29.9.14

«Νεκροταφείο» μεταναστών η Μεσόγειος: Οκτώ νεκροί καθημερινά σε «ταξίδια θανάτου»


«Νεκροταφείο» μεταναστών η Μεσόγειος: Οκτώ νεκροί καθημερινά σε «ταξίδια θανάτου»

Μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτυπώνεται στην έκθεση «Fatal Journeys» που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ), για τις ζωές μεταναστών που χάνονται στην προσπάθεια αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής.
Από την έκθεση προκύπτει ότι σε αυτά τα μοιραία «ταξίδια θανάτου» πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει τα τελευταία 14 χρόνια. 22.000 από αυτούς στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ευρώπη.
Μόνο φέτος, έχουν σκοτωθεί 4.077 μετανάστες. Από αυτούς, το 75%, δηλαδή πάνω από 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Κι όπως αναφέρεται στην 216 σελίδων έκθεση, ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι μεγαλύτερος και αναμφίβολα θα μεγαλώσει κι άλλο ως τα τέλη του χρόνου.
Ακόμη πιο σοκαριστική είναι η «στατιστική πραγματικότητα»: Οκτώ άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά στις ανά τον κόσμο μεταναστευτικές οδούς!
Ο αναλογικά υψηλός αριθμός νεκρών μεταναστών στη Μεσόγειο, «αντικατοπτρίζει τη δραματική αύξηση του αριθμού των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη», αναφέρει η έκθεση.
Μετά την Μεσόγεο, η επόμενη περιοχή με τους περισσότερους θανάτους μεταναστών είναι η περιοχή της Ανατολικής Αφρικής (που περιλαμβάνει τις Τανζανία, Κένυα, Ουγκάντα, Ρουάντα, Μπουρουντί, Τζιμπουτί, Ερυθραία, Αιθιοπία, Σομαλία, Μαλάουι, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Κομόρες, Μαυρίκιος, Σεϋχέλλες, Μοζαμβίκη, Μαδαγασκάρη, Νότιο Σουδάν, Ρεϊνιόν και Μαγιότ) με μόλις 251 θανάτους.
«Είναι καιρός να κάνουμε περισσότερα από το να καταμετρούμε τον αριθμό των θυμάτων. Είναι καιρός να κινητοποιήσουμε τον κόσμο για να σταματήσει αυτή η βία κατά των απελπισμένων μεταναστών» τονίζει ο γενικός διευθυντής του IOM, Ουίλιαμ Σουίνγκ.
Για να συμπληρώσει με νόημα: «Το μήνυμα του Οργανισμού είναι σαφές: οι μετανάστες δεν χρειάζεται να πεθαίνουν»...

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου