9.5.14

Θρίλερ στην Κρήτη! Κανένα σημάδι από το 39χρονο εργάτη που θάφτηκε στο πηγάδι

Θρίλερ στην Κρήτη! Κανένα σημάδι από το 39χρονο εργάτη που θάφτηκε στο πηγάδι
Σήμερα το πρωί συνεχίζεται η εκσκαφή στον χώρο όπου υπήρχε το πηγάδι στα Χανιά, προκειμένου να βρεθεί ο 39χρονος εργάτης ο οποίος καταπλακώθηκε απο μεγάλο όγκο χωμάτων.
Μέχρι αργά το βράδυ τα μηχανήματα έσκαβαν τον χώρο γύρω από το πηγάδι προκειμένου να υπάρξουν ασφαλείς συνθήκες για τις ομάδες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής , ώστε να μπορέσουν να φτάσουν σε βάθος 15 – 17 μέτρων όπου βρίσκεται θαμμένος ο άτυχος άντρας.
Το βασικό πρόβλημα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν από την αρχή οι ομάδες διάσωσης, ήταν πως το μεγάλο πηγάδι (διαμέτρου περίπου τριών μέτρων και βάθους 17 μέτρων) λόγω της κατάρρευσής του στα τελευταία πέντε μέτρα, είχε «ξεκουφίσει» και υπήρχε άμεσος κίνδυνος ολοκληρωτικής κατάρρευσης με συνέπεια να υπάρξουν και άλλα θύματα.
Έτσι, μετά από γνωμοδότηση ειδικών μηχανικών, εργολάβων και εμπειρογνωμόνων, και υπο την γενική εποπτεία του Περιφερειακού Διοικητή Κρήτης της Πυροσβεστικής κ.Ραπανάκη, αποφασίστηκε να γίνει μια μεγάλη εκσκαφή γύρω από το πηγάδι με βαριά μηχανήματα, έτσι ώστε να μπορέσουν οι διασώστες να φτάσουν εκεί που θάφτηκε ο 39χρονος.
Προηγήθηκε μια προσπάθεια να ανασυρθεί η σκαλωσιά πάνω στην οποία ήταν το συνεργείο των εργατών με την ελπίδα πως ο άτυχος 39χρονος να είχε εγκλωβιστεί εκεί.
Δυστυχώς , όταν ανασύρθηκε η σκαλωσιά δεν βρέθηκε ο άνθρωπος και από χθες το απόγευμα ξεκίνησε η εκσκαφή του χώρου.
Να σημειωθεί πως οι διασώστες της Πυροσβεστικής , χθες το μεσημέρι, μετά το ατύχημα, υπερέβαλλαν εαυτόν και με ρίσκο για την ίδια τους την ζωή, επεχείρησαν να σκάψουν για να βρούν τον άντρα, αλλά ευτυχώς τους σταμάτησαν πριν συμβούν τα χειρότερα.
Το χρονικό – τα σενάρια
Οι εργασίες του ιδιωτικού συνεργείου για την «στερέωση» των τοιχωμάτων του πηγαδιού (που κατασκευάστηκε το 1940) σε ιδιωτικό οικόπεδο επι της οδού Σοφ.Βενιζέλου κοντά στο Νοσοκομείο Χανίων, ξεκίνησαν την Τετάρτη 7/5 υπο την επίβλεψη εργολάβου.
ΟΙ εργάτες ξεκινώντας από το πάνω τμήμα του πηγαδιού, τοποθετούσαν στα πέτρινα τοιχώματα, μεταλλικά πλέγματα με τσιμεντοκονίαμα. Χθες το πρωί το συνεργείο των έξι εργατών, είχε φτάσει σε βάθος περίπου 10 μέτρων, όπου είχαν τοποθετήσει τις σκαλωσιές.
Στις 11 το πρωί, μέσα στο πηγάδι ήταν τέσσερεις εργάτες , που τοποθετούσαν τα πλέγματα, τα οποία τους έδιναν οι άλλοι δύο που ήταν από πάνω. Και οι τέσσερεις ήταν πάνω σε σκαλωσιές.
Ο 39χρονος ήταν στην τελευταία σκαλωσιά, περίπου ένα μέτρο πάνω από την στάθμη του νερού που εκτιμάται πως είχε βάθος σχεδόν δύο μέτρων.
Κάποια στιγμή – ίσως να μετακινήθηκε κάποια πέτρα – «κλειδί» , με αποτέλεσμα λόγω της πίεσης των όγκων χώματος , να μετακινηθούν και άλλες πέτρες.
Οι εργάτες μόλις έπεσαν οι πρώτες πέτρες , πετάχτηκαν στην απέναντι πλευρά, αλλά σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ακολούθησε η κατάρρευση .
Οι τρείς που ήταν στις δύο πρώτες σκαλωσιές πιάστηκαν από την μεταλλική σκάλα που είχε βιδωθεί στα τοιχώματα και άρχισαν να ανεβαίνουν.
Ο 39χρονος που ήταν τελευταίος επεχείρησε να πιαστεί από το πόδι του συναδέλφου του που ήταν από πάνω του, αλλά χτυπήθηκε από τις πέτρες και έπεσε μέσα στο νερό ενώ στην συνέχεια καταπλακώθηκε από μεγάλους όγκους χωμάτων, αφού κατέρρευσε όλο το κάτω τμήμα του πηγαδιού.
Το σκηνικό της τραγωδίας ολοκληρώνεται με τον αδελφό του 39χρονου να παρακολουθεί την καταστροφή από το χείλος του πηγαδιού όπου βρισκόταν, αφού ήταν και αυτός μέλος του συνεργείου.
«Οι καλύτεροι μάστορες»
Τα δύο αδέλφια, Έλληνες ομογενείς από την Γεωργία, είναι γνωστά σε όλους τους εργολάβους και μηχανικούς των Χανίων, καθώς όλοι τους ήθελαν στα συνεργεία τους, αφού – όπως λένε – ήταν άριστοι μάστορες , απόλυτα συνεπείς στην δουλειά τους και πολύ καλά παιδιά.
Ακατάλληλη περίοδος για πηγάδια
Στο μεταξύ αγρότες και άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, εκφράζουν την άποψη πως δεν έπρεπε να γίνουν αυτές οι εργασίες στην συγκεκριμένη περίοδο κατά την οποία, ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ψηλά και τα χώματα μαλακά.
Ειδικά σε μιαν περιοχή, όπως ο κάμπος των Χανίων, όπου μπορεί φέτος να μην υπήρχαν πολλές βροχοπτώσεις, αλλά τα υπόγεια νερά είναι άφθονα.
«Έπρεπε να περιμένουν μέχρι τον Αύγουστο που θα είχε στεγνώσει το χώμα και τα νερά θα είχαν κατεβεί χαμηλά» ανέφεραν.
Να σημειωθεί πως χθες το απόγευμα συνελήφθησαν οι εργολάβος και οι ιδιοκτήτης του χώρου, καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες – δεν υπήρχε άδεια για τις εργασίες στο πηγάδι , ενώ συνελήφθησαν και τα υπόλοιπα μέλη του συνεργείου.
Εκτός – φυσικά – του αδελφού του 39χρονου, ο οποίος ήταν συνεχώς στον τόπο της τραγωδίας περιμένοντας με αγωνία την εξέλιξη των ερευνών.
Flashnews.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου