13.11.14

Γ.Λαμπρόπουλος - Κατασκευής 1984 το μοιραίο βλήμα στον Βόλο

Ο υφυπουργός άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος έδωσε στοιχεία στη Βουλή με αφορμή το τραγικό δυστύχημα σε στρατόπεδο του Βόλου

Πυρομαχικά τριάντα και πλέον χρόνων βρίσκονται στις αποθήκες του Ελληνικού Στρατού και χρησιμοποιούνται στις ασκήσεις.
Στην αποκάλυψη αυτή προέβη ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος απαντώντας σε ερώτηση της ανεξάρτητης βουλευτού Ραχήλ Μακρή με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στο Βόλο που είχε στοιχήσει τη ζωή σε τρεις στρατιώτες (έκρηξη όλμου σε άσκηση).
Ο υφυπουργός στη γραπτή απάντηση που διαβίβασε στο Κοινοβούλιο επιβεβαιώνει ότι «στα υπάρχοντα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού υπάρχουν ορισμένα είδη πυρομαχικών οι μερίδες των οποίων είναι κατασκευασμένες τρεις ή και περισσότερες δεκαετίες από σήμερα». Εξηγεί μάλιστα ότι σε κανένα τεχνικό στρατιωτικό εγχειρίδιο δεν αναγράφεται ότι ο χρόνος κατασκευής ενός πυρομαχικού αποτελεί και κριτήριο της κατάστασης του. Υπάρχουν περιπτώσεις- αναφέρει ο ίδιος- που παλιότερα πυρομαχικά είναι σε άριστη κατάσταση, ενώ άλλα νεώτερης κατασκευής έχουν παρουσιάσει δυσλειτουργίες οι οποίες αντιμετωπίζονται δεόντως.
Ο ίδιος πάντως δεν αναφέρει αν το συγκεκριμένο πυρομαχικό είχε περάσει από διαδικασία συντήρησης. «Aυτό αποτελεί αντικείμενο της μυστικής προανάκρισης που διενεργείται και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δοθεί καμία απάντηση» υπογραμμίζει.
Σε ότι αφορά το τραγικό περιστατικό στο πεδίο βολής στο Βόλο δηλώνει ότι  στον συγκεκριμένο όλμο είχαν τοποθετηθεί την ίδια ημέρα 11 βλήματα χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης διαβεβαιώνει, επικαλούμενος και τις σχετικές εκθέσεις, ότι τα πυρομαχικά πριν την έναρξη των βολών επιθεωρήθηκαν και η κατάσταση τους ήταν άριστη, ενώ αποτελούσαν μέρος 10.000 βλημάτων της ίδιας παρτίδας (κατασκευής του 1984) εκ των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί έως τότε 2.257 για εκπαιδευτικές βολές.

 thetoc.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου