31.10.13

Το Facebook ξέρει πότε θα χωρίσεις, πριν το μάθεις εσύ!

Τίποτα δεν μένει κρυφό πια στην εποχή των social media. Ούτε καν οι σχέσεις. Γιατί σύμφωνα με μία μελέτη, το Facebook μπορεί να εντοπίζει τα ζευγάρια- που δεν έχουν κοινοποιήσει το γεγονός- αλλά και να διαπιστώσει πότε αυτά θα φτάσουν στο χωρισμό, πριν καν το καταλάβουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι μελετητές του Cornell University. Σην έρευνά τους, που έγινε σε 1,3 εκατ. χρήστες του facebook, κατάφεραν να εντοπίσουν με μεγάλη ακρίβεια το πότε θα πέσουν οι τίτλοι τέλους μίας σχέσης, μελετώντας τους κοινούς φίλους του ζευγαριού, τόσο τον αριθμό τους, όσο και το είδος τους.

Οι μελετητές δημιούργησαν έναν αλγόριθμο διασποράς, ο οποίος με ποσοστό επιτυχίας 60% μπορούσε να εντοπίσει τον σύντροφο του κάθε χρήση. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσες όμως ήταν οι περιπτώσεις στις οποίες ο αλγόριθμος απέτυχε να ανιχνεύσει τη σχέση, καθώς σύμφωνα με την έρευνα αυτό σημαίνει ότι το ζευγάρι δεν θα κρατήσει για πολύ.

Αυτό προκύπτει από το κατά πόσο συνδεδεμένος είναι ο σύντροφος του κάθε χρήστη με τους φίλους του από διάφορους τομείς της ζωής του- πρώην συμμαθητές, συνάδελφοι, παιδικοί φίλοι- καθώς στις περιπτώσεις που αυτό είναι περιορισμένο, σημαίνει πως το ζευγάρι δεν «χτίζει» μία κοινή κοινωνική ζωή, οπότε δεν θα αντέξει στο χρόνο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου