2.5.14

Δήμος Πύλου - Νέστορος: Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

         
Με γνώμονα τη διευκόλυνση των πολιτών, οι οποίοι δεν έτυχαν της υπαγωγής σε προγενέστερες συναφείς ευεργετικές διατάξεις και στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργού Εσωτερικών, παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης και εξόφλησης οφειλών από πάσης φύσεως δημοτικά τέλη, φόρους, εισφορές κλπ.

Η εν λόγω ρύθμιση συγκαταλέγεται στην κατηγορία των ευεργετικών διατάξεων εξαιρετικού χαρακτήρα, με την οποία σκοπείτε, αφενός η αντιμετώπιση του ζητήματος της αδυναμίας πολλών οφειλετών να εκπληρώσουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους προς τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, αφετέρου δε να καταστεί δυνατή η είσπραξη από τους τελευταίους, οφειλομένων ποσών σημαντικού ύψους.

Ο εξαιρετικός αυτός χαρακτήρας συνάπτεται άμεσα με τη λήψη σχετικών αποφάσεων, στο πλαίσιο των οποίων οι οφειλέτες του δήμου καλούνται να υπαχθούν στον Ν.4257/2014 (ΦΕΚ93/14.4/2014ΤεύχοςΑ’)  «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ» προς ρύθμιση των αντίστοιχων οφειλών τους, απαλλασσόμενοι από τυχόν επιβληθέντα σε αυτούς πρόστιμα και προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. 

Οι οφειλέτες μπορούν :

Βάσει του Νόμου ορίζονται τα παρακάτω:

1. Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους δήμους δύνανται να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται ως ακολούθως:

Α) Όσες ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν βεβαιωθεί έως 31.12.2009 υπάγονται στις ρυθμίσεις των σχετικών διατάξεων του ν. 3801/2009.

Β) Όσες ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν βεβαιωθεί από 1.1.2010 δύνανται να ρυθμίζονται ως ακολούθως:

α)  Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.

β)  Για οφειλές μέχρι 5.000,00 ευρώ σε είκοσι τέσσερις (24) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων και υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη των 100 ευρώ.

γ)  Για οφειλές από 5.000,01 ευρώ μέχρι 10.000,00 ευρώ σε σαράντα οκτώ (48) δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου