22.10.14

Νυχτερινές παραβιάσεις του FIR από τουρκικά μαχητικά - Τι δοκιμάζει στο Αιγαίο η Άγκυρα;

Σε νυχτερινές παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου προχωρά το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, στέλνοντας τα μαχητικά της πάνω από το Αιγαίο σε ώρες που δεν μας ... είχε συνηθίσει εδώ και πολλά χρόνια! 

Σύμφωνα με πληροφορίες του defenceline.gr, η συχνότητα των νυχτερινών εισβολών στο FIR Αθηνών γίνονται με τέτοιους ρυθμούς που μόνο τυχαίες και αποσπασματικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν...

Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου ολόκληρη η περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου φλέγεται από πολεμικές συγκρούσεις και εντάσεις, δημιουργεί μοιραία περίεργους συνειρμούς. Αν σε όλο αυτό το κλίμα προστεθούν οι εξελίξεις και οι αλλαγές που αναμένονται το επόμενο διάστημα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, εκεί όπου Ελλάδα και Κύπρος φιλοδοξούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, τότε ο καθένας μπορεί να βγάλει εύκολα τα συμπεράσματά του.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα δεδομένα δεν αλλάζουν. Η Πολεμική Αεροπορία είναι σε θέση να δίνει απαντήσεις και να παίρνει ... ουρές (όποτε αυτό "επιτρέπεται" ή επιβάλλεται από τις συνθήκες) ημέρα και νύχτα. Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα οι νυχτερινές απογειώσεις και τα scramble τείνουν να γίνουν κανόνας για τα πληρώματα επιφυλακής στις αεροπορικές βάσεις της ΠΑ στα νησιά του Αιγαίου όπου μετασταθμεύουν τα μαχητικά μας αεροσκάφη, αλλά και στις μητρικές βάσεις όποτε αυτό απαιτηθεί...

Το σίγουρο είναι πως σε μια κρίσιμη καμπή για την περιοχή μας, οι συνήθεις ύποπτοι θέλουν να δώσουν το δικό τους στίγμα, αν και μόνο έκπληξη δεν πρέπει να μας προκαλεί αυτή η εξέλιξη και οι προκλήσεις πάσης φύσεως από τη γείτονα, "φίλη" και "σύμμαχο" χώρα. Αλλαγή στρατηγικής από την Άγκυρα; Νέες "δοκιμές" των χρόνων αντίδρασης και ετοιμότητας των ελληνικών αεροσκαφών και του δικτύου αεράμυνας; Ότι και να ισχύει ο νυχτερινός αγώνας πάνω από το Αιγαίο είναι πλέον μια πραγματικότητα, με τους Έλληνες επιτελείς να παρακολουθούν με προσοχή το ... φαινόμενο και να το αξιολογούν.

defenceline.gr/ Γιώργος Λαμπράκης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου