21.3.14

21 Μαρτίου 2014 – Παγκόσμια Ημέρα του Ύπνου

Μήπως αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι; 
Χρειάζεστε μια επιπλέον κούπα καφέ για να παραμείνετε ξύπνιοι;
 
 Εάν ναι, μπορεί να έχετε ανεπαρκή ποσότητα ή κακής ποιότητας ύπνο που έχει αποδειχθεί ότι οδηγούν σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα ή προβλήματα της ψυχικής και σωματικής υγείας.

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου 2014

Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου διοργανώνεται από τoν Παγκόσμιο Οργανισμό Ιατρικής του Ύπνου, με σκοπό την προώθηση της υγιεινής του ύπνου. Ο πιο απλός τρόπος για να ενημερωθείτε για την Ιατρική του Ύπνου είναι να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.worldsleepday.org στην οποία θα βρείτε 10 κατευθυντήριες οδηγίες για αποδοτικότερο ύπνο.

Την ίδια μέρα πέρυσι, οι εκπρόσωποι από κάθε χώρα εργάστηκαν σε τοπικό επίπεδο για να ενημερώσουν το κοινό για θέματα ύπνου. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις οι οποίες περιελάμβαναν: σχολικές εκδηλώσεις, δημιουργία και διανομή φυλλαδίων για τον ύπνο, προώθηση της υγιεινής του ύπνου μέσω οπτικο-ακουστικού υλικού και μετάφραση υλικού σχετικού με τον ύπνο σε διάφορες γλώσσες. 

Φέτος, η Ελληνική Εταιρία Έρευνας του Ύπνου (ΕΕΕΥ, sleep-med.gr) συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου με εκδηλώσεις διάδοσης της αξίας και της υγιεινής του ύπνου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω μηνυμάτων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με προώθηση θεατρικού έργου υπό την αιγίδα της ΕEEY με τίτλο «Τι θα γίνει; Θα κοιμηθούμε απόψε;» (http://sleeparteducation.blogspot.gr/) και διάφορες άλλες δραστηριότητες τοπικού χαρακτήρα.

Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου με θέμα «Αποδοτικός Ύπνος, Καλή Αναπνοή, Υγιές Σώμα», ενημερώνοντας το ευρύ κοινό για τα ζητήματα που σχετίζονται με τον ύπνο και τις διαταραχές του.

Αποδοτικός ύπνος.
Ο αποδοτικός ύπνος πρέπει να είναι συνεχής και χωρίς διακοπές, βαθύς και επαρκούς διάρκειας. Έτσι αισθανόμαστε ξεκούραστοι και σε εγρήγορση όλη την ημέρα. Εάν δεν συμβαίνουν ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω, τότε η συγκέντρωση, η παραγωγικότητα, η προσοχή , η εγρήγορση και η ψυχική μας διάθεση μπορούν να επηρεαστούν σημαντικά. Η ημερήσια υπνηλία, επιπρόσθετα, μπορεί να είναι επικίνδυνη προκαλώντας π.χ. τροχαία ατυχήματα. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται στις σύγχρονες κοινωνίες με τους ταχείς ρυθμούς και τις πολλές δραστηριότητες, είναι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν κοιμούνται αρκετά. Αυτό επιδεινώθηκε από τότε που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπήκαν δυναμικά και στη ζωή των παιδιών μας. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα νεαρά άτομα δεν έχουν επαρκή ύπνο και αυτό αντανακλά στη συγκέντρωση τους, στη μάθηση, στη συμπεριφορά και στη σωματική τους ανάπτυξη».

Καλή αναπνοή
Η αναπνοή καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου πρέπει να είναι ήρεμη και να μην διακόπτεται. Αυτό δε συμβάινει όταν υπάρχει αποφρακτική άπνοια κατά τον ύπνο. Τα άτομα με αποφρακτική άπνοια κατά τον ύπνο δεν «συνειδητοποιούν» πόσες πολλές φορές «ξυπνάνε» κατά την διάρκεια της νύχτας. Εάν οι αεραγωγοί δεν είναι επαρκώς ανοιχτοί, ο ύπνος διαταράσεται σημαντικά. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου των Συρακουσών, στην Νέα Υόρκη και συμπρόεδρο στην Επιτροπή για την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, Antonio Culebras, «προσπαθώντας να αναπνεύσουμε κατά την διάρκεια του ύπνου, καταστρέφεται η ποιότητα του ύπνου μας». 

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στην αποφρακτική άπνοια κατά τον ύπνο είναι το αυξημένο σωματικό βάρος. Η επιπλέον συσσώρευση λίπους στο λαιμό μπορεί να μειώσει το άνοιγμα του φάρυγγα, ενώ η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του διαφράγματος. Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι η απώλεια βάρους από μόνη της μπορεί να βελτιώσει ή και να θεραπεύσει την άπνοια κατά τον ύπνο σε ορισμένα υπέρβαρα άτομα. Άλλοι συνήθεις παράγοντες κινδύνου για αποφρακτική άπνοια κατά τον ύπνο αποτελούν το κάπνισμα, και οι μεγάλες αμυγδαλές, ιδιαίτερα στα παιδιά.

 Η διακοπή του καπνίσματος ή η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών μπορούν να συμβάλουν στην θεραπεία της άπνοιας κατά τον ύπνο. Για την πιστοποίηση της διαγνώσεως της υπνικής άπνοιας χρειάζεται μελέτη ύπνου σε ειδικό εργαστήριο ύπνου. Η υπνική άπνοια μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναπνευστικές συσκευές (μάσκα CPAP), με οδοντοστοματικές συσκευές και σε κάποιους επιλεγμένους ασθενείς με χειρουργική επέμβαση.

Υγιές σώμα.
Όσο πιο καλά κοιμόμαστε, τόσο πιο υγιείς είμαστε και αντίστροφα. Όταν ξυπνάμε ξεκούραστοι, επιλέγουμε πιο εύκολα να ασκηθούμε και να τρώμε υγιεινά, ενώ η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι και να έχουμε μειωμένη σωματική και πνευματική δραστηριότητα. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου έστω και για λίγες μέρες διαταράσσει τα επίπεδα των ορμονών και του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα την αύξησης της όρεξης και την πρόσληψη περισσότερων θερμίδων.

Ελληνική Εταιρία Έρευνας του Ύπνου
Τηλ. 210 7251312

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου