14.8.14

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - Την έκπληξη κάνει και φέτος η Καλαμάτα

Όπως σχεδόν κάθε χρόνο έτσι και φέτος την πρωτιά στις αφίξεις τουριστών την κρατούν η Μύκονος και η Σαντορίνη. Η μεγάλη έκπληξη όμως είναι η Καλαμάτα!
Πλημμύρισαν από τουρίστες οι πλέον δημοφιλείς προορισμοί της χώρας, με τη Μύκονο και τη Σαντορίνη να κρατούν για ακόμη ένα καλοκαίρι τα «σκήπτρα» του τουρισμού και να παραμένουν κορυφαίες επιλογές για τους ξένους επισκέπτες, καταγράφοντας αύξηση της κίνησης από το εξωτερικό κατά 39,9% και 26,7% αντίστοιχα στο επτάμηνο.
Είναι ενδεικτικό πως μόνο το μήνα Ιούλιο, σχεδόν 19 χιλ. περισσότεροι τουρίστες σε σύγκριση με πέρσι προσγειώθηκαν στο νησί των Ανέμων, ενώ τον ίδιο μήνα 17 χιλ. επιπλέον επισκέπτες είδαν τη θέα από την Καλντέρα.
Την έκπληξη ωστόσο κάνει και φέτος η Καλαμάτα. Αν και σε σύνολο τουριστών δεν μπορεί ακόμη να συγκριθεί με τα δύο κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων (51 χιλ. είναι η αφίξεις στο αεροδρόμιο της πόλης συνολικά μέχρι τώρα, όταν στη Σαντορίνη είναι 166 χιλ. και στη Μύκονο 130 χιλ.), σε επίπεδο ποσοστιαίας αύξησης επισκεψιμότητας έρχεται πρώτη και με διαφορά: 68,2% περισσότερες αφίξεις στο επτάμηνο και 62,5% τον Ιούλιο καταγράφει το μεσσηνιακό αεροδρόμιο, που βάζει πλέον ισχυρή υποψηφιότητα στον ελληνικό τουριστικό χάρτη, ποντάροντας σε ήδη υπάρχουσες ξενοδοχειακές υποδομές υψηλής ποιότητας (Costa Navarino), αλλά και στις επόμενες που θα έρθουν (όπως το νέο Grace που θα λειτουργήσει στην Καλαμάτα το 2017).
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως οι περιοχές της Μεσσηνίας εμφανίζουν τις τελευταίες ημέρες πληρότητες που ξεπερνούν το 90%, καθώς έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Όπως δείχνουν τα στατιστικά που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ούτε οι υπόλοιποι προορισμοί πάνε πίσω.
 Αύξηση καταγράφεται σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια στο επτάμηνο: Ρόδος 10,7%, Κως 8,2%, Χανιά 22,9%, Κέρκυρα 13%, Ζάκυνθος 18,7%, Σάμος 18,1%, Σκιάθος 16,9% και Καβάλα 7,6%.

kalamataΓια πρώτη φορά όμως, ημέρες... Μυκόνου ζει και η πρωτεύουσα, που από την αρχή της χρονιά έδειξε ισχυρά σημάδια ανάκαμψης. Παρά το γεγονός πως η Αθήνα αναζητά ακόμη τον προσανατολισμό της στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά του city break, το γεγονός πως στο επτάμηνο σημειώνει αύξηση επισκεπτών κατά 31% και μόνο τον Ιούλιο 25,5% θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την εδραίωσή της στην τουριστική αγορά.
Έτσι, αν και οι τελευταίες εξελίξεις από τη ρωσική αγορά, με την αισθητή πτώση της τουριστικής ζήτησης και τις απανωτές πτωχεύσεις tour operator «πάγωσαν» τα χαμόγελα των επαγγελματιών του τουρισμού, υπάρχει ικανοποίηση για το ρυθμό της επισκεψιμότητας μέχρι τώρα, ο οποίος φέρνει τον τουρισμό ακόμη πιο κοντά στο στόχο των 19 εκατ. αφίξεων. Οι μετρήσεις πάντως του Αυγούστου αναμένεται να είναι καθοριστικές για την παρακολούθηση της πορείας του τουρισμού, καθώς θα φανούν οι νέες ακυρώσεις Ρώσων ταξιδιωτών που επρόκειτο να επισκεφτούν τη χώρα.
Τι να δείτε στην Καλαμάτα
Το Δημαρχείο, την Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα που χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο με παραδοσιακά αντικείμενα, τοπικές ενδυμασίες και κειμήλια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το δημοτικό θέατρο και το Πάρκο Σιδηροδρόμων όπου εκτίθενται παλιές μηχανές και σιδηροδρομικά βαγόνια.
Σημείο συνάντησης και περιπάτου κατοίκων και επισκεπτών είναι η ευρύχωρη κεντρική πλατεία Βασιλέως Γεωργίου. Από εδώ ξεκινά το πεζοδρομημένο τμήμα της κεντρικής οδού Αριστομένους, όπου λειτουργούν πολλά εμπορικά καταστήματα και καφέ. Δυτικά από την πλατεία, αναπτύσσεται η συνοικία γύρω από τον γραφικό σιδηροδρομικό σταθμό, με δίκτυο πεζοδρόμων, μικρά καφέ-μπαρ και ταβέρνες.
Ένα από τα χαρίσματα της Καλαμάτας, είναι η τεράστια οργανωμένη παραλία 4 χλμ με ήσυχα πεντακάθαρα νερά που της χαρίζουν κάθε χρόνο τη γαλάζια σημαία. Το παραλιακό μέτωπο εκτείνεται κατά μήκος της λεωφόρου Ναυαρίνου και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης για βόλτα, ποδηλατάδα και φυσικά δροσερές βουτιές.
Στη δυτική παραλία βρίσκεται η αξιόλογη μαρίνα της πόλης με πολλές τουριστικές εγκαταστάσεις, καφέ και εστιατόρια.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου