20.10.14

Την 187η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου γιόρτασε η Πύλος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 187η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου στην Πύλο.
Στις 9.30 το πρωί, οι σημαίες Ελλάδας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας  μεταφέρθηκαν  σε πομπή από το Δημαρχείο  Πύλου στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου  έγινε η επαρσή τους  από τον δήμαρχο Πύλου – Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη , παρουσία των εκπροσώπων της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και όλων των αρχών του νομού.
Στην συνέχεια τελέστηκε  δοξολογία στο Μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και ακολούθησε  επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Τριών Ναυάρχων  όπου έγινε κατάθεση στεφάνων  και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Σοφία Καπετανάκη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τίτλο «Η σωτήριος για την Ελληνική Επανάσταση Ναυμαχία του Ναβαρίνου».
Ακολούθησε παρέλαση σχολείων και στρατιωτικών τμημάτων και μισή ώρα αργότερα, εκπρόσωποι πρεσβειών, του ΓΕΝ και του Δήμου Πύλου - Νέστορος θα μετέβησαν στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Αγγλων πεσόντων,  όπου τελέστηκε  επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια στο καθένα από αυτά.
Αργά το απόγευμα  παρουσιάστηκαν  παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Τριών Ναυάρχων από το χορευτικό του Συλλόγου Κυριών Πύλου. 

ΟΙ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες εθιμοτυπικές επισκέψεις στο Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος και ανταλλαγή αναμνηστικών ενθυμίων.
Ο Αρχηγός Ταξιδιού , κ. Βάλερι Τρανκόφσκι, της Ρωσικής Κορβέττας «SAMUM», η οποία βρίσκεται στην Πύλο από το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να λάβει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 187η Επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνο, επισκέφτηκε το Δήμαρχο, κ. Δημήτριο Καφαντάρη, στο γραφείο του. Στη συνάντηση αντάλλαξαν συμβολικά δώρα φιλίας και συνεργασίας και αναφέρθηκαν και οι δυο στην άψογη συνεργασία και οργάνωση των εκδηλώσεων.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τη ρωσική αποστολή για την αδιάκοπη παρουσία τους στις εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνο, καθώς η παρουσία τους κάθε χρόνο επιβεβαιώνει τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών.
Εν συνεχεία, ο Κυβερνήτης της Φρεγάτας «Αιγαίον», η οποία επίσης ναυλοχεί στο λιμάνι της Πύλου από το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να αποδοθούν οι δέουσες τιμές στις επετειακές εκδηλώσεις, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, επισκέφτηκε το Γραφείο του Δημάρχου.  Ο Κυβερνήτης του πλοίου, κ. Μιχαήλ Δεμέστιχας, εξέφρασε τις καλύτερες εντυπώσεις για την πόλη της Πύλου και τη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, καθώς είναι η πρώτη φορά που παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ιδιάζουσα σημασία της συγκεκριμένης επετείου, καθώς υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την εθνική μας ανεξαρτησία.
Αργότερα την ίδια μέρα, τελέστηκε τρισάγιο και επιμνημόσυνη δέηση στη Γιάλοβα, στη μνήμη των θανόντων Γάλλων στρατιωτών και οπλιτών του εκστρατευτικού σώματος του στρατηγού Μαιζώνος κατά τα έτη 1828-1832, από ελονοσία. Την πομπή των επισήμων στη δοξολογία, συνόδευσε η μπάντα και το άγημα του Πολεμικού Ναυτικού.
Τέλος, το απόγευμα, στις 19:00, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού έδωσε συναυλία για τον κόσμο, στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, στην Πύλο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου