4.9.13

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Χορευτική συνάντηση συλλόγων

Την 1η Συνάντηση Πολιτιστικών Συλλόγων με παραδοσιακούς χορούς διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Μαντιναίοι», στην οποία θα συμμετάσχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου Χίου «Άγιος Μηνάς», με χορούς από τη Χίο και τα νησιά και ο Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος» από κοινού με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μαντιναίοι», με χορούς από την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 20.30, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο. Την συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και η Κ.Ε. «Φάρις».
Σημειώνεται ότι τα μέλη της αποστολής από τη Χίο είναι 30 και θα φιλοξενηθούν στη Μικρή Μαντίνεια για 2 ημέρες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο αυτής της τοπικής κοινότητας του Δήμου Καλαμάτας.
Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρής Μαντίνειας «Μαντιναίοι»
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρής Μαντίνειας «Μαντιναίοι» ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2011 στην Μικρή Μαντίνεια Καλαμάτας. Παρότι νεοσύστατος, έχει μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων και αυτό οφείλεται στην ενεργό συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες της πλειονότητας των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου. Διοργανώνει εκδρομές, ενημερωτικές συζητήσεις, αποκριάτικους χορούς, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις κ.ά. Επίσης, συμμετέχει σε εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας παρασκευάζοντας διάφορα τοπικά εδέσματα με το κατεξοχήν προϊόν της Μικρής Μαντίνειας, το ελαιόλαδο.
Η μεγαλύτερη εκδήλωσή του είναι η «Γιορτή Λαδιού», που γίνεται κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου στο προαύλιο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του χωριού.
Από το Σεπτέμβρη του 2012, στο πλαίσιο του Συλλόγου, λειτουργούν τμήματα παραδοσιακού χορού για παιδιά και ενήλικες, με πολλές συμμετοχές μέχρι τώρα. Το χορευτικό έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις και από φέτος ξεκινά ανταλλαγή φιλοξενίας με συλλόγους από όλη την Ελλάδα.
Το ΔΣ του Συλλόγου αποτελείται από τους εξής:
Πρόεδρος: Ευσταθία Καμπουγέρη
Αντιπρόεδρος: Νίκος Κοντέας
Γραμματέας: Μαρία Χρονοπούλου - Ζούζουλα
Οργανωτική Γραμματέας: Χριστίνα Μελεξοπούλου
Ταμίας: Λίνα Αντωνοπούλου - Κουμουνδούρου
Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος»
Ο Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος» ιδρύθηκε το 2002. Πρωταρχικό σκοπό του Συλλόγου αποτελεί η διατήρηση των ηθών και των εθίμων της Μανιάτικης Κοινωνίας και η προβολή, γενικότερα, της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης. Δραστηριοποιείται στην περιοχή της Μάνης και της Καλαμάτας. Αριθμεί περίπου 150 μέλη - χορευτές, Έλληνες και αλλοδαπούς. Έχει τμήματα ενηλίκων, όπου διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα, λαϊκοί, ευρωπαϊκοί και λάτιν. Διαθέτει δική του ιματιοθήκη, με παραδοσιακές στολές πολλών περιοχών της χώρας και ερασιτεχνική θεατρική ομάδα. Έχει ταξιδέψει σε πολλές ελληνικές πόλεις και δύο φορές στο εξωτερικό για την παρουσίαση ελληνικών χορών. Κάθε χρόνο, το Σεπτέμβριο, διοργανώνει φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και τραγουδιών, με τη συμμετοχή συλλόγων από πολλά μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Υπεύθυνοι διδασκαλίας: Δημήτριος Μανιμάνης, Δήμητρα Κρασσακοπούλου
Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Νεοχωρίου Χίου «Άγιος Μηνάς»
Ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Νεοχωρίου Χίου «Άγιος Μηνάς» ιδρύθηκε το 1995 στο Νεοχώρι της Χίου. Είναι ένας δραστήριος σύλλογος που αποσκοπεί στην αναβίωση των παλιών τοπικών εθίμων, για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να μην ξεχνάνε οι παλαιότεροι. Διοργανώνει επιμορφωτικές και ενημερωτικές συζητήσεις, εκδρομές, βραδιές ούζου, απογευματινό τσάι, βραδιές θεάτρου, αποκριάτικες και χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Εορτάζει και τιμά τις μητέρες του Νεοχωρίου και συμμετέχει στις θρησκευτικές εορτές και πανηγύρια και διοργανώνει φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
Από το 2003 λειτουργούν τμήματα παραδοσιακού χορού για παιδιά, εφήβους και ενήλικες και ο Σύλλογος διαθέτει δική του ιματιοθήκη. Πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί θεατρική ομάδα. Το χορευτικό του Συλλόγου συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος και διοργανώνει παραδοσιακά γλέντια. Η μεγαλύτερη εκδήλωσή του είναι το «Καμάρι», όπου συναντιούνται διάφοροι χορευτικοί σύλλογοι της Χίου.  Ο Σύλλογος ανταλλάσσει φιλοξενίες με συλλόγους από όλη την Ελλάδα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου