Πριν ρίξουμε τις πατάτες σε ένα οποιοδήποτε λάδι στο τηγάνι, ας σκεφτούμε ποιο λάδι είναι προτιμότερο.

Οι ερευνητές αναφέρουν στην επιθεώρηση της αμερικάνικης εταιρίας χημείας Journal of Agricultural and Food Chemistry ότι το ελαιόλαδο αντέχει την υψηλή θερμοκρασία του τηγανιού καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο σπορέλαιο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι κάθε λάδι έχει τις δικές του ιδιότητες όσον αφορά τη χημική του σύσταση, τις ιδιότητές του και τη διατροφική του αξία, παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν, εξαιτίας της έκθεσης του ελαίου σε υψηλές θερμοκρασίες και να οδηγήσουν στη σύσταση νέων συστατικών ακόμη και τοξικών. Η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να εντοπίσει ποιο από τα έλαια μπορεί να διατηρήσει περισσότερο την ποιότητά του σε υψηλή θερμοκρασία και μετά από επανειλημμένη χρήση.

Δοκίμασαν, λοιπόν, την αντοχή τεσσάρων ελαίων: του ελαιόλαδου, του καλαμποκέλαιου, του σογιέλαιου και του ηλιέλαιου. Τα έλαια χρησιμοποιήθηκαν δέκα φορές. Διαπίστωσαν ότι το ελαιόλαδο ήταν το πιο σταθερό όσον αφορά τη σύστασή του στους 160oC – 190oC. Λιγότερο σταθερό από όλα στο τηγάνισμα ήταν το ηλιέλαιο η διάσπαση του οποίου γινόταν στους 180oC.

Το συμπέρασμα των ειδικών ήταν ότι η καλύτερη επιλογή για το τηγάνι ήταν το ελαιόλαδο, επειδή διατηρεί την ποιότητα και την διατροφική του αξία.

Vita.gr