29.7.14

Αντάρτικο δημοτικών επιχειρήσεων, δεν δέχονται να απογραφούν

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης- Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) δεν έχουν υποχρέωση απογραφής και υπάρχουν σχετικές δικαστικές αποφάσεις, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης- Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) που εκπροσωπεί 115 ΔΕΥΑ της χώρας, αναφερόμενη στον κατάλογο των 133 δημοτικών αναπτυξιακών επιχειρήσεων που δεν έχουν απογραφεί και τον οποίον κοινοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών.
Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, οι 16 ΔΕΥΑ που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο, δεν έχουν απογραφεί, διότι τα σωματεία των εργαζομένων τους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κι έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις οι οποίες απαγορεύουν στις αντίστοιχες ΔΕΥΑ να απογράψουν το προσωπικό τους στο Μητρώο των Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου.
Εξαιρείται η ΔΕΥΑ Λαυρεωτικής, η οποία από λάθος περιλήφθηκε στη λίστα και ήδη έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση τονίζοντας ότι έχει απογραφεί στις 30/8/2013.
Όπως προστίθεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση:
«Επομένως, οι ΔΕΥΑ που δεν απεγράφησαν έχουν ως μοναδικό λόγο, για τη μη απογραφή του προσωπικού τους, τον απόλυτο σεβασμό της Δικαιοσύνης και των αποφάσεών της. Μάλιστα οι ΔΕΥΑ που δεν απεγράφησαν έχουν ενημερώσει εγκαίρως για τους λόγους της μη απογραφής τους τόσο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσο και το εποπτεύον υπουργείο Εσωτερικών. Επομένως, είναι απορίας άξιο γιατί περιλαμβάνονται στη λίστα των δημοτικών επιχειρήσεων που δεν απεγράφησαν ή έστω γιατί δεν αναφέρεται ο σοβαρότατος λόγος της μη απογραφής τους ο οποίος είναι γνωστός στα συναρμόδια υπουργεία που κοινοποίησαν τη λίστα».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι ΔΕΥΑ δεν περιλαμβάνονται στον δημόσιο τομέα, αλλά είναι δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, αυτοτελείς ως προς τους Δήμους. Το προσωπικό τους δεν μισθοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά από ίδια έσοδα, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι ανταποδοτικές, αφού για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους (ύδρευση, αποχέτευση, επεξεργασία λυμάτων, άρδευση, τηλεθέρμανση) επιβαρύνονται οι χρήστες των υπηρεσιών τους.
Σε ό,τι αφορά ειδικά το προσωπικό, τονίζεται ότι οι ΔΕΥΑ προέβησαν σε καταγραφή του προσωπικού τους και άλλων στοιχείων της λειτουργίας τους, η οποία συμφωνήθηκε σε συνάντηση του ΔΣ της ΕΔΕΥΑ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2013 με την παρουσία των βουλευτών της ΝΔ, Κ. Βιρβιδάκη και Μ. Ταμήλου. Από την καταγραφή -σημειώνεται- προέκυψε ότι οι ΔΕΥΑ είναι υποστελεχωμένες και αναδείχθηκαν οι ανάγκες τους σε προσωπικό αναγκαίο για την παροχή των υπηρεσιών τους και τη διαχείριση κι εκτέλεση των έργων τους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου