17.8.13

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή τίμησε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και η Κοινωφελής Επιχείρηση για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό, σε ειδική εκδήλωση η οποία έλαβε χώρα την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013, στον προαύλιο χώρο της Οικίας Τσικλητήρα.



Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης βρέθηκε στην  Πύλο μετά από πρόσκληση του Δήμου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος και του απένειμε μαζί με το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρη Καφαντάρη την τιμητική πλακέτα για την πορεία του στο χώρο της έβδομης τέχνης. Ο Πρωθυπουργός εξήρε την καλλιτεχνική αξία του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, δανειζόμενος μια φράση του Νίκου Καζαντζάκη και χαρακτηρίζοντάς τον ως «Μέγα Ανηφορίζων της τέχνης και της σκηνοθεσίας, ο οποίας λίγο λίγο σηκώνει πάνω στα δικά του τα φτερά όλο και πιο ψηλά την Ελλάδα μας!».  



Η ταινία του «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» μέρος των γυρισμάτων της οποίας πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, ήταν η αφορμή για να διοργανωθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση. Ο Γιάννης Σμαραγδής με τις ταινίες του προβάλλει σπουδαίες προσωπικότητες  της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Επιπλέον, επιλέγοντας τα πιο όμορφα ελληνικά τοπία για καμβά των ιστοριών του κάνει γνωστές γωνιές της Ελλάδας στην υφήλιο. Οι ταινίες του σημειώνουν τεράστια επιτυχίας στο εξωτερικό και αυτό αποδεικνύεται από τις κατάμεστες κινηματογραφικές αίθουσες.



Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης στην ομιλία του για τον καλλιτέχνη τόνισε το σημαντικό έργο πολιτισμού το οποίο παράγει ο καλλιτέχνης λέγοντας: «Το να καταφέρει κανείς να αγγίξει την καρδιά των θεατών, να αναμοχλεύσει τις αξίες και τα πιστεύω ενός λαού, ερχόμενος αντιμέτωπος με αυτό που αποκαλείται παγκοσμιοποίηση δεν είναι καθόλου εύκολο. Πόσο μάλλον σε δύσκολες εποχές, όταν οι θεσμοί δέχονται σφοδρή επίθεση και η χώρα δέχεται αρνητικές βολές σε διάφορα μέτωπα. Όμως, ο Γιάννης Σμαραγδής καταφέρνει να αναπτερώνει το αίσθημα των Ελλήνων και να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι αυτή η μικρή χώρα, η Ελλάδα,  δε θεωρείται τυχαία η κοιτίδα του αρχαίου αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού». Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος προσκάλεσε δημόσια τον κ. Σμαραγδή να συμβάλει σκηνοθετικά στην αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνο αλλά και στην αναπαράσταση της άφιξης του Τηλεμάχου στην Πύλο, όπως αφηγείται ο Όμηρος.



Ο Γιάννης Σμαραγδής αποδέχτηκε την πρόσκληση και ευχαρίστησε το Δήμο Πύλου-Νέστορος για την πολύ όμορφη τιμητική εκδήλωση, ενώ σημείωσε ότι η παρουσία του Πρωθυπουργού έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη βραδιά.


Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι απήλαυσαν  την προβολή της ταινίας «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» στον προαύλιο χώρο της Οικίας Τσικλητήρα. Η ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη και τα μαγευτικά πλάνα από τη Βοϊδοκοιλιά, το Ντιβάρι, το Κάστρο της Μεθώνης μάγεψαν για μια ακόμα φορά το κοινό.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου