15.3.14

“Μπορώ να κόψω το τσιγάρο χωρίς φάρμακα”;

*Της Ματίνας Χρονοπούλου, BSc., N.D., PhD, Φυσικοπαθητικού
Το χρόνιο κάπνισμα προκαλεί κόπωση, πνευμονοπάθειες (βρογχίτιδες) και τελικά Χρόνια Αναπνευστική Ανεπάρκεια, καρδιαγγειακές παθήσεις, μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και της στύσης, καρκίνο του πνεύμονα. Οι εθισμένοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν υποκατάστατα νικοτίνης, φάρμακα, μπορούν όμως και να καταφύγουν σε φυσικές λύσεις όπως είναι ο βελονισμός και ο βιοσυντονισμός.
Ο βελονισμός και ο βιοσυντονισμός επιδρούν ρυθμιστικά στον οργανισμό, προκαλούν ομοιοστασία ρυθμίζοντας τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης και την επιθυμία για κάπνισμα, μειώνουν το άγχος και προσφέρουν ηρεμία χωρίς παρενέργειες.
Μπορώ να κόψω το τσιγάρο χωρίς φάρμακα”;
Το κάπνισμα οδηγεί σε πολύ μεγάλα προβλήματα υγείας, όπως χρόνια κόπωση, χρόνιες πνευμονοπάθειες (βρογχίτιδες συνήθως) που καταλήγουν στη Χρόνια Αναπνευστική Ανεπάρκεια (ΧΑΠ), σε καρδιαγγειακές παθήσεις, στη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και της στύσης ακόμη και σε ανθρώπους 40 με 50 ετών και φυσικά στον καρκίνο του πνεύμονα.
Έτσι, λοιπόν, η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί σήμερα μια επιτακτική ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Στερητικό σύνδρομο
Το βασικότερο πρόβλημα για τη διακοπή του καπνίσματος είναι το στερητικό σύνδρομο. Αυτό έχει μια βιοχημική συνιστώσα αλλά το δυσκολότερο είναι να ξεπεραστεί ο ψυχολογικός εθισμός.
Συχνά πολλοί που διακόπτουν το κάπνισμα αντικαθιστούν την έξη τους με την ανάγκη να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φαγητού λόγω του εκνευρισμού, της προσπάθειας αποσχόλησης των χεριών και του στόματος. Επιπλέον, η νικοτίνη επιδρά στο κέντρο της όρεξης, επηρεάζει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα και τον βασικό μεταβολισμό.
Η αύξηση του βάρους είναι ένας από τους λόγους που πολλοί επιστρέφουν στην παλιά τους συνήθεια ή διστάζουν να προχωρήσουν σε ένα πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος.
Μεθόδοι διακοπής καπνίσματος
Υποκατάστατα νικοτίνης
Στην κατηγορία αυτή χορηγείται η εθιστική ουσία της νικοτίνης σε μαστίχα, σε εισπνοή (πίπα και ηλεκτρονικά τσιγάρα), σε ρινικό σπρέι, σε επιδερμικά έμπλαστρα. Αντικαθιστά τη νικοτίνη και με τη σταδιακή μείωση της δόσης της νικοτίνης που λαμβάνεται, μειώνονται τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου. Το μειονέκτημα είναι ότι τα άτομα δεν μειώνουν σταδιακά τη δόση, παρατείνουν τον χρόνο λήψης ή διακόπτουν την προσπάθεια.
Εναλλακτικές μέθοδοι
Εναλλακτικές λύσεις χωρίς παρενέργειες αποτελούν ο βελονισμός και ο βιοσυντονισμός που αντιμετωπίζουν τον πρόβλημα της ψυχολογικής εξάρτησης από τη νικοτίνη και το τσιγάρο. Παράλληλα με αυτές μπορούν να χορηγηθούν και συμπληρώματα που ενισχύουν τον οργανισμό και το νευρικό σύστημα του καπνιστή.
Ο βελονισμός είναι η παλαιότερη εναλλακτική μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διακοπή του καπνίσματος. Η διαδικασία της θεραπείας είναι απλή και γίνεται με τοποθέτηση στο σώμα και το αυτί λίγων βελόνων διαμέτρου Ό του χιλιοστού (όσο μία τρίχα). Η τοποθέτηση των βελονών δεν προκαλεί πόνο. Ανάλογα με την περίπτωση χρειάζονται από 1-3 συνεδρίες βελονισμού αλλά, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 10 συνεδρίες.
Ο βιοσυντονισμός είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, με τον χρόνο θεραπείας να είναι πολύ πιο σύντομος. Οι περισσότεροι ανταποκρίνονται από την πρώτη θεραπεία, μία ή δύο ακόμη θεραπείες είναι αρκετές στην πλειονότητα των ατόμων. Γενικά 1-2 εβδομάδες είναι αρκετές για την ολοκλήρωση της θεραπείας διακοπής του καπνίσματος.
Παράλληλα βοηθάει και στην αποτοξίνωση του οργανισμού από τις βλαβερές ουσίες που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα των χρόνιων καπνιστών με ένα τρόπο γρήγορο, ανώδυνο και εξαιρετικά αποτελεσματικό.
 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
*Ματίνα Χρονοπούλου, B.Sc., N.D., Ph.D.
Ξενίας 18, 11528 -  Αθήνα
Περιοχή:  Πλατεία Μαβίλη
Τηλ.: 210640041/2106400411/69321-6932191724
Εmail: matinachr@gmail.com
Skype: matina.chronopoulou
http://naturopathicmedicine.gr/
http://naturopathyingreece.wordpress.com/

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου