20.2.14

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ με τα φρέατα προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων

 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΑΠΟ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Του Μιχάλη Αντωνόπουλου

Είναι γνωστό ότι τα φρέατα προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων που κατασκεύασε ο δήμος Καλαμάτας δεν αδειοδοτήθηκαν επαρκώς και δεν εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις που θέτει η πολιτεία για τέτοιου είδους έργα.
Οι συνέπειες της βιασύνης και της αμέλειας που επέδειξε ο δήμος Καλαμάτας θα κοστίσει στο ταμείο του δήμου αρκετές χιλιάδες ευρώ.   
Ο δήμος Καλαμάτας αφού αγνόησε τις σοβαρές ενστάσεις της μειοψηφίας στην οικονομική επιτροπή, προχώρησε ταχύτατα και ενέταξε το έργο στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ και συγκεκριμένα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ «Αστική Αναζωογόνηση 2012 – 2015»
Κατόπιν σημαντικών και αιτιολογημένων ενστάσεων που είχαν αναφερθεί στο δήμο, στο Υπουργείο αλλά και στην αρμόδια δικαστική αρχή, προκύπτει ότι φρέαρ για «σκουπίδια» που κατασκευάσθηκε σε περιβάλλοντα χώρο του διατηρητέου μνημείου «Γαιτανάρου» πρέπει να μετακινηθεί και θα πρέπει για τη νέα θέση του να υποβληθεί σχετική μελέτη για έγκριση, από τουλάχιστον ένα φορέα αυτόν του υπουργείου πολιτισμού.
Αντιλαμβανόμαστε ότι οι σχετικές παρατηρήσεις και οδηγίες του υπουργείου ισχύουν προφανώς και για όλα τα άλλα φρέατα που κατασκεύασε ο δήμος.   
Το γεγονός ότι η δημοτική αρχή αν και έγκαιρα είχε γίνει αποδέκτης ενστάσεων προχώρησε στην κατασκευή και άλλων φρεάτων χωρίς τις σχετικές εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις. 
 Η προχειρότητα των ενεργειών του Δήμου Καλαμάτας διαφαίνεται και από το γεγονός ότι υπέβαλε για χρηματοδότηση με στοιχεία αυθαιρεσίας, σε ένα πρόγραμμα που οι πόροι του προέρχονται από πρόστιμα των πολιτών σε αυθαίρετες κατασκευές. 
Το λιγότερο που απαιτείται τώρα είναι να αποσταλεί ολόκληρη η μελέτη με το σύνολο των φρεάτων για τις σχετικές γνωμοδοτήσεις.   
Δυστυχώς ο τρόπος χειρισμού των χρηματοδοτήσεων από το πράσινο ταμείο που προέρχονται από χρήματα πολιτών, αφήνει σημαντικά ερωτήματα αναπάντητα ακόμα και για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων που πληγώνουν την καθημερινότητα του δημότη και την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλη μας.



ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 


Μιχάλης Αντωνόπουλος


                                                                                                   Καλαμάτα, Ψαρών 16.

Προς τον Δήμαρχο Καλαμάτας

Κοιν. Γραφείο Μειοψηφιών                                                          Καλαμάτα 20-11-2012

            Εισαγγελία Καλαμάτας

            Αποκεντρωμένη διοίκηση  Πελοποννήσου, Δυτ. και Ιονίου.



Αίτημα: Τα φρέατα προσωρινής αποθήκευσης των απορριμμάτων του δήμου Καλαμάτας.



Κύριε Δήμαρχε,

Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχετε αρχίσει και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, την διάνοιξη φρεάτων με ορύγματα από οπλισμένο σκυρόδεμα, σε διάφορα σημεία της πόλης για την προσωρινή αποθήκευση των απορριμμάτων, σε αντικατάσταση των κάδων συλλογής και τακτής αποκομιδής αυτών, όπως γινόταν για δεκαετίες όχι μόνο στην πόλη μας αλλά και σε ολόκληρη την χώρα και τις σύγχρονες πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Παρατηρείται δυστυχώς το φαινόμενο αυτές τις μέρες, να ανοίγονται φρέατα κατά βούληση από τον εργολάβο σε σχετική συνεννόηση με τις υπηρεσίες σας προφορικά, χωρίς να υπάρχει σχετική μελέτη τοποθέτησης τους στα συγκεκριμένα σημεία.

Πολλές από αυτές τις θέσεις που έχετε επιλέξει θεωρώ με αδιαφανή κριτήρια και ανάλογα με τις εκάστοτε διαμαρτυρίες από τις τοποθετήσεις των κάδων, να κατασκευάζονται σε χώρους που βρίσκονται είτε σε πεζοδρόμια, είτε επί του οδοστρώματος που υπάρχει συχνή και διαρκής ροή οχημάτων, είτε κοντά σε θεμελιώσεις κτηρίων σε αποστάσεις που δεν επιτρέπονται από τον κτηριοδομικό κανονισμό.

Συγκεκριμένα δεν επιτρέπονται οι μόνιμες κατασκευές και η κατάληψη πεζοδρομίων γενικά αλλά και ειδικά πλησίον σχολείων κ.λπ.  Δυστυχώς έχει παραβλεφθεί το γεγονός της ασφάλειας κυρίως των πεζών, αλλά και τις εισόδου - εξόδου των οχημάτων από τις κατοικίες τους.  Επίσης η μείωση του πλάτους του οδοστρώματος βασικών οδών της πόλης, δεν επιτρέπεται αφενός γιατί το σχέδιο πόλης του 1905 και η μετέπειτα επεκτάσεις του καθορίζουν απαρέγκλιτα το εύρος και τις σχετικές διατομές και αφετέρου εμποδίζεται η ασφαλής κίνηση των επιβατηγών αυτοκινήτων η  των οχημάτων της πυροσβεστικής και άλλων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή των χώρων πιθανολογώ ότι έγινε με υποκειμενικά κριτήρια και οι θέσεις δεν θεμελιώνονται ούτε με γνωμοδοτήσεις των σχετικών υπηρεσιών, (όπως ΕΠΑΕ, πολεοδομίες, αποκεντρωμένη διοίκηση, τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας κ.λπ.  ) ούτε καταγράφονται σε καμία σχετική μελέτη που συνοδεύεται με τα σχετικά τοπογραφικά, τομές, κατόψεις, την συγκοινωνιακή μελέτη και ότι τέλος πάντων απαιτεί η σχετική νομοθεσία για τέτοια έργα επί της οδού.

Όσο αναφορά τους χώρους κατάληψης επί των πεζοδρομίων αναφέρω αυτά που ισχύουν και για την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας όπου οι μόνιμες κατασκευές δεν επιτρέπονται.  Ο κίνδυνος ατυχήματος αυξάνεται όταν για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο σταθμεύει επί του πεζοδρομίου και η δημοτική αστυνομία δίνει τις σχετικές από τη νομοθεσία κλήσεις, πόσο μάλλον όταν οι υπηρεσίες σας έχουν τοποθετήσει τέτοιου είδους μόνιμες κατασκευές (φρέατα).  Εναλλακτικά θα μπορούσατε να τα είχατε κατασκευάσει μέχρι την επιφάνεια του φυσικού εδάφους η την επιφάνεια του οδοστρώματος όπως γίνεται με τα δίκτυα και της παροχές αποχέτευσης, η επίσης θα μπορούσατε να είχατε μη μόνιμες κατασκευές πιλοτικά, σε ανοικτούς χώρους, ώστε να κρίνετε και την απόδοση τους προς όφελος της ασφάλειας και του δημοσίου συμφέροντος.

Ως εκ τούτου σας καλώ να προχωρήσετε στην άρση των σχετικών αυθαίρετων ενεργειών σας και να επανεξετάσετε με τις τεχνικές σας υπηρεσίες το θέμα.  Περιττό να αναφέρω ότι σε πολλές θέσεις η επιλογή έγινε αυθαίρετα αφού οι υπηρεσίες σας στερούνται των σχετικών μελετών και τεχνικών σχεδίων για κάθε θέση ξεχωριστά, μια και κάθε δρόμος, η πεζοδρόμιο, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες από τεχνική άποψη.  Θα μπορούσαμε να θίξουμε και άλλα ζητήματα για την αποτελεσματικότητα η την νομιμότητα των κατασκευών αυτών αλλά αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια κίνησης πεζών και τροχοφόρων στην πόλη μας.



Μετά τιμής

Μιχάλης Αντωνόπουλος



ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου