16.10.14

Χωρίς ιατρούς ειδικοτήτων τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας: Κρίσιμη η εξέταση για ασθενείς με σοβαρές παθήσεις

Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει η απουσία γιατρών ειδικοτήτων από τα περισσότερα ΚΕΠΑ στους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και ειδικότερα σε αυτούς που πάσχουν από νεοπλασματική νόσο και εξετάζονται για να τύχουν εκτίμησης του ποσοστού αναπηρίας.
Οι γιατροί που εργάζονται στα ΚΕΠΑ, ιδίως της περιφέρειας, δεν έχουν την εξειδίκευση για να εκτιμήσουν την κατάσταση της υγείας των ασθενών αυτών, που απαιτεί ειδικότητα ογκολόγου.
Το θέμα πήρε διαστάσεις με αφορμή την περίπτωση ασθενούς με μεταστατικό καρκίνο ήπατος και πρωτοπαθή εστία στο μαστό, η οποία εκτιμήθηκε χωρίς η απόφαση να αναφέρεται στη μεταστατική νόσο και της δόθηκε το ποσοστό αναπηρίας 50%, παρά το γεγονός ότι προσκόμισε μαγνητική τομογραφία με εμφανή μεταστατική νόσο 4 εστιών στο ήπαρ, για την οποία μάλιστα έλαβε χημειοθεραπεία από δημόσια ογκολογική κλινική.
Η ασθενής υπέβαλε ένσταση κατά της απόφασης, με το σκεπτικό ότι ως γνωστόν οι πολλαπλές μεταστατικές εστίες ήπατος που αντιμετωπίζονται με χημειοθεραπεία δεν ιώνται αλλά υφίονται, πράγμα που παρέβλεψαν ή αγνόησαν τα μέλη της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής. Για το συγκεκριμένο θέμα κατατέθηκε και ερώτηση στη Βουλή.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου