραν τα οστά και να την έθαψαν στην Αμφίπολη. Μια εξέταση των οστών από ειδικούς ανθρωπολόγους ίσως δώσει σχετικά εύκολα μια πρώτη απάντηση, αφού στην περίπτωση που τα οστά ανήκουν στην Ολυμπιάδα θα πρέπει να φέρουν εμφανή ίχνη από τραύματα εξαιτίας του λιθοβολισμού και ιδιαίτερα στο κρανίο.
Γιατί βρέθηκαν οστά μέσα και έξω από το φέρετρο
Ερωτήματα ανακύπτουν από το ότι τα οστά βρέθηκαν εκτός του τάφου και ότι δεν υπάρχουν ταφικά δώρα δίπλα του στον βαθμό που πρόκειται για έναν σπουδαίο άνδρα η γυναίκα της εποχής

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου