24.10.13

ΚΑΛΑΜΑΤΑ-Αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Ελευθερίας

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 12.15, θα πραγματοποιηθεί η τελετή των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος της Ελευθερίας, το οποίο έχει τοποθετηθεί στο χώρο νοτίως της γέφυρας η οποία συνδέει την οδό Αρτέμιδος με την πλατεία 23ης Μαρτίου. 
Το βάθρο του αγάλματος κοσμείται από ανάγλυφο όπου παρουσιάζεται η ευλογία του Ιερού Κλήρου προς τους αγωνιστές κατά την 23η Μαρτίου 1821, στην Καλαμάτα. 
Πάνω από το πολύ αξιόλογο αυτό μπρούντζινο ανάγλυφο, υπάρχει η εγχάρακτη επιγραφή «Καλαμάτα 23 Μαρτίου 1821» και κάτω από αυτό είναι χαραγμένη η φράση «Εν ενί λόγω όλοι απεφασίσαμεν ή να ελευθερωθώμεν ή να αποθάνωμεν», που προέρχεται από την «Προειδοποίησιν εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», το πρώτο επίσημο έγγραφο των επαναστατημένων Ελλήνων που απεστάλη από την Καλαμάτα.
Το άγαλμα αποτελεί δωρεά προς την πόλη της Καλαμάτας, τη γενέτειρά της, εκ μέρους της εικαστικού Ιολάνδης Παπαδοπούλου, στη μνήμη του συζύγου της Arnim Rolshausen, Γερμανού Φιλέλληνα, ο οποίος αγάπησε πολύ τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Η δωρεά αυτή συναρτάται και με ιστορικούς λόγους, με σκοπό την ανάδειξη της επετείου της 23ης Μαρτίου 1821, ως ημέρας κατά την οποία κηρύχθηκε η Επανάσταση στην Καλαμάτα. Ο δημιουργός του αγάλματος είναι ο γλύπτης Νίκος Ι. Γεωργίου. Το άγαλμα ζυγίζει περί τα 500 κιλά και απαιτήθηκε διάστημα ενός έτους περίπου, προκειμένου να φιλοτεχνηθεί.
Για την ανάδειξη του χώρου όπου τοποθετήθηκε αυτό το καλλιτεχνικό δημιούργημα, συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας κατεδάφισαν οικίσκο πιάτσας ταξί και αφαίρεσαν δένδρα και θάμνους. 
Ακολούθησε η διαμόρφωση του χώρου και η επιχωμάτωση, ενώ εγκαταστάθηκε υπόγειο αυτόματο αρδευτικό δίκτυο. Στο χώρο που περιβάλλει το άγαλμα, έχει γίνει φύτευση με ανθοφόρα φυτά, τα οποία θα εμπλουτισθούν, αλλά και εγκατάσταση έτοιμου χλοοτάπητα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου