12.4.14

«Ανοιχτή» παραμένει η τιμή του οβελία

Στα περσινά επίπεδα επιθυμούν να διατηρήσουν τις τιμές των αμνοεριφίων ενόψει των εορτών του Πάσχα οι κρεοπώλες δηλαδή στα 5,50-6 ευρώ/κιλό στον παραγωγό και μεταξύ 7 και 9 ευρώ/κιλό για τους καταναλωτές, ενώ οι κτηνοτρόφοι «παλεύουν» για κάτι καλύτερο, ωστόσο ο αγώνας τους ενάντια στις πολυεθνικές δηλώνουν αμφότεροι ότι είναι κοινός.

Στην πρώτη κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν  κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι, κατήγγειλαν για αθέμιτο ανταγωνισμό την πρακτική των πολυεθνικών και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ που προβαίνουν σε επιθετικές προωθητικές κινήσεις λίγο πριν το Πάσχα, ενώ διερωτήθηκαν κατά πόσο είναι νόμιμη αυτή η τακτική τους.

«Αντιμετωπίζουμε αθέμιτο και ενδεχομένως μη νόμιμο ανταγωνισμό. Δεν είναι δυνατόν να πουλάνε, όπως διαφημίζουν, προς 4 ευρώ το κιλό, όταν εμείς σήμερα αγοράσαμε χονδρική 6-6,20 ευρώ το κιλό. Δεν είναι δυνατόν να πουλάνε κάτω του κόστους, πρέπει να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί», είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης Δημήτρης Γκαρμπούνης.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Θωμάς Χαρίσης, τόνισε ότι οι τιμές των αμνοεριφίων τα τελευταία τέσσερα χρόνια μειώθηκαν σημαντικά και ότι η κρίση έχει πλήξει τους πάντες. Διευκρίνισε πως η κατανάλωση κρέατος καταγράφεται μειωμένη ως και 30%.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης, επεσήμανε ότι οι κτηνοτρόφοι θέλουν βελτιωμένες τιμές φέτος, γιατί η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, αλλά και επειδή η προσφορά από τις γειτονικές χώρες, κατευθύνεται με συμφωνίες προς άλλες αγορές (π.χ. Ιταλία). Επανέλαβε ότι στο παζάρι του Κιλκίς αύριο μάλλον θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα οριστικοποιηθούν και οι τιμές με τους εμπόρους.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίσης τόνισε ότι η πολιτεία δεν προβαίνει σε εντατικούς ελέγχους, ενώ σημείωσε ότι «παραμονές του Πάσχα πρέπει να υπάρχει έλεγχος στις τιμές, να πληροφορείται ο καταναλωτής για την προέλευση, τις ποσότητες, τα κόστη που διαμορφώνουν την τιμή».

Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Νικολόπουλος ο οποίος είπε πως έχει εισηγηθεί στον περιφερειάρχη να επιβάλλονται πρόστιμα στα σούπερ μάρκετ όταν διαπιστώνεται ότι δεν έχουν να διαθέσουν αμνοερίφια στις τιμές που διαφημίζουν.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου