5.10.13

Η κρίση οδηγεί στον χύμα παράνομο καπνό τους καπνιστές

Πέντε άτομα συνελήφθησαν στο Μεσολόγγι και την Πάτρα, για διάθεση και κατοχή λαθραίων τσιγάρων, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν περισσότερα από 16.000 τσιγάρα και 700 γραμμάρια καπνού.
Ειδικότερα, σε έρευνα που έκαναν αστυνομικοί του τμήματος Ασφάλειας Μεσολογγίου σε κατάστημα 58χρονου στο Ευηνοχώρι, βρήκαν 83 πακέτα τσιγάρων διαφόρων εταιριών, 770 γραμμάρια καπνού, καθώς και 4.300 παιδικά αθύρματα. Από την προανάκριση που έγινε, προέκυψε, ότι ο 58χρονος συλληφθείς, προμηθευόταν τα λαθραία τσιγάρα από δύο υπηκόους Πακιστάν, ηλικίας 39 και 26 ετών, οι οποίοι και συνελήφθησαν.
Σε έρευνες που ακολούθησαν στια σπίτια των δύο αλλοδαπών στο Αγρίνιο και στο Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας, παρουσία εισαγγελέα, οι αστυνομικοί βρήκαν 291 πακέτα λαθραίων τσιγάρων. Στην δεύτερη περίπτωση, συνελήφθησαν στην Πάτρα, δύο υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 34 και 24 ετών αντίστοιχα, διότι έπειτα από έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί, βρήκαν στην κατοχή τους 445 πακέτα λαθραίων τσιγάρων.

Βέβαια ακόμη και στην περίπτωση των λαθραίων, χωρίς φόρους,  τσιγάρων, το κόστος για τον καπνιστή παραμένει υψηλό. Είναι πάντως κοινό μυστικό στην περιοχή Αιτωλοακαρνανίας, ότι εκτός από την εμπορία λαθραίων τσιγάρων, υπάρχει συστηματική παραγωγή καπνού και συσκευασίας παράνομων τσιγάρων.
Η τιμή πώλησης του παράνομου (χύμα) καπνού, ανέρχεται στα 15 ευρώ το κιλό. Από τους "παραγωγούς" ο καπνός φεύγει με 7-8 ευρώ το κιλό. Η διάθεσή του προς τις μεγάλες πόλεις (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) γίνεται κυρίως μέσω ΚΤΕΛ. Πληροφορίες αναφέρουν και συσκευαστήρια με κέρδη έως 200.000 ανά έτος (μαύρα).
 Βέβαια υπάρχει και αυξημένη ζήτηση από καπνιστές, καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, προτιμούν "λόγω τιμής" τον χύμα καπνό από τα περίχωρα του Αγρινίου.
Ενας καπνιστής που καπνίζει 1 πακέτο τσιγάρα την ημέρα θέλει από 1.250 έως 1.450 ευρώ / έτος.
 Με το χύμα καπνό θα χρειαστεί περίπου 5-6 κιλά το χρόνο, δηλαδή 75 - 90 ευρώ το έτος (ή 100-110 ευρώ μαζί με ρολό χαρτάκι στριφτού τσιγάρου).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου