8.5.14

Δήμος Πύλου - Νέστορος:Εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια ανδριάντος του ήρωα του 1821, Καπετάν Αδάμη Κορέλλα

Την Κυριακή 11 Μαΐου 2014, θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια ανδριάντος, του Καπετάν Αδάμη Κορέλλα, του ήρωα του 1821, στη Ναυαρινίτσα, της Τοπικής Κοινότητας Κυνηγού, του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Η εορτή στη Ναυαρινίτσα, θα ξεκινήσει παρουσία επισήμων, αρχών, εκπροσώπων της θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, στις 12.00 το πρωί, με την επιμνημόσυνη δέηση και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας. Εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα και η εορτή θα τελειώσει με χορό και μπουφέ.

Επ ευκαιρίας της εκδήλωσης, θα παιχθεί για πρώτη φορά, επενδεδημένη με ελληνικούς στοίχους,  η μουσική παρτιτούρα που έγραψε ο Johann Strauss, για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, η οποία και ακούστηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία το 1827. 

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, στη θρυλική Ναυμαχία του Ναυαρίνου, η συμμετοχή του Καπετάν Αδάμη Κορέλλα ήταν μεγάλη, καθιστώντας τον ίδιο σημαντικό πρόσωπο  για την θετική έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Όντας πρωτοπαλίκαρο του Κολοκοτρώνη, εθεωρείτο ο φόβος και ο τρόμος του δυνάστη Ιμπραήμ. Τότε μάλιστα, ήταν γνωστός με το όνομα «Τουρκοφάγος». 
Ο Ήρωας Αδάμης Κορέλλας, τιμώμενος καπετάνιος του Κολοκοτρώνη, εκτελώντας επώνυμη και προσωπική εντολή του Αρχιστράτηγου του Αγώνα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ήταν το δεξί του χέρι στην μαχόμενη Πελοποννησιακή και ειδικότερα Πυλιακή γη. 
Αυτό αποδεικνύεται και από επιστολή του Θ. Κολοκοτρώνη στις 14 Μαρτίου 1823 εκ Τριπολιτσάς, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Να γνωρίζεται εις την πολιορκίαν αυτή μεγαλύτερόν, σας ως αρχηγόν τον Αδάμη Κορέλλαν και να τον υπακούετε εις τας οδηγίας του και συμβουλάς του επιμελούμενοι με φιλοτιμίαν και προθυμίαν, να στενέυσετε την πολιορκία…»

 Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 1842 με 1846 και το 1848 με 1850 διετέλεσε και Δήμαρχος της Πύλου.

Ο ανδριάντας του Καπετάν Αδάμη Κορέλλα, έγινε με ενέργειες του Ιστορικού Συλλόγου «ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΔΑΜΗΣ ΚΟΡΕΛΛΑΣ Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ 1821» οποίος μαζί με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος είναι και συνδιοργανωτής της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου