29.5.14

Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος ρωτά για τις ενεργοποιήσεις δικαιωμάτων

Ε  Ρ  Ω  Τ  Η  Σ  Η 
       
        ΠΡΟΣ : Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΘΕΜΑ : Ενεργοποίηση Δικαιωμάτων ΟΣΔΕ

Σε πλήρη αναστάτωση και αγανάκτηση βρίσκονται οι πλέον των 42.000 Μεσσήνιων ελαιοπαραγωγών εκ του γεγονότος ότι και εφέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια , προκειμένου να εισπράξουν την επιδότησή τους από την Ε.Ε (ελαιοκομικά τους δικαιώματα) ,έχουν υποστεί  όχι μόνο την αδικαιολόγητη ταλαιπωρία , που για το 95% και πλέον εξ αυτών είναι η υποβολή και  πάλι μόνο μιας απλής αιτήσεως που θα ζητούν την ενιαία ενίσχυση 2014 των ελαιοκτημάτων των   που καλλιεργούν , όπως τα προηγούμενα χρόνια , τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται καταγεγραμμένα στον ΟΠΕΚΕΠΕ  μετά από πολυετείς και πολυδάπανες για το Ελληνικό Δημόσιο και τους ελαιοπαραγωγούς , διαδικασίες διαμόρφωσης του ελαιοκομικού κτηματολογικού μητρώου , όταν δεν έχει γίνει καμιά αλλαγή  .
 Τα προηγούμενα χρόνια η διαδικασία αυτή είχε ανατεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  και τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις κατά τόπους Ε.Α.Σ  με πολλά προβλήματα.
Δυστυχώς όμως την νέα διαδικασία που επέβαλλε το Υπουργείο σας και ο ΟΠΕΚΕΠΕ , εκτός του ότι είναι δαπανηρή  αλλά και πλέον πολύπλοκη της προηγούμενης , αφού εισάγεται τους Φορείς Α΄ , Φορείς Β΄, Φορείς Α΄&Β΄ ανά Περιφερειακή ενότητα και επιπλέον τον Φορέα Συντονισμού ΓΑΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε , αγνώστου και αδιαφανούς δομής , σύστασης και λειτουργίας για τους περισσότερους Έλληνες αγρότες .
Η Επιλογή των Φορέων αυτών είναι της αποκλειστικής επιλογή σας με αιφνίδιες εγκυκλίους και πολυετή νομοθετική κάλυψη μέχρι το 2020!!! , λες και η μονοετής ή διετής επιλογή των θα δημιουργούσε ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο και  στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.
  Μετά απ’ όλα αυτά

Ε ρ ω τ ά τ α ι   ο  κ. κ.  Υπουργός

1.] Θα απαλλάξετε τους δικαιούχους επιδοτήσεων αγρότες μας , που δεν έχουν καμιά μεταβολή  στα περιουσιακά τους στοιχεία , από την υποχρέωση της κατ’ έτους υποβολής αιτήσεως ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους ; .
2.] Θα παρέμβετε ως εποπτεύουσα αρχή , τόσο για την μείωση της δαπάνης υποβολής της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης 2014 όσο και για την εξομοίωση αυτής , δεδομένου ότι οι διάφοροι φορείς στους οποίους έχετε αναθέσει την διαδικασία αυτή , εισπράττουν διαφορετικά ποσά για τις ίδιας κλίμακας επιδοτήσεις ; .
3.] θα προβείτε στην απλοποίηση όλων των διαδικασιών που αφορούν την είσπραξη των επιδοτήσεων των αγροτών μας από την Ε.Ε  (ΟΣΔΕ) μέσω των Συνεταιρισμών τους , των γεωργικών και οικονομικών τους συμβούλων που έχουν έγκριση λειτουργίας  από το Ελληνικό Δημόσιο  και ιδιαίτερα τώρα μάλιστα που οι αγρότες μας έχουν υποχρέωση για ποσό εισοδήματος άνω των 15.000 € να τηρούν λογιστικά βιβλία , γεγονός που ισχύει  στις περισσότερες Χώρες της Ε.Ε .
4.] Με δεδομένο ότι την 31 Μαΐου λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης ενεργοποίησης δικαιωμάτων , παρακαλώ να μου γνωρίσετε τον αριθμό των Μεσσήνιων παραγωγών που έχουν υποβάλλει αίτηση ενεργοποίησης καθώς και τον αριθμό αυτών που είχαν υποβάλλει  την αντίστοιχη ημερομηνία για τα έτη 2012 και 2013.
                                                            
                          Αθήνα  29 - 5  - 2014 

                   Ο  Ερωτών   Βουλευτής



          ΙΩΑΝΝΗΣ  Δ.  ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
               ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου