31.7.14

Αναμνήσεις και δράσεις στο κατασκηνωτικό τριήμερο των Παλαιών Προσκόπων του 2ου Συστήματος Πατρών στην Ελαία

Σε ένα ξεχωριστό τριήμερο αναπόλησης και αναμνήσεων, οι Παλαιοί Πρόσκοποι του 2ου Συστήματος Πάτρας γιόρτασαν τα 90 χρόνια συνεχούς παρουσίας τους από το 1924 και μετά, κατασκηνώνοντας στην Ελαία Μεσσηνίας από τις 18 έως και τις 20 Ιουλίου, δίπλα σε αυτή των μικρών προσκόπων του Συστήματός τους.
Στην κατασκήνωση συμμετείχαν πάνω από 30 παλαιοί πρόσκοποι από την Πάτρα και το Αίγιο, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του τριήμερου, πραγματοποίησαν ποικίλες δράσεις, όπως επίσκεψη-
ενημέρωση στο Περιβαλλοντικό Σταθμό του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων» στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού Αγιαννάκης, μίνι-φόρουμ συζήτησης-προβληματισμού γύρω από το ρόλο των προσκόπων στο σημερινό κοινωνικό σκηνικό και κοινές δράσεις με τους προσκόπους της 2ης Ομάδας.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι πως στην κατασκήνωση της 2ης Ομάδας Πάτρας φιλοξενήθηκαν για 2η συνεχή χρονιά παιδιά από τις ΗΠΑ που φοιτούν σε ελληνικά δίγλωσσα σχολεία και για 5η συνεχή χρονιά Ελληνογάλλοι πρόσκοποι του 1ου Συστήματος Ελλήνων Προσκόπων Παρισιού με Αρχηγό στον Τάσο Ζωγράφο.
Αποκορύφωμα του τριημέρου κατασκήνωσης ήταν η μεγάλη επετειακή πυρά που άναψαν το βράδυ του Σαββάτου στην παραλία της Ελαίας, δίπλα στις εκβολές της Νέδας με παλιό καλό προσκοπικό τραγούδι, παιχνίδι και αυτοσχέδια θεατρικά.
Η Ελαία είναι ένα από τα τελευταία παράκτια πευκοδάση της Ελλάδας στο οποίο προ-κατασκήνωσαν πρόσκοποι του 2ου Συστήματος το 1982, εστιάζοντας το πανελλήνιο ενδιαφέρον σε μια σημαντική περιοχή Natura 2000 της χώρας μας.
Ακόμη και μετά από 32 χρόνια, τα τότε λυκόπουλα-πρόσκοποι-ανιχνευτές-βαθμοφόροι συνεχίζουν να κατασκηνώνουν στον ίδιο χώρο πλέον ως μέλη της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων του 2ου Συστήματος, συνεχίζοντας να συμβάλλουν στην αναδάσωση, καθαριότητα και προστασία του δάσους.
Ο εορτασμός 90 χρόνων 2ου Συστήματος Πάτρας, φέτος 2014, συμπίπτει χρονικά με την επέτειο 100 χρόνων Πατραϊκού Προσκοπισμού, από το 1914 όταν έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στην πόλη, πρόσκοποι, συγκεκριμένα στην οδό Μαιζώνος και πάνω σε ποδήλατα.
Πρόσκοποι του 2ου Συστήματος, μαζί με ναυτοπρόσκοπους του 1ου Συστήματος Πάτρας ήταν μεταξύ των πρωτεργατών της επίσημης ίδρυσης της προσκοπικής κίνησης στην Πάτρα το 1924. Με το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Πάτρας και την Τοπική Εφορεία Πατρών να μην υφίστανται εδώ και χρόνια, το 2ο Σύστημα είναι αυτή τη στιγμή το παλαιότερο σύστημα της πόλης, με διαρκή 90ετή παρουσία στα δρώμενα της πόλης και συμβολή στη κοινωνικοποίηση των νέων της.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου