3.5.14

Σαν σήμερα …από την τοπική ιστορία. 3 Μαΐου 1846.- Πιστοποιείται για τους αγώνες του ο Αλέξιος Αναστασόπουλος

Σαν σήμερα, στις 3 Μαΐου 1846, επιτροπή αποτελούμενη από τους αγωνιστές του 1821 Θ. Πουλόπουλος, Π. Δεληγιάννης, Ηλίας Μπότσικας, Γιάννης Καπόμπασης πιστοποιούν την προσφορά του αγωνιστή από τα χωριά της Οιχαλίας Αλέξιου Αναστασόπουλου. Την πιστοποίηση της προσφοράς την επικυρώνει λίγες μέρες αργότερα ο δήμαρχος Οιχαλίας Α. Σταθουλόπουλος.
Ο Αλέξιος Αναστασόπουλος ήταν πρόκριτος της περιοχής, με προεπαναστατική δράση. Μόλις εξερράγη η επανάσταση εξελέγη καπετάνιος των χωρίων της Οιχαλίας. 
Επικεφαλής μεγάλης ομάδας από 100 και πλέον έλαβε μέρος στην πολιορκία της Τρίπολης, στη μάχη των Δερβενακίων, στο Βαλτέτσι, στα μεσσηνιακά φρούρια  και σε πολλές ακόμη μάχες. 
Το 1822 προήχθη σε εκατόνταρχο, το 1823 σε ταξίαρχο και το 1825 προτάθηκε σε υποχιλίαρχο.
Μετά την απελευθέρωση και συγκεκριμένα το 1830 ως δημογέρων κι’ εκλέκτωρ έλαβε μέρος στην επαρχιακή συνέλευση στον Άγιο Αθανάσιο κοντά στο χωριό Σκάλα για την εκλογή δικαστικών συμβούλων που θα χρησιμοποιούντο για τη στελέχωση των πρώτων δικαστηρίων.
Το 1846 ζήτησε και πήρε πιστοποιητικό για την προσφορά του στην επανάσταση του 1821: «Δίδομεν το πιστοποιητικόν κατ’ αίτησή του να το χρησιμοποιήσει όπου δει. Εν Μελιγαλά τη 3-5-1846 Θ. Πουλόπουλος, πρόεδρος Π. Δεληγιάννης, πρωτοκολλιστής. Τα μέλη: Ηλίας Μπότσικας, Γιάννης Καπόμπασης.
Επικυρούται, ΜΕΛΙΓΑΛΑ 5-5-1846 Ο Δήμαρχος Οιχαλίας Αναγ. Σταθουλόπουλος.

(πηγή: Μίμης Φερέτος, Μεσσηνιακά).

Ο Βουφραδιώτης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου