20.6.14

ΔΕΣΦΑ - Επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου προς την Πελοπόννησο

Με αφορμή δηλώσεις που είδαν το φώς δημοσιότητας καιπροβληματισμούς που εκφράστηκαν για την επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) προς τη Καλαμάτα και τη Δυτική Ελλάδα και για την πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών, ο ΔΕΣΦΑ προβαίνει στις ακόλουθες επισημάνσεις:
Η επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) στην Πελοπόννησο πραγματοποιείται μέσω της κατασκευής αγωγού υψηλής πίεσης προς τη Μεγαλόπολη.
Ο αγωγός προς τη Μεγαλόπολη προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2o εξάμηνο του 2014, με αρχικό στόχο την τροφοδότηση των νέων μονάδων της ΔΕΗ με Φ.Α. 
Ο σχεδιασμός του αγωγού επιτρέπει τη μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου, ώστε να είναι δυνατή η τροφοδοσία περισσότερων καταναλωτών στην Πελοπόννησο, κατά μήκος της όδευσης του αγωγού όπως και στην περίπτωση μελλοντικής επέκτασής του.
Για την τροφοδότηση νέων περιοχών με Φ.Α απαιτείται, εκτός από την επέκταση του αγωγού μεταφοράς, ο οποίος είναι αρμοδιότητα του ΔΕΣΦΑ, επιπλέον η δημιουργία δικτύων διανομής, τα οποία είναι αρμοδιότητα της υπό ίδρυση ΕΠΑ Πελοποννήσου.
Οι ανωτέρω επενδύσεις πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμες, και αυτό εξασφαλίζεται με την ύπαρξη καταναλώσεων σε επαρκές μέγεθος σε συνδυασμό με τον τρόπο χρηματοδότησης των επενδύσεων. Σε ότι αφορά τους αγωγούς μεταφοράς, οι σχετικές επενδύσεις αποφασίζονται σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΦΑ και εφ’ όσον εγκριθούν από τη ΡΑΕ.
Ο ΔΕΣΦΑ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και του εν ισχύ θεσμικού πλαισίου,  παρακολουθεί τις εξελίξεις στη ζήτηση ενέργειας στην περιοχή, καθώς και τυχόν άλλες εξελίξεις που σχετίζονται με τα δίκτυα διανομής, καθώς ο συντονισμός των δύο αυτών κατηγοριών επενδύσεων είναι αναγκαίος.  
Τέλος, μελετώνται όλες οι βασικές περιοχές της Πελοποννήσου για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής και ειδικά η περιοχή της Καλαμάτας που γειτνιάζει με τη Μεγαλόπολη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου