6.3.14

"Άγρια καταδίωξη " - Λιμενικοί "γάζωσαν" τούρκικο δουλεμπορικό !!!

 
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΣΟΥΝ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ !!

Άγρια καταδίωξη τουρκικού δουλεμπορικού σκάφους από περιπολικό του Λιμενικού Σώματος σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών.

Οι άντρες του Λιμενικού που περιπολούσαν εντός της ελληνικής χωρικης θάλασσας εντόπισαν ένα τουρκικό ταχύπλοο στο οποίο επέβαιναν 13 λαθρομετανάστες και ο Τούρκος διακινητής. 
Το σκάφος του Λιμενικού προσπάθησε να προσεγγίσει το δουλεμπορικό όμως ο Τούρκος κυβερνήτης του ταχύπλοου ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει. Έπειτα από καταδίωξη στην περιοχή των Οινουσσών, κοντά στο νησί της Χίου, το πλωτό του ΛΣ κατάφερε να προσεγγίσει το τουρκικό δουλεμπορικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό, ο χειριστής του ταχύπλοου προσπάθησε να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού.
 Αντιδρώντας, οι λιμενοφύλακες έριξαν προειδοποιητική βολή στον αέρα για εκφοβισμό. Ο διακινητής επιχείρησε να διαφύγει και προσπάθησε να αναπτύξει ταχύτητα. Τότε, όπως αναφέρουν οι υπάρχουσες πληροφορίες, οι άντρες του Λιμενικού πυροβόλησαν τη μηχανή του ταχύπλοου.

Κατά μία άλλη πληροφορία που διακινείται από το υπουργείο Ναυτιλίας, οι λιμενοφύλακες πυροβόλησαν στο πλώριο μέρος του ταχύπλοου που μετέφερε τους λαθρομετανάστες. Κατα την εκδοχή που διακινείται από το Λιμενικό κάποιες από τις σφαίρες εξοστρακίστηκαν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις από τους επιβαίνοντες στο ταχύπλοο των δουλεμπόρων: Μία 19χρονη, ένας 30χρονος και ένας 45χρονος.

Μετά τους πυροβολισμούς οι άντρες του Λιμενικού έκαναν ρεσάλτο στο ταχύπλοο, συνέλαβαν τον Τούρκο διακινητή και εντόπισαν ακόμη 13 παράνομους μετανάστες στην καμπίνα των επιβατών, εκ των οποίων οι τριες ήταν ελαφρά τραυματίες.

Η πληροφορία ότι οι άντρες του Λιμενικού πυροβόλησαν στη μηχανή του ταχύπλοου όταν δέχθηκαν πυροβολισμούς από το σκάφος των λαθρομεταναστών που προσπαθούσαν να διαφύγουν διερευνάται από τους αξιωματικούς του Λιμενικού που διενεργούν προανάκριση.

Οι τραυματίες διακομίστηκαν στο Σκυλίτσειο νοσοκομείο της Χίου. Η 19χρονη, ο 30χρονος και ο 45χρονος φέρουν τραύματα από σφαίρες στα κάτω άκρα και η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία διότι τα τραύματά τους χαρακτηρίζονται ελαφρά, σύμφωνα με ιατρικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το protothema.gr.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ο ίδιος Τούρκος διακινητής σήμερα το πρωί είχε ξανακάνει το ίδιο δρομολόγιο από τις μικρασιατικές ακτές προς τη Χίο όπου είχε αποβιβάσει ακόμη 14 λαθρομετανάστες.

Αργά το μεσημέρι, από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης διακινητή Τουρκικής υπηκοότητας που μετέφερε παράνομους μετανάστες και ο οποίος φέρεται να αποτελεί μέλος ενός ευρύτερου οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης παράνομων μεταναστών, πραγματοποίησαν, πρωινές ώρες σήμερα, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Οινουσσών.

Συγκεκριμένα, πλωτό περιπολικό σκάφος της οικείας Λιμενικής Αρχής, έλαβε ειδοποίηση από στρατιωτικό παρατηρητήριο της περιοχής που αφορούσε στον εντοπισμό ταχύπλοου πολυεστερικού σκάφους, το οποίο κινούνταν από τις τουρκικές ακτές με κατεύθυνση τις Οινούσσες. Το πλωτό περιπολικό Λ.Σ-ΕΛΑΚΤ, εντοπίζοντας άμεσα το προαναφερθέν σκάφος επί της οριογραμμής και με ορατούς τέσσερις (4) επιβαίνοντες, προσπάθησε να το ακινητοποιήσει με συριγμούς και συνεχή προειδοποιητικά σήματα. Το ταχύπλοο σκάφος, με ιπποδύναμη μεγάλης ισχύος, όχι μόνο δεν ανέκοψε την ταχύτητά του, αλλά ξεκίνησε επικίνδυνους ελιγμούς αποφυγής του πλωτού περιπολικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., οι οποίοι γρήγορα μετατράπηκαν σε συνεχείς προσπάθειες εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού.

Τα στελέχη του πλωτού περιπολικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., κατά την εξέλιξη της επιχείρησης, ακολουθώντας τους κανόνες εμπλοκής, στην προσπάθειά τους να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο σκάφος και να διαφυλάξουν τη σωματική τους ακεραιότητα, έρριψαν αρχικά προειδοποιητικές βολές στον αέρα από φορητό οπλισμό. 
Ο διακινητής και χειριστής του ταχυπλόου ενέτεινε τις προσπάθειες εμβολισμού του σκάφους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, με συνέπεια να ακολουθήσουν βολές προς το πρωραίο τμήμα του ταχύπλοου σκάφους. Για την ακινητοποίηση του σκάφους άνδρες του Λιμενικού Σώματος κατόρθωσαν να επιβιβαστούν στο ταχύπλοο, όπου και συνέλαβαν άμεσα τον Τούρκο διακινητή, ενώ, παράλληλα, διαπίστωσαν ότι στον κλειστό χώρο ενδιαίτησης (καμπίνα) του σκάφους, ευρίσκοντο δεκατρείς παράνομοι (13) μετανάστες, εκ των οποίων τρεις (2 άνδρες και 1 γυναίκα) είχαν τραυματιστεί.

Άμεσα, το πλωτό περιπολικό Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ. παρέλαβε τους τρεις (03) τραυματίες, καθώς και το συλληφθέντα διακινητή, μεταφέροντάς τους στο λιμάνι της Χίου. 
Ακολούθως, με μέριμνα της οικείας Λιμενικής Αρχής, οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο του νησιού για παροχή πρώτων βοηθειών και περαιτέρω περίθαλψη. 
Από τις πρώτες πληροφορίες η ζωή των τραυματιών δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. Παράλληλα, ναυαγοσωστικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ,που έσπευσε στη θαλάσσια περιοχή, παρέλαβε τους υπόλοιπους δεκατρείς (13) επιβαίνοντες του ταχυπλόου σκάφους, οδηγώντας τους στη Λιμενική Αρχή Χίου για τις περαιτέρω ενέργειες.

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή, κατόπιν εντολής του Εισαγγελέα Χίου, ενώ ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Αθανάσιος Αθανασόπουλος έχει ήδη ενημερώσει για το συμβάν την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου, για τις δικές της ενέργειες. Συγχρόνως, στο νησί της Χίου μεταβαίνουν ο Επιθεωρητής Βορείου Αιγαίου, Υποναύαρχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Αθανάσιος Χονδρονάσιος, καθώς και ο Διευθυντής του Κλάδου Επιχειρήσεων, Υποναύαρχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Βασίλειος Σιέττος».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου