7.3.14

Παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός νέα δεδομένα για την Καλαμάτα

Του Μιχάλη Αντωνόπουλου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πριν από λίγες μέρες μια νέα στρατηγική για τη στήριξη του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στην Ευρώπη. Αναγνωρίζοντας το δυναμικό του τομέα για βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία απασχόλησης, η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει 14 δράσεις της ΕΕ που αναμένεται να βοηθήσουν παράκτιες περιοχές και επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και στην ενίσχυση της θέσης του τομέα ως κινητήριας δύναμης της «γαλάζιας οικονομίας» στην Ευρώπη. Οι συγκεκριμένες αυτές δράσεις συμπληρώνονται από αναλυτικές ενέργειες που θα μπορούσαν να αναλάβουν τα κράτη μέλη, οι περιφέρειες και οι ενδιαφερόμενοι φορείς του τομέα.
Οι προτεινόμενες δράσεις περιλαμβάνουν τη διευκόλυνση της στενότερης συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων φορέων του παράκτιου τουρισμού στην Ευρώπη, δημιουργία συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, ανάπτυξη δεξιοτήτων και καινοτομίας, προώθηση του οικοτουρισμού και δημιουργία διαδικτυακού οδηγού για τις δυνατότητες χρηματοδότησης ώστε να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις. Τα κράτη μέλη, οι περιφερειακές αρχές με τους παραθαλάσσιους δήμους και ο κλάδος θα συμβάλουν ουσιαστικά στην κατάρτιση και υλοποίηση αυτών των δράσεων.
Ο παράκτιος τουρισμός περιλαμβάνει τον "τουρισμό παραλίας" και τις σχετικές δραστηριότητες αναψυχής (π.χ. κολύμβηση, σέρφινγκ κλπ.), καθώς και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε παράκτιες περιοχές (π.χ. επισκέψεις σε ενυδρεία). Ο θαλάσσιος τουρισμός καλύπτει τις θαλάσσιες δραστηριότητες (π.χ. ταξίδια με σκάφη και ιστιοφόρα, κρουαζιέρες, θαλάσσια αθλήματα), αλλά και τη λειτουργία εγκαταστάσεων στην ξηρά (υπηρεσίες ναύλωσης, κατασκευή εξοπλισμού και άλλες υπηρεσίες).
Από γεωγραφική άποψη, παράκτιες περιοχές είναι αυτές που βρέχονται από τη θάλασσα ή τουλάχιστον το μισό της επιφάνειάς τους βρίσκεται εντός απόστασης 10 χλμ από την ακτή. 
Ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός έχει επισημανθεί ως ένας από τους τομείς με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης και απασχόλησης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη "γαλάζια ανάπτυξη".
Λόγω της οικονομικής του βαρύτητας και του άμεσου και έμμεσου ενδιαφέροντος που έχει στις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες, ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη.  Η Καλαμάτα μία περιοχή με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα πρέπει έγκαιρα να υπάρχει σχετική κινητοποίηση από τη δημοτική αρχή για την άρτια υλοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα τύχουν και σημαντικής Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Η πλήρης αξιοποίηση του δυναμικού των ακτών και των θαλασσών θα συμβάλει στον πλούτο και την ευημερία των παράκτιων περιοχών και της οικονομίας της Μεσσηνίας γενικότερα, και ταυτόχρονα θα διασφαλίσει τη βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τον τουρισμό.
Η στρατηγική αυτή θα συζητηθεί σε συνέδριο που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Προεδρία στην Αθήνα στις 10 Μαρτίου, στο οποίο θα συμμετάσχουν διοικητικές αρχές, επιχειρήσεις και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Η υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων θα ξεκινήσει κατά τους προσεχείς μήνες.  Επιβάλλεται ο δήμος Καλαμάτας να είναι εκεί.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου