26.6.14

ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ - Σε φυλάκιση έως 8 χρόνια καταδικάστηκαν 7 αστυνομικοί


Σε φυλάκιση έως 8 χρόνια καταδικάστηκαν 7 αστυνομικοί

Ποινές από φυλάκιση δύο ετών έως κάθειρξη οχτώ ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε επτά αστυνομικούς που κατηγορούνταν για συμμετοχή σε πολυμελές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Για την ίδια υπόθεση αθωώθηκε συνάδελφός τους. 
Όλοι οι καταδικασθέντες αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή τους να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το Δεκέμβριο του 2012, προκαλώντας αίσθηση στην κοινή γνώμη, εξαιτίας της εμπλοκής των αστυνομικών που κατηγορήθηκαν ότι είχαν περίεργες «συναλλαγές» με εμπόρους ναρκωτικών. Η «αυλαία» της δίκης έπεσε το απόγευμα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, έπειτα από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε πάνω από δύο μήνες.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν συνολικά 68 άτομα, ανάμεσα στους οποίους δύο Αλβανοί, που -κατά τη δικογραφία- διηύθυναν το κύκλωμα.

Στους δύο παραπάνω, όπως επίσης σ΄ έναν ακόμη συμπατριώτη τους, το δικαστήριο επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Από το σύνολο των κατηγορουμένων μόλις τέσσερις κρίθηκαν αθώοι, ενώ οι περισσότεροι από τους λοιπούς κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης.
Οι καταδικασθέντες αστυνομικοί κρίθηκαν κατά περίπτωση ένοχοι για διάφορες πράξεις. Η μεγαλύτερη ποινή, αυτή της κάθειρξης οκτώ χρόνων, επιβλήθηκε στον πρώην διοικητή της δίωξης ναρκωτικών Βόλου και σε αστυνομικό του τμήματος αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, οι οποίοι, παρέμεναν προφυλακισμένοι, και ανάλογα με την περίπτωση, καταδικάστηκαν μεταξύ άλλων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή, μεταφορά και διάθεση ναρκωτικών, κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου.

Οι υπόλοιποι αστυνομικοί -που υπηρετούσαν σε διάφορες υπηρεσίες του Αγρινίου και της Θεσσαλονίκης- καταδικάστηκαν για πλημμεληματικές πράξεις. Ο αστυνομικός που αθωώθηκε υπηρετούσε ως διοικητής στο Α.Τ. Πλατείας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης.
Στις απολογίες τους οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι οι συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. με τους εμπόρους ναρκωτικών εντάσσονταν στο πλαίσιο των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην αποκάλυψη άλλων κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών.

Το κατηγορητήριο τους καταλόγιζε ότι παρείχαν κάλυψη σε μέλη του κυκλώματος, όπως επίσης ότι έταζαν διάφορες ποσότητες ναρκωτικών προκειμένου να «εκμαιεύσουν» πληροφορίες, υποσχόμενοι παράλληλα ευνοϊκές καταθέσεις σε κατηγορούμενους που εμπλέκονταν σε υποθέσεις ναρκωτικών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου