22.3.14

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - “Η ζωή μπροστά σου”

του Ρομάν Γκαρί (Romain Gary)

 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014,
ΑΠΟΓ. ΣΤΙΣ 6:00μ.μ - ΒΡΑΔ. ΣΤΙΣ 9:00μ.μ

Μία από τις καλύτερες παραστάσεις της Αθήνας της φετινής θεατρικής περιόδου, το έργο του Ρομάν Γκαρί "Η ζωή μπροστά σου", θα παρουσιάσει στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμάτας, τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, ο θίασος της Άννας Βαγενά.
Το έργο είναι η ιστορία μίας ηλικιωμένης γυναίκας της μαντάμ Ρόζας (η Άννα Βαγενά σε ένα από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της), που μεγαλώνει ένα ορφανό παιδί (Ιμπραήμ Χασάν), που της το έχουν εγκαταλείψει οι γονείς του. Ένα καταπληκτικό ντουέτο, ένα από τα καλύτερα θεατρικά ζευγάρια που είδαμε ποτέ στο θέατρο.
Στην παράσταση παρακολουθούμε την ιστορία αυτών των δύο μοναχικών πλασμάτων που ζουν ο ένας μόνο για τον άλλο.
Μια αγάπη δίχως όρια.
Μια σχέση απέραντης στοργής και αφοσίωσης.
Μια παράσταση όπου το κωμικό εναλλάσσεται με το δραματικό  
και το δάκρυ κυλά δίπλα στο χαμόγελο.

Η κριτική χαρακτήρισε την παράσταση: "πλήρες θέατρο που συγκινεί με την απλότητα, την αλήθεια και προπάντων με το μήνυμά του αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος και ακόμα "η Ζωή μπροστά σου" προσφέρει ιαματική θεατρική εμπειρία, ένα κομμάτι της τέχνης του ανθρωπισμού έμβλημα της τέχνης της αλληλεγγύης".
   
Η παράσταση βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ρομάν Γκαρί, με τίτλο ''Η ζωή μπροστά σου'' που το έγραψε με το ψευδώνυμο Εμίλ Αζά και απέσπασε το βραβείο Goncourt το 1975. Το 1977 έγινε ταινία με τίτλο “Μαντάμ Ρόζα” με πρωταγωνίστρια τη Simone Signoret και κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και η Simone Signoret το βραβείο Cesar.
Στη συνέχεια διασκευάστηκε για το θέατρο από τον Ξαβιέ Ζαγιάρ (Xavier Jaillard) και παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και σε άλλες χώρες.
Στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει.

Η Άννα Βαγενά μας λέει για το ρόλο της στην παράσταση:
«Λατρεύω αυτή τη γυναίκα τη μαντάμ Ρόζα. Είναι μια βασανισμένη γυναίκα που σαν Εβραία έχει περάσει από την κόλαση του Άουσβιτς και σαν κοινή γυναίκα από την κόλαση του υπόκοσμου. Παρ' όλα αυτά ή ίσως γι' αυτό έχει κρατήσει ατόφια μέσα στην ψυχή της την ανθρωπιά.
Η ίδια δεν έχει δικά της παιδιά, γίνεται όμως αληθινή μάνα για τα ορφανά και τα νόθα παιδιά των άλλων κοινών γυναικών. Έχω ερμηνεύσει πολλές γυναίκες σύμβολα στο θέατρο. Την "Λενάκη" στο "Γάμο", την "Αγγέλα Παπάζογλου", την "Ιρίνα" στο "Γάλα", και άλλες. Νομίζω ότι και η "μαντάμ Ρόζα" στη "Ζωή μπροστά σου" του Ρομάν Γκαρί, είναι και αυτή μια γυναίκα σύμβολο. Μία θετή μάνα για τα φτωχά παιδιά, για όλα τα παιδιά του κόσμου. Ένας ρόλος πρόκληση για κάθε ηθοποιό γιατί του δίνει την ευκαιρία να περνάει μέσα σε δευτερόλεπτα από το γέλιο στο δάκρυ από το κωμικό στο δραματικό».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διασκευή: Ξαβιέ Ζαγιάρ (Xavier Jaillard)
Σκηνοθεσία: Άννα Βαγενά
Μετάφραση: Ελένη Χριστοδούλου
Επεξεργασία κειμένου: Βασίλης Κατσικονούρης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

ΔΙΑΝΟΜΗ
Μαντάμ Ρόζα:  Άννα Βαγενά
Μόμο:    Ιμπραήμ Χασάν
Γιατρός : Κώστας Λάσκος
Πατέρας : Χρήστος Ροδάμης

Τιμές εισιτηρίων
Απογευματινή στις 6 μ.μ. γενική είσοδος 12 ευρώ
Βραδινή στις 9 μ.μ. είσοδος 15 ευρώ και μειωμένο 12 ευρώ (Μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι άνω των 65ετών, άνεργοι, πολύτεκνοι)
Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ
Προπώληση εισιτηρίων στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, Αριστομένους 33, τηλ.: 27210-87902 .



Αποσπάσματα από κριτικές,
που γράφτηκαν για την παράσταση “Η ζωή μπροστά σου”
             
''Ευτύχημα η ανακάλυψη αυτού του έργου, που πώρο απέχει από τα ανούσια, ακατανόητα, άχαρα ''δραματουργήματα'' της μεταμοντέρνας μόδας. Ένα έργο πλήρες θέατρο, που συγκινεί με την απλότητα, την αλήθεια, την ανθρωπιστική θέρμη, το λεπτότατο χιουμοριστικό άρωμά του. Προπάντων με το μήνυμα του: ''Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος''.
... Η Άννα Βαγενά ενσαρκώνει με εξαιρετική απλότητα, φυσικότητα με δραματικότητα αλλά και χιουμοριστική ελαφράδα την αφιλοκερδή ανθρωπιά, την τρυφερότητα την αθωότητα, τα μητρικά αισθήματα, την αγάπη για κάθε παιδί, μιας γεμάτης ''τραύματα'' και ''τρόμους'' ηλικιωμένης γυναίκας που ζει στο Παρίσι. Της Μαντάμ Ρόζα.
... Τον Μόμο ενσαρκώνει ο Ιμπραήμ Χασάν. 'Ένα παιδί χάρμα οφθαλμών, με το ανεπιτήδευτο ''παρθενικό παίξιμο του''.
                     Εφημερίδα ''ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ'' , ΘΥΜΕΛΗ.
                                                          Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

“Η ζωή μπροστά σου” προσφέρει “ιαματική” θεατρική εμπειρία. Είναι κομμάτι της τέχνης του ανθρωπισμού, έμβλημα της τέχνης της αλληλεγγύης. Αλλά αυτό που έκανε η Άννα Βαγενά ήταν πρώτα απ' όλα να επιλέξει αυτό το έργο που μιλάει για τον ρατσισμό και την ανάγκη του ανθρώπου να νιώσει άνθρωπος και να το φέρει στη γειτονιά της. Πηγαίνετε να χειροκροτήσετε αυτό που συμβαίνει στο Θέατρο “Μεταξουργείο”. Ήταν ένα ισχυρό βίωμα.
Εφημερίδα ''Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ'', Νίκος Βατόπουλος.
Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου