14.6.14

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - «Πάμε Βόλτα» στη συνοικία της Ανάληψης (Ταμπάκικα)

Η ομάδα «Πάμε Βόλτα» διοργανώνει επίσκεψη, αύριο Κυριακή 15 Ιουνίου, στη συνοικία της Ανάληψης, στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας. 
 
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:
 
«Η περιοχή αυτή πρωτοκατοικήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Εδώ υπήρχε το τελωνείο (νοτιοδυτικά του Ναού την περίοδο της Τουρκοκρατίας και νοτιοανατολικά του Ναού μετά την απελευθέρωση). Γύρω απ’ αυτό λειτουργούσαν μαγαζιά, αποθήκες, η αλαταποθήκη κ.ά. Κοντά στην πλατεία της Εκκλησίας υπήρχαν βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες ενώ στις εκβολές του Νέδοντα λειτουργούσαν τα βυρσοδεψεία (Μαραβά, Σκοπέτου, Μαστοράκου, Μαμαλούκα).
 
Ο Ναός της Ανάληψης κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1830 σε έκταση της προυχοντικής οικογένειας Μπενάκη. Γκρεμίστηκε στο σεισμό του 1844 και ξανακτίστηκε το 1888.
Εδώ δημιουργήθηκε ένας από τους προσφυγικούς συνοικισμούς. Το 1914 εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες σε ξύλινους καταυλισμούς και το 1926 σε λίθινα σπίτια. Οι πρόσφυγες ήταν εργάτες που δούλευαν στα βυρσοδεψεία της Δυτικής Παραλίας, φορτοεκφορτωτές στο λιμάνι, στο σαπωνοποιείο Λιναρδάκη (Λυκούργου και Σπετσών) και στην αλευροβιομηχανία «Ευαγγελίστρια».
Η περιοχή, μέχρι τη δημιουργία της μαρίνας στα μέσα της δεκαετίας του '80, αντιμετώπιζε το πρόβλημα της διάβρωσης από τη θάλασσα. Είχαν καταστραφεί η παραλιακή οδός και 50 προσφυγικές κατοικίες.
 
Ραντεβού την Κυριακή 15 Ιουνίου και ώρα 11.00 στην πλατεία της Αναλήψεως, όπου θα ενημερωθούμε για την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή και στις 11.30 ο Αριστείδης Σταμούλης, γόνος προσφύγων και απ’ τους παλαιότερους κατοίκους της περιοχής, θα μας ξεναγήσει στη γειτονιά του.
 
Για την Ομάδα ''Πάμε Βόλτα''
Σωτήρης: 6976 856885
 
ΥΓ1. Ο κυρ Αριστείδης υπήρξε στα νιάτα του ράπτης γνωστών Καλαματιανών. Μη διστάσετε να τον ρωτήσετε σχετικά!
ΥΓ2. Αν βρέχει μην έρθετε. Αν δε βρέχει, φέρτε μαζί σας καπέλο και νερό».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου