15.8.14

ΣΗΜΕΡΑ η ποιό ζεστή ημέρα του καλοκαιριού

Με τον υδράργυρο να φτάνει και σε κάποιες περιοχές ίσως να ξεπερνά του 41 βαθμούς θα εορταστεί ο Δεκαπενταύγουστος σε όλη τη χώρα.  
Σύμφωνα με την ΕΜΥ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο και στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 40 βαθμούς ενώ κατά τόπους στο εσωτερικό της ανατολικής Ελλάδας μπορεί να φτάσει και τους 41 βαθμούς Κελσίου. 
Χθες Πέμπτη οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε Σπάρτη, Άργος,Πέραμα,Λάρισα, Ζίτσα Ιωαννίνων, Αγίους Θεοδώρους και Ανάβυσο
Στα μεγάλα αστικά κέντρα -Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη- οι δήμοι θα λειτουργήσουν κλιματιζόμενες αίθουσες για τις ευπαθείς ομάδες. 
Έτσι, ανοιχτές θα είναι τα επόμενα 24ωρα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι κλιματιζόμενες αίθουσες σε έξι Λέσχες Φιλίας στις περιοχές Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Αμπελοκήπων, Κάτω Πετραλώνων και Κολοκυνθούς στην Αθήνα.
Την Παρασκευή οι κλιματιζόμενες αίθουσες θα είναι ανοιχτές για τους πολίτες από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
Έκτακτα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους πολίτες, λαμβάνει και ο δήμος Πειραιά.
Μέχρι και το Σάββατο από τις 08:00 έως τις 22:00, θα παραμείνουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου
Ανοιχτές θα είναι και αρκετές κλιματιζόμενες αίθουσες στη Θεσσαλονίκη
Το Συνεδριακό Κέντρο της Helexpo “Ιωάννης Βελλίδης”, στο χώρο της ΔΕΘ, θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό έως και τις 16 Αυγούστου, από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Οι πολίτες και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα εντός του κλιματιζόμενου χώρου του συνεδριακού κέντρου.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, από την πλευρά του, θα παρέχει κλιματιζόμενους χώρους στα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) (στις οδούς Σαχτούρη 1 και Αλεξανδρείας 27) και στο Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων (Μοναστηρίου 62).
Οι χώροι θα λειτουργήσουν ως αίθουσες υποδοχής και αναμονής του κοινού, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, έως και το Σάββατο, 16 Αυγούστου.

Οι συστάσεις του υπουργείου Υγείας

Ταυτόχρονα σε ετοιμότητα είναι τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. 
Το υπουργείο Υγείας συστήνει: 
- Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως
- Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών
- Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα και κάλυψη κεφαλιού (χρήση, ομπρέλας κ.λπ.)
- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας
Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στη διατροφή. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώνονται άφθονα υγρά κατά προτίμηση νερό και φυσικοί χυμοί, αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών, ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και πάσης φύσεως φρούτα, με περιορισμό των λιπαρών, συχνά λουτρά και ελαφρύ ντύσιμο σε βρέφη και παιδιά.
Το υπουργείο Υγείας εφιστά επίσης την προσοχή στις αποκαλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ. και τα άτομα τα οποία, για καθαρά ιατρικούς λόγους, παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). 
Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου