29.11.13

Διεθνές συνέδριο "Κύριλλος και Μεθόδιος: Το Βυζάντιο και ο κόσμος των Σλάβων»

 Επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο, από το Λος Άντζελες των ΗΠΑ έως το Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας συναντώνται στη Θεσσαλονίκη, γενέτειρα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και παρουσιάζουν νέα πορίσματα της έρευνας για το κυριλλο - μεθοδιανό έργο, τις βυζαντινο-σλαβικές σχέσεις και τις σύγχρονες διαστάσεις της επαφής του Βυζαντίου με τον κόσμο των Σλάβων σε διεθνές συνέδριο που φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
  Με το τριήμερο συνέδριο "Κύριλλος και Μεθόδιος: Το Βυζάντιο και ο κόσμος των Σλάβων» κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανακήρυξε το 2013 "Έτος Κυρίλλου και Μεθοδίου? με αφορμή τη συμπλήρωση 1150 χρόνων από την έναρξη της αποστολής των δύο θεσσαλονικέων Αγίων στη Μεγάλη Μοραβία.
     Οι περίπου 80 καθηγητές πανεπιστημίου, ερευνητές, επιμελητές μουσείων και ιστορικών αρχείων θα αναπτύξουν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν τις επιδράσεις της κληρονομιάς των Αγίων στο Βυζάντιο και στους Σλάβους, στη γραμματεία και στον πολιτισμό, τη διαμόρφωση της σλαβικής γλώσσας, τις σχέσεις Σλάβων και Ελληνισμού, τις σχέσεις Βυζαντίου και Ρωσίας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου