15.3.14

Ένας υπνάκος στη… δουλειά είναι ό,τι πρέπει! Το λέει και η Επιστήμη!

Μερικές προνοητικές εταιρείες, όπως η Nike και η Google, προσφέρουν μέρη εντός του χώρου εργασίας για να παίρνουν έναν υπνάκο οι υπάλληλοί τους! 
Για τους περισσότερους εργαζόμενους βέβαια, ο ύπνος στο γραφείο είναι… παρακινδυνευμένος. Κρίμα, δεδομένων όλων των ευεργετικών ιδιοτήτων που προσφέρει, σύμφωνα με νέες έρευνες. Ιδού μερικές από αυτές:

Ένας υπνάκος σας κάνει πιο παραγωγικούς

Η έρευνα έχει δείξει ότι ανανεώνει το σώμα μας, μας κάνει πιο προσεκτικούς και βελτιώνει τη διάθεσή μας. Είναι έτσι προς το συμφέρον των εργοδοτών και των εργαζομένων. Η κόπωση συνεισφέρει 18 δισ. δολάρια το χρόνο σε χαμένη παραγωγικότητα. Επίσης, οι κουρασμένοι εργαζόμενοι που επιστρέφουν σπίτι τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκινητικού δυστυχήματος.

Πιθανόν θα ζήσετε περισσότερο

Μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι τα άτομα που έριχναν έναν υπνάκο το μεσημέρι είχαν πάνω από 30 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο. Ένας μικρός ύπνος έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Ο Γούινστον Τσόρτσιλ το έκανε κατά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο

Το λόμπι ενάντια στον ύπνο θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι είμαστε όλοι πολύ απασχολημένοι στη δουλειά για να ρίξουμε έναν υπνάκο. Ακόμη όμως και ο ηγέτης ενός έθνους που συμμετείχε σημαντικά στον μεγαλύτερο πόλεμο της ανθρώπινης ιστορίας έβρισκε χρόνο για έναν υπνάκο. Και παρότι έριχνε κανέναν υπνάκο ενώ οι βόμβες έπεφταν σαν βροχή στη χώρα του, εξακολουθεί να θεωρείται ένας σπουδαίος ηγέτης. Όπως ανέφερε στα απομνημονεύματά του: «Η φύση δεν είχε πρόθεση ο άνθρωπος να εργάζεται από τις 8 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα χωρίς την αναζωογόνηση της ευλογημένης λήθης, η οποία, ακόμη και αν διαρκεί μόνο 20 λεπτά, είναι αρκετή για να ανανεώσει όλες τις ζωτικές δυνάμεις».

Σε πολλές σημαντικές προσωπικότητες άρεσε να ρίχνουν έναν υπνάκο

Αν o Τσόρτσιλ δεν σας αρκεί, σκεφτείτε τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, τον Τόμας Έντισον, τον Ναπολέοντα ή τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Είναι γνωστό ότι σε όλους άρεσε η σιέστα.

Γινόμαστε πιο δημιουργικοί

Η έρευνα έδειξε ότι ο ύπνος REM οδηγεί σε περίπου 40 τοις εκατό αύξηση της δημιουργικότητας. Ο Σαλβαντόν Νταλί ετοιμαζόταν για δουλειά μετά από έναν σύντομο ύπνο, γράφει ο Dennis Drabelle: Για να εμπνευστεί για την σουρεαλιστική ζωγραφική του, ο καταλανός καλλιτέχνης έριχνε έναν υπνάκο μετά το μεσημεριανό γεύμα. Καθόταν με τα χέρια του απλωμένα πέρα από τα μπράτσα της καρέκλας. Στο ένα χέρι κρατούσε ένα κλειδί ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη. Μετά αποκοιμόταν, τα δάχτυλά του χαλάρωναν, το κλειδί έπεφτε στο πάτωμα και ο κρότος τον ξυπνούσε, δρέποντας τις άγριες ενώσεις που είναι κοινές στα πρώτα λεπτά του ύπνου.

Ο σύντομος ύπνος είναι κάτι φυσικό

Η συντριπτική πλειοψηφία των θηλαστικών κοιμούνται για σύντομες περιόδους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνθρωποι, φυσιολογικά, κουράζονται νωρίς το απόγευμα, προσπαθούν πολύ να συγκεντρωθούν και έχουν μια αυξημένη επιθυμία για ύπνο. Ωστόσο, η κοινωνία μας δίνει μία μόνο περίοδο της ημέρας για να κοιμηθούμε. «Η φύση αναμφισβήτητα θεωρούσε ότι οι ενήλικες θα πρέπει να ρίχνουν έναν υπνάκο στη μέση της ημέρας, ίσως για να γλιτώσουν από τον μεσημεριανό ήλιο» σημειώνει ο ερευνητής του ύπνου William Dement, στο «Ύπνος και εγρήγορση: Χρονολογικές, Συμπεριφορικές και Ιατρικές πτυχές του Σύντομου Ύπνου».

Ο σύντομος ύπνος είναι φθηνότερος και πιο αποτελεσματικός από τον καφέ

Ο μέσος Αμερικανός εργαζόμενος ξοδεύει 1.092 δολάρια το χρόνο για καφέ. Χρειαζόμαστε αυτή την καφεΐνη για να είμαστε σε εγρήγορση. Αλλά υπάρχουν ανταλλάγματα, τα οποία η καθηγήτρια Sara C. Mednick, ειδικός σε θέματα ύπνου, επισημαίνει: «Ενώ φαίνεται ότι η καφεΐνη μπορεί να μας κρατήσει ξύπνιους όταν στερούμαστε ύπνου, οι σύνθετες γνωστικές διεργασίες δεν τα πηγαίνουν καλά με αυτό το φάρμακο. Μια μελέτη σε σύγκρινε την καφεΐνη με τον σύντομο ύπνο και το φαινόμενο placeboσε τρεις τομείς μνήμης: οπτική, κινητική και λεκτική. Με την καφεΐνη, οι λεκτικές και κινητικές ικανότητες μειώθηκαν, ενώ με τον ύπνο υπήρχε βελτιωμένη απόδοση και στους τρεις τομείς. Επιπλέον, μια μελέτη στέρησης της καφεΐνης έδειξε ότι οι άμεσες βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν μετά από την αποχή από την καφεΐνη εξαφανίστηκαν εντελώς με την τακτική χρήση. Φαίνεται πως τα αναμενόμενα οφέλη της καφεΐνης μπορεί να σχετίζονται περισσότερο με την απελευθέρωση από τα στερητικά συμπτώματα και όχι με την πραγματική βελτίωση των επιδόσεων.

Εξαιρετικά παραγωγικές χώρες έχουν υιοθετήσει την τακτική ενός σύντομου ύπνου

Κατ’ αρχήν η Ιαπωνία. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς φοβόμαστε να ακουμπήσουμε το κεφάλι μας στο γραφείο μήπως φανούμε τεμπέληδες, οι Ιάπωνες έχουν ξεπεράσει την ντροπή ενός υπνάκου. «Όταν βλέπουμε ανθρώπους να κοιμούνται για λίγο το μεσημέρι, σκεφτόμαστε: ‘ετοιμάζονται να αποδώσουν το 100 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του απογεύματος’» δήλωσε ο Paul Nolasco, εκπρόσωπος της Toyota στο Τόκιο. «Κανείς δεν δυσαρεστείται από αυτό. Και κανείς δεν διστάζει να ρίξει έναν υπνάκο το μεσημέρι».
 antinews.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου