26.10.14

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ Η ΕΝΤΑΣΗ - Εξέδρα στην Κυπριακή ΑΟΖ θέλει να στήσει η Τουρκία


Εξέδρα στην Κυπριακή ΑΟΖ θέλει να στήσει η Τουρκία

Εντατική προσπάθεια για να στήσει πλατφόρμα έρευνας για φυσικό αέριο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ξεκινήσει η Άγκυρα, την ώρα που το ερευνητικό "Μπαρμπαρός" συνεχίζει να βρίσκεται στα κυπριακά "οικόπεδα". 
Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που επικαλείται «ασφαλείς πληροφορίες». η τουρκική πλευρά έχει ήδη προσεγγίσει διεθνείς εταιρείες για να μεταφέρουν πλατφόρμα τους στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ώστε να αρχίσει έρευνες.
Πιο συγκεκριμένα, φέρεται να έχει έλθει σε επαφή με δυο τουλάχιστον εταιρείες, οι οποίες όμως απάντησαν αρνητικά επειδή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν θα ήθελαν να εμπλακούν σε μια πολιτική διελκυστίνδα, καθώς έχουν υπολογίσει και την αντίδραση της Λευκωσίας και τις επιπτώσεις που θα έχουν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την εξέλιξη αυτή, η Τουρκία προχωρεί στην επιλογή της αγοράς δικής της πλατφόρμας, από τη στιγμή μάλιστα που η τιμή δεν φαίνεται να είναι απαγορευτική (υπολογίζεται γύρω στα 100-150 εκατ. ευρώ). 

Για το σκοπό αυτό φαίνεται πως έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με την κρατική αζέρικη εταιρεία SOCAR.
Προφανώς, μια τέτοια ενέργεια θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης, κάτι που σημαίνει ότι τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα έχουν κάθε λόγο να επιχειρήσουν να την αποτρέψουν. 
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε τελικά (μετά από έντονες αντιπαραθέσεις...) κείμενο με το οποίο ζητά από την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου