12.6.14

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ MUNDIAL ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ(11μμ):ΤΟ ΦΑΒΟΡΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΥΣ.

Γράφει: Ο Αντώνης .Α. Αντωνόπουλος
                Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ
                Α΄ Αντιπρόεδρος ΠΣΑΤ

Μετράμε ήδη λίγη ώρα πριν από την σέντρα της κορυφαίας ποδοσφαιρικής γιορτής του πλανήτη. Απόψε στις 11.μμ ώρα Ελλάδος η οικοδέσποινα Βραζιλία υποδέχεται την Κροατία. Σε αυτό το εναρκτήριο παιχνίδι θα συγκρουστούν οι Λατίνοι με τους Ευρωπαίους, δυο διαφορετικοί κόσμοι σε όλα τα επίπεδα μέσα και έξω από το γήπεδο. Η διαπολιτισμική γιορτή θα καθηλώσει ανθρώπους από όλες τις ηπείρους, όλες τις φυλές ,τις κουλτούρες, τις γλώσσες, τα σύμβολα και γενικά τις ιδιατερότητες.32 ομάδες από λες τις ηπείρους, σε 12 πολεις,12 γήπεδα της Βραζιλίας, μπροστά σε 25 διαιτητές ξεκινούν το δικό τους ξεχωριστό ταξίδι στο όνειρο και την μοναδική μαγεία που προσφέρει η στρογγυλή «θεά».
ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
Απόψε για εμάς στο «Αrena de Sao Paolo» έδρα της ιστορικής «Κορίνθιας» θα βρεθούν 68.000 τυχεροί και προνομιούχοι θεατές. Στο υπόλοιπο γεωγραφικό μήκος και πλάτος της Βραζιλίας, σε κάθε πόλη και κάθε χωριό δεν θα κινείται ούτε… φύλο. Είναι… αργία σήμερα στη Βραζιλία, εθνική γιορτή, και δεν αρχίζει μόνο το ματς. Παίζει η «Θεά» τους Εθνική ομάδα μπάλα. Στη πόλη του Σαο-Πάολο των 11.316.149 κατοίκων και στην έδρα της «Κορίνθιανς»περαν του αποψινού ματς της πρεμιέρας Βραζιλία-Κροατία,θα διεξαχθούν και οι αγώνες:Αγγλία-Ουρουγουάη,Ολλανδία-Χιλή,Κορά-Βέλγιο,1 παιχνίδι της φάσης των 16 και ο ένας ημιτελικός της διοργάνωσης.
Ο ΔΙΑΤΗΤΗΣ
Τι θα δει και τι θα κάνει απόψε ο Γιαπωνέζος στο Σάο-Πάολο;
Ο Ιάπωνας Γιουίκι Νισιμούρα θα είναι ο άρχοντας του αγώνα στη πρεμιέρα. Στο παγκόσμιο Κύπελλο της Αφρικής το 2010 ο Νισιμούρα τέσσερα ματς μεταξύ αυτών και το προημιτελικό Ολλανδία-Βραζιλία.Ειναι διεθνής διαιτητής από το 2004,με εμπειρίες αγώνων από μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο κύπελλο Νέων, Συλλόγων, το Ολυμπιακό τουρνουά στο Λονδίνο το 2012,το Κύπελλο Ασίας και το Κύπελλο Εθνών Αφρικής.
                                             ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Για δεκαετίες ,είτε διαβάζοντας, είτε βλέποντας ασπρόμαυρα φιλμάκια που αργότερα έγιναν και έγχρωμη τηλεόραση, είχαμε την εικόνα της Βραζιλίας ,μιας ομάδας που ξεχώριζε σαν την μύγα μες στο γάλα για την υψηλή τεχνική της ,το επιθετικό της πνεύμα ,την πίεση που ασκούσε στην αντίπαλη ομάδα και φυσικά τις φαντεζί ατομικές ενέργειες παικτών που έγραψαν την δική τους ξεχωριστή ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Η Βραζιλία που θα δούμε απόψε έχει σίγουρα μεγάλες διαφορές. Το 4-2-4 που σας περιέγραψα πριν ο Φελίπε Σκολάρι το μετέτρεψε σε 4-2-3-1.Ο άξονας της «Σελεσάο» εξακολουθεί και παραμένει εξαιρετικός, ασχέτως αν ο Σκολάρι πήρε το ρίσκο του και άφησε εκτός 23αδας τους  αστέρες παγκόσμιας κλάσης Κακά, Ροναλντίνιο και Ρομπίνιο. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει γενικώς στο κόσμο και ένας λόγος παραπάνω που επηρέασε τους σχεδιασμούς και την νοοτροπία του Σκολάρι είναι και οι ευρωπαϊκές του επιρροές. Όπως και να έχει όμως το DNA δεν πατάς κουμπί και το αλλάζεις. Η Βραζιλία διαθέτει ένα τερματοφύλακα που  προσφέρει ασφάλεια στους συμπαίκτες του, τον Ζούλιο Σέζαρ, πραγματικά «σκυλιά» που δαγκώνουν στην άμυνα τους Τιάγκο-Σίλβα και Ντάβιντ Λούζ-Ντάντε Παουλίνιο, Λουίς Γκουστάβο και Ερνάνες στον άξονα που πιέζουν μέχρι ασφυξίας, τον Νεϊμαρ που από αυτόν περιμένουν τα περισσότερα οι Βραζιλιάνοι ,και τον Χούλ στα άκρα με τον Φρέντ στα 29 του να βάζει την μπάλα στο πλεκτό. Η Βραζιλία εκ των πραγμάτων είναι το φαβορί για την επικράτηση στο ματς και φυσικά ένας λαός ολόκληρος με την ψαλίδα πλουσίων και φτωχών σε τεράστια απόσταση, να περιμένει τη «Σελεσάο» να σηκώσει την κούπα. Αυτή την φάση θα την περάσουν, οι δυσκολίες θα αρχίσουν από την είσοδο στους «16» για να φτάσουν στο στόχο. Το περιμένουν άλλωστε 64 χρόνια για να ξεπλύνουν την ντροπή του 1950 που ταπεινώθηκαν από την Ουρουγουάη με 2-1 μέσα στο «Μαρακανά» Ζουν και αναπνέουν για αυτή την εξιλέωση.

ΟΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΙ ΚΡΟΑΤΕΣ

Πήγαν στη Βραζιλία με πρόκριση σε αγώνα μπαράζ κόντρα στην αδύναμη Ισλανδία για να σταθούν απόψε απέναντι στους Βραζιλιάνους. Στις εξέδρες απόψε θα είναι φυσικά ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Κροατίας, ο Νταβόρ Σούκερ που ως παίκτης υπήρξε παγκόσμια κλάση και δεινός γκολτζής. Παρά τις απουσίες των Σίμουνιτς, Ιλίσεβιτς, Στρίνιτς, και Κράνιτσαρ, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των Κροατών είναι δεδομένα. Το «εργαλείο» της Ρεάλ Μαδρίτης, ο πρωταθλητής Ευρώπης Λούκα Μόντριτς είναι σίγουρα αξιόπιστο αντίβαρο του Νεϊμάρ. Στο πάγκο της ομάδας ο πρώην αρχηγός της που αγωνίστηκε σε δυο παγκόσμια Κύπελλα με μεγάλη καριέρα στο γερμανικό και αυστριακό ποδόσφαιρο Νίκο Κόβατς. 
Με δεδομένα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πάλε ποτέ Γιουγκοσλαβική ποδοσφαιρική σχολή αλλά και το ταπεραμέντο της ευρύτερης περιοχής, ομάδα με υψηλό δείκτη τεχνικής, φαντασίας και επινοήσεων με την δύναμη στο άξονα από τους Μόντριτς και Ράκιτιτς. 
Στα άκρα οι Ολιτς και Πέρισιτς. Ηγέτης στο κέντρο της άμυνας ο Σρνά με τον Τσόρλουκα. Κάτω από τα γκολπόστ ο Πλετίκοσα και αιχμή στην κορυφή ο Μάριο Μάντζουκιτς. 
Η Κροατία ομάδα με ταλέντο, απρόβλεπτη και διψασμένη για διάκριση είναι σίγουρο ότι θα επιχειρήσει να χαλάσει την γιορτή των βραζιλιάνων και βεβαίως διακαώς όχι απλά επιθυμεί αλλά θα τα δώσει όλα να περάσει στους «16» με φιλοδοξία και στόχο να προχωρήσει ακόμη περισσότερο.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου