11.4.14

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - «Πάμε βόλτα» στην Ντουάνα

Οι κοσμικοί Καλαματιανοί κατέβαιναν με το τρένο ή το τραμ για να κάνουν τον περίπατό τους στον μόλο ή κάτω από τα δενδράκια της προκυμαίας, να δουν κινηματογραφική ταινία, θεατρική παράσταση ή Καραγκιόζη στο «Πανελλήνιον». 
Κάθονταν στα αριστοκρατικά καφενεία και ψυχαγωγούνταν με την μπάντα της Φιλαρμονικής ή με κάποια ιταλική ταραντέλα.
Οι κυρίες με τα μακριά φουστάνια και τα πλατιά καπέλα έκαναν τις βόλτες τους για χαιρετούρες και χειροφιλήματα με τους δανδήδες με τα παπιγιόν και τα ορθά κολάρα!
Όταν φούντωνε η ζέστη άρχιζαν τα μπάνια.
 Χωριστά οι άνδρες, χωριστά οι γυναίκες (μέχρι το 1930).
Στις αρχές του 20ού αιώνα το λιμάνι της Καλαμάτας ήταν το πέμπτο σπουδαιότερο λιμάνι της χώρας! Από εδώ εξάγονταν τα προϊόντα της μεσσηνιακής γης κι από εδώ έφευγαν υπερωκεάνια γεμάτα μετανάστες για την Αμερική.
Την Κυριακή 13 Απριλίου και ώρα 11.30, η ομάδα «Πάμε Βόλτα» θα πραγματοποιήσει ξενάγηση στο λιμάνι της Καλαμάτας. 
Όσοι μετάσχουν, θα μάθουν πού ήταν η λίμνη του Λινάρδου, η τελευταία στάση του τραμ, το ναυπηγείο του Πασχάλη και τα κακόφημα bar όπου σύχναζαν οι ναύτες.
 Όσοι λάβουν μέρος στην περιήγηση, θα επισκεφθούν το Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας (Ν.Ο.Κ.), το «Πανελλήνιον», το πάρκο Λιμενικού, θα περπατήσουν στον μόλο, θα συνομιλήσουν με ψαράδες και βαρκάρηδες και θα πληροφορηθούν ενδελεχώς για το κτηριακό σύμπλεγμα Τελωνείου - Λιμεναρχείου, το κτήριο του ΑΣΟ κ.λπ.
Σημείο συνάντησης, η είσοδος της κάποτε έπαυλης Νικολόπουλου (μετέπειτα Γυμνάσιο Παραλίας και νυν Εικαστικό Σχολείο της Κ.Ε. «Φάρις»).
Καλούνται ιδιαίτερα οι παλιοί Καλαματιανοί, για να ξεδιπλώσουν αναμνήσεις!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου