3.8.13

Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η σύσταση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής (Α.Μ.Κ.)  Εταιρείας με την επωνυμία «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Πελοποννήσου»,  δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4015, άρθρο 12.
Κύριοι στόχοι της εταιρείας είναι:
1.     Η προσφορά τοπικών προϊόντων ποιότητας και υψηλής ασφάλειας, με ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα την τοπικότητα και την πολιτιστική κληρονομιά.
2.     Η επιστροφή των ίδιων των κατοίκων της περιφέρειας στην παραγωγή και κατανάλωση αυτού πού είναι ποιοτικό, υγιεινό, αειφορικό, παραδοσιακό και ντόπιο.
3.     Η αύξηση της βιολογικής και ολοκληρωμένης παραγωγής (γεωργία-κτηνοτροφία).
4.     Η αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας των γεωργικών προϊόντων και την πιστοποίηση τους.
5.     Η διάσωση & προώθηση των τοπικών ποικιλιών, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις απειλούνται με εξαφάνιση.
6.     Η ενίσχυση της απασχόλησης, η αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού και επιχειρηματία του αγροδιατροφικού τομέα καθώς η ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων του τομέα.
7.     Η διασύνδεση του αγροτικού και του τουριστικού τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.  
Η παρούσα εταιρεία αποτελεί ακόμα ένα δυναμικό τρόπο ανάδειξης και των προϊόντων και των εταιρειών του Μοντέλου Μεσογειακής Διατροφής και στοχεύει στην αποδοχή τους. Μέσω της εταιρείας αυτής, θα υπάρξει η δυνατότητα να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητα των προϊόντων, να επιτευχθεί η διεύρυνση των εμπορικών συνόρων, να επεκταθούν οι αντίστοιχες καλλιέργειες και η παραγωγή αγαθών αλλά και να πραγματοποιηθούν συνέργιες.

Ακόμα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης αλλά και μέσα από άλλες δράσεις: 
§  Παρέχει υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
§  Υποστηρίζει όλους τους εμπλεκομένους φορείς και αγρότες στην προσπάθεια πού γίνεται για την προώθηση των προϊόντων και τη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.
§  Στηρίζει και προωθεί τα αγροδιατροφικά προϊόντα.
§  Αναπτύσσει και ενδυναμώνει συνεργασίες με την εστίαση και τον τουρισμό καθώς ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη και την υποστήριξη του αγροδιατροφικού τομέα της Πελοποννήσου.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει ενεργά σε πολλά, αντίστοιχα προγράμματα και δράσεις.
 Αναφέρω μερικά από αυτά πού έχει έντονη παρουσία:
1.     H MedDiet: Μεσογειακή Διατροφή και προώθηση παραδοσιακών προϊόντων ENPI CBC MED 2007-2013. Η αξία της Μεσογειακής Διατροφής αποτελεί το επίκεντρο ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος μετά την αναγνώριση της από την UNESCO στις 17/11/2000 ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Βασίζεται στην αναγνώριση της Δίαιτας ως ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, πρακτικών και παραδόσεων πού πηγαίνει από τη γη στο τραπέζι, από τα προϊόντα της γης και της θάλασσας κατευθείαν στα πιάτα μας. Η Μεσογειακή διατροφή και Δίαιτα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τρόπου ζωής που προσφέρεται εύκολα και αγνά στην Πελοπόννησο μέσω των μοναδικών προϊόντων που παράγει.
2.     Γαστρονομία και τουρισμός (Marco Polo System), με σύγχρονη ενεργοποίηση της παράδοσης στο χώρο της διατροφής. Η συμμετοχή της γαστρονομίας στη διατύπωση του τουριστικού προϊόντος είναι ιδιαίτερα επικερδής και προσφιλής. Η Μεσογειακή-Ελληνική διατροφή και η Μεσογειακή – Ελληνική Δίαιτα είναι σημαντικά στοιχεία πού καθορίζουν τον τόπο προορισμού. Η Πελοπόννησος είναι η καρδιά της Διατροφής. Απώτερος στόχος, ωστόσο, είναι η εξειδίκευση της Μεσογειακής διατροφής σε Πελοποννησιακή, για τη δημιουργία ενός ισχυρού και διακριτού brand name “Πελοπόννησος”.
3.     Η Αναθεώρηση του ειδικού επιχειρηματικού προγράμματος για τον Τουρισμό, όπου η Περιφέρεια πρότεινε και υποστήριξε τη σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τη διατροφή και την παράδοση. Επιπλέον με το Πελοποννησιακό Σύμφωνο Ποιότητας έχει στόχο να παρακινήσει τα τοπικά εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταστήματα να χρησιμοποιούν Πελοποννησιακά προϊόντα στα ράφια τους  και να παρέχουν στους τουρίστες τοπικά προϊόντα.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό της, σε συγκριτικό πλεονέκτημα και υλοποιεί εξειδικευμένες θεματικές πολιτικές μεταξύ αυτών και τη σημερινή.      
Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η Αγροδιατροφική Σύμπραξη αποτελεί βασική συνιστώσα για το σχεδιασμό και την προώθηση την αγροτικής οικονομίας. Θεωρεί τον πρωτογενή τομέα το σημαντικότερο πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Η προβολή των προϊόντων της Πελοποννήσου προβάλλει την διαπολιτισμική και διαχρονική κουλτούρα. Συμβάλει  στην προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και στην επένδυση στον τομέα της ποιότητας, με απώτερο στόχο τη συνολική ανάδειξη του πολιτιστικού υποβάθρου της Πελοποννησιακής παραγωγής και διατροφής. Τέλος, ενισχύει τα επενδυτικά επιχειρηματικά σχέδια και προγράμματα του αγροτικού τομέα, ο οποίος κατέχει σπουδαία θέση για το τόπο και την τοπική οικονομία.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου