22.8.14

Σαν σήμερα…από την τοπική ιστορία. 22 Αυγούστου 2005 - Εξελέγη Πατριάρχης Ιεροσολύμων ο Μεσσήνιος Ηλίας Γιαννόπουλος

Σαν σήμερα, στις 22 Αυγούστου 2005, εξελέγη Πατριάρχης Ιεροσολύμων ο Μεσσήνιος Θεόφιλος Γ΄ (κατά κόσμον Ηλίας Γιαννόπουλος).
Γεννήθηκε στις Απριλίου 1952 στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, ανήκει σε πολύτεκνη οικογένεια. Σε ηλικία 12 ετών πήγε στα Ιεροσόλυμα και εντάχθηκε στην Αγιοταφική Αδελφότητα. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ντάραμ της Αγγλίας. Μιλάει ελληνικά, αγγλικά και αραβικά.
Στις 01-07-1970 χειροτονήθηκε Διάκονος επί του Φρικτού Γολγοθά από τον  Αρχιεπίσκοπο Ιορδάνου Βασιλείου και διορίστηκε  Διάκονος στο Ναό της Αναστάσεως. Έγινε αρχιδιάκονος του Πατριάρχη Βενέδικτου Α΄ και κατόπιν υπηρέτησε ως ιερέας στην Κανά της Γαλιλαίας από το 1991 ως το 1996, το ποίμνιό του ήταν ως επί το πλείστον αραβικό. Εκεί ίδρυσε το σύλλογο «Φως Χριστού» (Nour al Masih), για τη διάδοση της πίστης στην περιοχή. Το 1996 έγινε Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στο Κατάρ. Το Φεβρουάριο του 2005 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου.
Μετά την κρίση που πέρασε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επί Ειρηναίου του Α΄, ο Θεόφιλος εξελέγη Πατριάρχης, στις 22 Αυγούστου 2005. Είναι ο πρώτος Πατριάρχης Ιεροσολύμων που εκλέγεται ομόφωνα, μετά την απόσυρση των δύο συνυποψηφίων του. Τον Σεπτέμβριο του 2008, μετέβη στις Βρυξέλλες προσκεκλημένος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κατέστησε γνωστές τις προοπτικές και τα προβλήματα της Εκκλησίας. Τον Οκτώβριο 2008 έλαβε μέρος στην συνελθούσα Σύνοδο των Προκαθημένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το έτος 2009 συμμετείχε στο Συνέδριο «The C-1 World Dialogue» του Λονδίνου όπου και διορίσθηκε Αντιπρόεδρος.

Ο Βουφραδιώτης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου