15.7.14

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΕΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ....ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ !!! Παράλογοι φόροι στα θύματα της κρίσης

 ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΡΕΛΑΣ !!!

Χιλιάδες φορολογούμενοι αντικρίζοντας το εκκαθαριστικό τους βρίσκονται αντιμέτωποι με εξόφθαλμες αδικίες και απίστευτες ιστορίες φορολογικής τρέλας
Αντιμέτωποι με απίστευτες ιστορίες φορολογικής τρέλας βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι αντικρίζοντας το εκκαθαριστικό τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ τα εισοδήματα του 2013 μειώθηκαν, ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι λόγω τεκμηρίων, κατάργησης φορολογικών απαλλαγών αλλά και παράλογων επιβαρύνσεων, όπως το τέλος επιτηδεύματος που επιβάλλεται σε όλους, ακόμη και αν δεν έχουν εργαστεί.

Την ίδια ώρα η τρόικα «στυλώνει τα πόδια» και δεν επιτρέπει ούτε καν να ανοίξει η συζήτηση για ελαφρύνσεις  εκεί όπου διαπιστώνονται εξόφθαλμες αδικίες, όπως π.χ. η έκτακτη εισφορά σε όλα τα εισοδήματα, που ενδέχεται να παραταθεί και το 2015, το πετρέλαιο θέρμανσης ή ο φόρος πολυτελείας.

Τις τελευταίες ημέρες με την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων χιλιάδες πολίτες, άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλοι σε μικρότερο, βρέθηκαν μπροστά σε έναν αναπάντεχο «φορολογικό Γολγοθά».

Πρώτοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα πιάστηκαν στη «θηλιά» της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι με τη νέα κλίμακα.

Νέοι που εισπράττουν περιστασιακά εισοδήματα, έτσι και έχουν κάνει το λάθος και μέσα στο προηγούμενο έτος εισέπραξαν 5.000 και 1 ευρώ, θα φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Μικροϊδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν τον χρόνο ένα μικρό ενοίκιο θα πληρώσουν αναλογικά πολύ μεγαλύτερο φόρο από κάποιον που μπορεί να εκμισθώνει μια πολυκατοικία, ενώ οι άνεργοι με μηδενικό εισόδημα κινδυνεύουν να φορολογηθούν με τα τεκμήρια.

Οι αδικίες δεν τελειώνουν εδώ. Λογιστές και φοροτέχνες επισημαίνουν την εξόφθαλμη αδικία του φορολογικού νόμου βάσει του οποίου για να ισχύσουν οι φοροαπαλλαγές από τις ιατρικές δαπάνες θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει συγκεντρώσει πάνω από το 5% του ετήσιου εισοδήματός του. Οπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι, το μέτρο αυτό έχει οδηγήσει σε έξαρση φοροδιαφυγής.

Πρόσθετες επιβαρύνσεις προκύπτουν και για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που ακόμη πληρώνουν δόσεις στεγαστικών δανείων καθώς καταργήθηκε η συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή που κάποτε λειτουργούσε ως κίνητρο για αγορά σπιτιού και για να κινηθεί η πάλαι ποτέ ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, η κτηματαγορά.

Οι φόροι πολυτελείας στα ΙΧ ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και την εμπορική αξία του αυτοκινήτου, ενώ χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που τα τελευταία χρόνια δεν έχουν κόψει ούτε ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών και κατ' επέκταση δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ καλούνται να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ.

Οι τρεις διαφορετικές κλίμακες
Ολα τα παραπάνω και πολλά ακόμη συνηγορούν στο ότι το φορολογικό σύστημα νοσεί και χρειάζεται άμεσα να μεταρρυθμιστεί. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τρεις  διαφορετικές φορολογικές κλίμακες και το υπουργείο Οικονομικών να θεωρεί ορισμένες κατηγορίες πολιτών a priori φοροφυγάδες».

Τα παραδείγματα πολλά που επιβεβαιώνουν τις εξόφθαλμες αδικίες. Φορολογούμενοι με το ίδιο ακριβώς εισόδημα, π.χ. 20.000 ευρώ ετησίως, θα έχουν διαφορετική φορολογική επιβάρυνση ανάλογα με το επάγγελμα ή την πηγή προέλευσης του εισοδήματος που θα δηλώσουν στην Εφορία.

Για του λόγου το αληθές, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο (εφόσον φυσικά συγκεντρώσει αποδείξεις) 2.300 ευρώ.

Ο ίδιος φορολογούμενος, αν δεν είχε επιλέξει τη μισθωτή εργασία αλλά ήταν ελεύθερος επαγγελματίας, για το ίδιο ακριβώς εισόδημα των 20.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 5.200 ευρώ συν προκαταβολή φόρου 55% (2.860 ευρώ), δηλαδή συνολικά 8.060 ευρώ!

Ο παραλογισμός του φορολογικού συστήματος όμως δεν τελειώνει εδώ. Αν ο ίδιος φορολογούμενος συγκέντρωνε το εισόδημα των 20.000 ευρώ από ενοίκια, θα πλήρωνε φόρο 3.840 ευρώ συν προκαταβολή φόρου 55% (2.112 ευρώ), δηλαδή συνολικά 5.952 ευρώ.

Επιβάρυνση στους ανέργους
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση ενός ανέργου που, ενώ δηλώνει μηδενικό εισόδημα, είχε την «τύχη» ή μάλλον την «ατυχία» όσο δούλευε να είχε αγοράσει ένα αυτοκίνητο ή να έχει αποκτήσει ένα σπίτι; Ούτε σε αυτή την περίπτωση θα γλιτώσει τη φορολογική επιβάρυνση καθώς θα φορολογηθεί για το τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή, ένα υποτιθέμενο εισόδημα που προκύπτει λόγω του ότι έχει στην κατοχή του περιουσιακά στοιχεία. Και πράγματι κάποιος χρειάζεται χρήματα για να τα συντηρήσει αλλά ο νομοθέτης έχει πάει ένα βήμα παραπέρα: θεωρεί ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα ετησίως για να συντηρήσει ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο απ' ό,τι ένα σπίτι.

Για παράδειγμα, άγαμος άνεργος με μηδενικό εισόδημα το 2013 ο οποίος διαθέτει ΙΧ 1.400 κυβικών και έχει κληρονομήσει και μένει σε κύρια κατοικία 70 τ.μ. θα φορολογηθεί με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 11.000 ευρώ καθώς έχει τεκμαρτό εισόδημα λόγω του ότι είναι ανύπαντρος 3.000 ευρώ συν τεκμήριο σπιτιού 2.800 ευρώ συν το τεκμήριο του ΙΧ 5.200 ευρώ. Ο φόρος που θα πληρώσει με βάση τη νέα κλίμακα είναι 320 ευρώ ενώ θα χρειαστεί να προσκομίσει υποχρεωτικά αποδείξεις 2.750 ευρώ. Ετσι όμως και κάνει το λάθος και δεν δηλώσει αποδείξεις για το μηδενικό πραγματικό εισόδημα θα πληρώσει συνολικά φόρο 925 ευρώ!

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση μισθωτού που, ενώ έχει 12.000 ευρώ πραγματικό ετήσιο εισόδημα, την ίδια στιγμή έχει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο πενταετίας 1.600 κυβικών;

Αντί να φορολογηθεί για τις 12.000 ευρώ, θα φορολογηθεί με τεκμαρτό εισόδημα 13.900 ευρώ (τεκμήριο άγαμου 3.000 ευρώ + τεκμήριο ΙΧ 6.400 ευρώ + τεκμήριο κατοικίας 4.500 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει φόρο 958 ευρώ, δηλαδή 418 ευρώ επιπλέον σε σχέση με τον φόρο των 540 ευρώ που προκύπτει για το εισόδημα των 12.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ... Κοροϊδία με τις ιατρικές δαπάνες
Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ και ιατρικές δαπάνες 1.000 ευρώ δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου καθώς για να του αναγνωρίσει η Εφορία το δικαίωμα της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ως ιατρικές δαπάνες κατ' ελάχιστο το 5% του ετήσιου εισοδήματός του. Δηλαδή, 1.250 ευρώ. Ο φορολογούμενος αυτός είναι προφανές ότι από τη στιγμή που δεν έχει κανένα φορολογικό κίνητρο για να ζητήσει απόδειξη από τον γιατρό μπορεί να μοιραστεί μαζί του το κέρδος από τη μη έκδοση απόδειξης. Αρα το κράτος από αυτή τη διαδικασία, αντί να έχει δημοσιονομικό όφελος που δεν επιστρέφει χρήματα στους φορολογουμένους, μπαίνει και μέσα λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ
Ζητούν φόρο από νέους με περιστασιακή εργασία
Φοιτήτρια με περιστασιακό εισόδημα 5.457 ευρώ πληρώνει πρόσθετο φόρο 286 ευρώ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πολύ απλά γιατί το υπουργείο Οικονομικών τη θεωρεί ελεύθερη επαγγελματία και τη φορολογεί με συντελεστή 26% επειδή περνάει το όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ κάτω από το οποίο θεωρείται μισθωτή. Μάλιστα τα χρήματα αυτά τα έχει εισπράξει με απόδειξη δαπάνης γιατί δούλεψε περιστασιακά σε μια επιχείρηση χωρίς να έχει προχωρήσει σε έναρξη εργασιών για να έχει δελτίο παροχής υπηρεσιών. Επίσης στο εισόδημα αυτό είχε γίνει παρακράτηση φόρου 20% ή 1.132 ευρώ από την επιχείρηση όπου δούλευε. Σε αυτόν τον φόρο θα προστεθεί και το ποσό των 286 ευρώ.

tovima.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου