3.10.14

ΙΟΒΕ: Νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο - «Βουτιά» στις προσδοκίες για το λιανεμπόριο και τις κατασκευές

Νέα πτώση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος καταγράφει το Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας του Σεπτεμβρίου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ και τον Σεπτέμβριο συνεχίστηκε η πτωτική πορεία του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, υποχωρώντας στις 99,3 (από 102 μονάδες τον Αύγουστο), επιστρέφοντας ουσιαστικά στα επίπεδα του Μαΐου.

Πάντως, όπως σημειώνεται, παρά την υποχώρηση, ο δείκτης το 2014 εξακολουθεί να κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, γεγονός που υποδηλώνει σταθεροποίηση προσδοκιών και συνάδει με την αποκλιμάκωση της ύφεσης που αποτυπώνεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.


Ωστόσο, τα στοιχεία του ΙΟΒΕ δείχνουν ότι επιδεινώνονται οι προσδοκίες σε όλους τους επιμέρους τομείς, με εντονότερη εκείνη στο Λιανικό εμπόριο και τις Κατασκευές. Έντονη αποδυνάμωση καταγράφεται και από την πλευρά της ζήτησης, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να υποχωρεί στη δυσμενέστερη επίδοση του τελευταίου εξαμήνου. Η εξασθένηση των προσδοκιών τον Σεπτέμβριο ήταν αναμενόμενη και συνδέεται και με τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις πολιτών και επιχειρήσεων, αλλά και την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου που επηρέασε θετικά σειρά από οικονοικές δραστηριότητες.

Αναλυτικότερα:

-στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεση εξέλιξη της παραγωγής και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης αποδυναμώνονται, αν και ο δείκτης των εκτιμηθέντων αποθεμάτων υποδηλώνει μεγαλύτερη ρευστοποίηση.

-στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους υποχωρούν ήπια, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεση εξέλιξη της ζήτησης, αλλά και, εντονότερα, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση.

-στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, όπως και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις, με τον δείκτη των αποθεμάτων να κινείται ανοδικά.

-στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων δεν μεταβάλλονται, ενώ ο δείκτης πρόβλεψης για την απασχόληση επιδεινώνεται αισθητά τον Σεπτέβριο.

-στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονοική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12ηνο υποχωρούν ήπια, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση βελτιώνονται ελαφρά, όπως συβαίνει και με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΙΟΒΕ, ΕΔΩ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου