10.9.14

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ - Πόλεμος στη Βουλή κατά του ΕΝΦΙΑ - Δεν ψηφίζουν κυβερνητικοί βουλευτές


Πόλεμος στη Βουλή κατά του ΕΝΦΙΑ - Δεν ψηφίζουν κυβερνητικοί βουλευτές

Με καζάνι έτοιμο να εκραγεί είναι η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας ενώ οξύτατες είναι οι αντιδράσεις και μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τον ΕΝΦΙΑ και τις αλλαγές που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.  
Δεν είναι απλά η έκρηξη οργής της Αννας Καραμανλή και τα «γαλλικά» σε βάρος του κ. Χαρδούβελη και των συμβούλων του. 
Ούτε φυσικά το οργισμένο ύφος της επερώτησης 21 βουλευτών της ΝΔ για το ρόλο του Ν. Καραβίτη στη σύνταξη του νόμου για το φόρο ακινήτων.
Είναι ότι βουλευτές απειλούν ότι δεν θα περάσει από τη Βουλή η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, προκαλώντας σοβαρότατο πρόβλημα στην κυβέρνηση αφού μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει εισπραχθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Αλλά και ο βουλευτής Χρ. Αηδόνης, στενός συνεργάτης του Α. Λοβέρδου, δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τον ΕΝΦΙΑ ενώ και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκης δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει αν δεν υπάρξει αν δεν υπάρξουν αλλαγές σε μια «εξόφθαλμη αδικία», όπως είπε. Οι βουλευτές που θα μιλήσουν στη Βουλή είναι πολλοί και αναμένονται και άλλες διαφοροποιήσεις.
Ο ΕΝΦΙΑ προφανώς είναι ένας παντελώς άδικος νόμος και αυτή η διαρροή που υπήρχε ότι είναι ένας δίκαιος και σωστός νόμος είναι ανοησίες, διαστημικές ανοησίες» τόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Ψυχάρης.
Όπως είπε, μιλώντας στο Mega, δικαίως ενοχλήθηκε πολύς κόσμος, ενώ εξέφρασε και την άποψη ότι επλήγη και το προφίλ του Πρωθυπουργού. «Υπάρχει και πολιτική ευθύνη στο θέμα αυτό», πρόσθεσε.
Ο κ. Ψυχάρης άσκησε κριτική και για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα. «Θα έπρεπε να είχαμε κληθεί, οι βουλευτές της Ν.Δ. τουλάχιστον, κι αν ήθελε το ΠΑΣΟΚ να καλέσει τους δικούς του, να μας εξηγήσουν τι έκαναν ώστε και εμείς οι βουλευτές οι οποίοι βγαίνουμε στον κόσμο και μιλάμε στον κόσμο να έχουμε να πούμε εμείς τι μας μεταφέρει ο κόσμος και να λειτουργήσουμε καλύτερα ως κόμμα», σημείωσε.
Λίγο νωρίτερα σε άλλη σύσκεψη που έγινε, παρόντος αυτή τη φορά του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, για τις περικοπές στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων κάλυψης του ΕΟΠΥΥ, το κλίμα ήταν ήρεμο, αν και το θέμα είναι μείζον και αφορά εκατομμύρια πολίτες.
Ενδεικτικές είναι και οι δημόσιες τοποθετήσεις δυο πρώην υπουργών. Ο Προκόπης Παυλόπουλος επιμένει να θέτει το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του φόρου ακινήτων και η Ντόρα Μπακογιάννησ ημειώνει με έμφαση ότι ο ΕΝΦΙΑ «έβγαλε τη μισή Ελλάδα από τα ρούχα της». Αλλοι βουλευτές, όπως ο Ιορδάνης Τζαμτζής και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εντείνουν τις παρεμβάσεις τους και αναδεικνύουν με ρεαλισμό το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην περιφέρεια.
Χαρακτηριστική ήταν η φράση του πρώην υπουργού και διαγραφέντος από τη ΝΔ, Βύρωνα Πολύδωρα που είπε, σχολιάζοντας τη φράση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη ότι θα έρθουν οι κομμουνιστές να μας πάρουν τα σπίτια: «Δεν μπορώ να το δεχθώ αυτό…. αιώνες έλεγαν οι δεξιοί και εγώ να μην έρθει ο κομμουνισμός και μας πάρει την κατσίκα και το σπίτι. Και ήρθε η καταναλωτική δεξιά των μεγάλων οίκων και τραπεζιτών…και πήρε και την κατσίκα και το σπίτι».
Την κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και τον επαναπροσδιορισμό των τιμών των αντικειμενικών αξιών προανήγγειλε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.
«Εμείς είμαστε σαφείς. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και μόνο φόρος επί της μεγάλης ακίνητης περιουσίας» είπε ο κ. Βούτσης μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Mega.
«Κατά τη νομοθεσία, την είχαμε, ξέρετε, προς της κρίσεως και προ αυτού του νόμου, θα προσδιορίσουμε με βάση καινούργιες αντικειμενικές που πρέπει να υπάρξουν. Τότε ήταν περί τις 600.000, αλλά τώρα, αν δεν κάνω λάθος, είναι κάπου 50%. Αυτά τα έχουμε βάλει στο χαρτί» πρόσθεσε.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου