23.8.13

Πύλος - Κορώνη - Μεθώνη:Αυθεντικές και ανερχόμενες

Τρία ατρόμητα κάστρα, η Πύλος, η Κορώνη και η Μεθώνη, και η παραλία-celebrity Βοϊδοκοιλιά ορίζουν τη μεσσηνιακή ακτογραμμή. 
Ανάμεσά τους πανέμορφες παραλίες, γλυκύτατη μεσογειακή φύση και χαμηλών τόνων τουριστική ανάπτυξη, με μυστικές γωνιές, πλούσια Ιστορία κι ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, η οποία χρησιμοποιεί το φημισμένο λάδι καθώς και τα υλικά της μεσσηνιακής γης.

Πύλος

Το Νιόκαστρο στα νότια και το Παλαιόκαστρο στα βόρεια, το μακρόστενο νησάκι της Σφακτηρίας μπροστά στον κόλπο του Ναβαρίνου, όπου έγινε το 1827 η ξακουστή ναυμαχία, και η Πύλος προστατευμένη­ στο βάθος του κόλπου. Λίγα νεοκλασικά και παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, με ωραία ρυμοτομία, γύρω από τη σκιερή κεντρική πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και το μεγαλοπρεπές μνημείο των επικεφαλής του τότε συμμαχικού στόλου ναυάρχων Κόδριγκτον, Δεριγνί και Χέιδεν, ανηφοριές απότομες που οδηγούν σε στενά δρομάκια με χαμηλά σπίτια και ανθισμένες αυλές και, βεβαίως, κάποιες σύγχρονες πολυκατοικίες, όχι και της καλύτερης αισθητικής. Λίγο πιο πέρα η Γιάλοβα με τη λιμνοθάλασσά της, η διάσημη παραλία Βοϊδοκοιλιά, το Πετροχώρι, ο Ρωμανός. Στην Πύλο και γύρω από αυτήν υπάρχει κάτι για όλους, όποια κι αν είναι τα ενδιαφέροντα και το διαθέσιμο budget.

Highlights
Το Νιόκαστρο, που «επιτηρεί» την Πύλο από την κορυφή ενός λόφου στα νότια της πόλης, με την εκκλησία της Μεταμόρφωσης στο κέντρο ( παλιά ήταν τζαμί ), την εξαγωνική Ακρόπολη και τα κελιά γύρω από την αυλή της. Αν ανεβείτε στην ταράτσα ( υπάρχει μια μικρή σκάλα στα δυτικά ), θα μείνετε άφωνοι από τη φοβερή θέα ολόκληρου του κάστρου με τους προμαχώνες, τον κόλπο του Ναβαρίνου, τη Σφακτηρία με το νησάκι του Τσιχλή Μπαμπά ( επισκέψιμο καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 08.30-15.00, 2723022010 ).
Το Παλιόκαστρο στη βόρεια είσοδο του κόλπου. Χρειάζεται καμιά εικοσαριά λεπτά περπάτημα για να φτάσετε, αλλά η θέα που θα δείτε από τις επάλξεις του –όλος ο κόλπος του Ναβαρίνου, η Γιάλοβα, η Βοϊδοκοιλιά, η Σφακτηρία και τα βουνά της Μεσσηνίας– αξίζουν τον κόπο.
Το Ανάκτορο του Νέστορα, που το λέμε συνήθως Παλάτι του Νέστορα, στο λόφο του Επάνω Εγκλιανού, 4 χιλιόμετρα από το χωριό Xώρα, είναι ένα συναρπαστικό μυκηναϊκό συγκρότημα με τις αποθήκες, τη μεγάλη ορθογώνια «αίθουσα του θρόνου», τα σκαλοπάτια, τους θολωτούς τάφους, τα διαμερίσματά του.
Η Γιάλοβα με την ωραία αμμουδερή ( σαν πούδρα ) παραλία και την υπέροχη λιμνοθάλασσα δίπλα –σημαντικός υδροβιότοπος–, συν την άκρως εντυπωσιακή παραλία της Βοϊδοκοιλιάς παραδίπλα, έχει εξελιχτεί σε οργανωμένο παραθαλάσσιο «προάστιο» της Πύλου. Εδώ θα βρείτε ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ, αγορά ( καλύτερη από την ανύπαρκτη της Πύλου ), κοσμηματοπωλείο – μέχρι και beauty spa. Και ακόμη camping, καταλύματα, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και ποδηλάτων, μεσιτικά γραφεία, δηλαδή όλα όσα χρειάζεται ο επισκέπτης για μια άνετη ­διαμονή.
Καλό φαγητό θα βρείτε στην ταβέρνα «Σπιτικό» ( εκτός από παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, και ορισμένα κυπριακά πιάτα, 2723022138 ) και στην «Ελιά» ελληνική κουζίνα, αλλά με έντεχνες νότες ( 2723023503 ). Και οι δύο βρίσκονται πάνω στον πεζόδρομο της παραλίας με τραπεζάκια στη θάλασσα.
Οργανωμένες επισκέψεις στη ­Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, τις οποίες οργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ( 2723023046 ), όπου μπορείτε να πάτε μόνοι σας, είτε συμβατικό αυτοκίνητο είτε με ποδήλατο.

 Η μαγευτική παραλία της Βοϊδοκοιλιάς
Η μαγευτική παραλία της Βοϊδοκοιλιάς
Η παραλία Βοϊδοκοιλιά, παραμυθένια, ολοστρόγγυλη, με αμμοθίνες τριγύρω και τιρκουάζ νερά… Διάσημη παγκοσμίως, όταν δεν φυσάει είναι μια ζαφειρένια πισίνα, ενώ όταν φυσάει είναι Χαβάη! Πηγαίνετε με το αυτοκίνητο και λίγο νωρίτερα ( γύρω στο 1 χλμ. ) υπάρχουν καντίνες για νερό, φαγητό και ντους, αφού μετά απαγορεύεται η ανοικοδόμηση. Ομπρέλες και ξαπλώστρες δεν υπάρχουν, οπότε πάρτε μαζί σας κάτι για να προστατευτείτε τον ήλιο.
Το νέο εστιατόριο «Taverna» του «Costa Navarino» ( 2723096000 ), με σπάνια παραδοσιακά πιάτα της μεσσηνιακής κουζίνας ( υπό την επιμέλεια του σεφ Δόξη Μπεκρή ), τα οποία βασίζονται σε παλιές τοπικές συνταγές που συλλέχτηκαν και βραβεύτηκαν σε διαγωνισμό μαγειρικής, στο πλαίσιο του Μεσσηνιακού Προγράμματος Γαστρονομίας. Πρόκειται για μοναδικές γεύσεις που δεν σερβίρονται πουθενά αλλού. Φροντίστε για κράτηση.
Το all day beach bar-restaurant «Αμμοθίνες» ( 2723041798 ) στο Πετροχώρι με τα κρυστάλλινα νερά. Καλή ελληνική κουζίνα ( και take away ) αλλά και ξαπλώστρες­, ομπρέλες, αποδυτήρια με amenities, mini beach spa, cocktails και ωραίες μουσικές.
Η βεράντα του ξενοδοχείου «12 Θεοί», με θέα που κόβει την ανάσα στον κόλπο του Ναβαρίνου, ψαγμένες μουσικές και πολύ χαλαρή ατμόσφαιρα – σου δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι στο κατάστρωμα κρουαζιερόπλοιου.
Η ταβέρνα «Γρηγόρης», με διακόσμηση καλού εστιατορίου, τη μεγαλύτερη σειρά από παραδοσιακά μαγειρευτά σε ολόκληρη την περιοχή, κρεατικά στη σχάρα, φρέσκα ψάρια και τοπικά προϊόντα. Σερβίρει και απέναντι, στην κεντρική πλατεία της Πύλου ( 2723022621 ).
«Κρουαζιέρα» με βάρκα στη Σφακτηρία, στον κόλπο του Ναβαρίνου και στη Βοϊδοκοιλιά από το λιμάνι της Πύλου ( 2723023155 ).

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΑΣΤΡΑ
Τα δύο διάσημα κάστρα ενώνουν τον Μεσσηνιακό κόλπο με το Ιόνιο, ορίζοντας μια χαμηλού τουριστικού προφίλ, αλλά πανέμορφη ακτογραμμή. Ο δρόμος ακολουθεί τον κόλπο, άλλοτε πιο κοντά και άλλοτε πιο μακριά από τη θάλασσα, περνώντας μέσα από άπειρες ελιές και ήσυχα χωριουδάκια ( με εξαίρεση το μάλλον δραστήριο Πεταλίδι ) για να σταθεί πρώτα στην Κορώνη, μετά στην αμμουδερή Φοινικούντα και τέλος στη Μεθώνη, με τις Μεσσηνιακές Οινούσσες απέναντι. Ανάμεσά τους θαυμάσιες παραλίες και συμπυκνωμένες δόσεις Ιστορίας και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής καθώς και κρυφές, ανεξερεύνητες γωνιές για τον τυχερό ταξιδιώτη. Οι τουριστικές υποδομές τώρα αρχίζουν να προβάλλουν αξιώσεις, οι ταβέρνες προσφέρουν νόστιμη ελληνική κουζίνα με ντόπια κρεατικά και λαχανικά, ενώ φρέσκο ψάρι θα βρείτε σχεδόν παντού ( και αν κάτι είναι κατεψυγμένο, θα σας το πουν ).

Κορώνη

Το κάστρο στο ύψωμα και ο πεζόδρομος κάτω στο λιμάνι με τις ψαρόβαρκες δίνουν το στίγμα της πόλης (αφτιασίδωτη ομορφιά, πάλλουσα ζωντάνια, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, αγορά για λάδι, μέλι, μυζήθρες, χυλοπίτες ). Και στη μέση σκαλοπάτια, ανηφοριές και κατηφοριές (η Κορώνη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά ), που δίνουν την αίσθηση νησιού, και ορισμένα παλιά αρχοντικά με εντυπωσιακά φουρούσια στα μπαλκόνια τους.

Highlights
Φυσικά το κάστρο, ένα από τα λίγα που κατοικούνται ακόμη, όπου θα φτάσετε και με το αυτοκίνητο αν δεν αντέχετε τα σκαλοπάτια και τον ανήφορο. Αυτή η βόλτα στα καλντερίμια σημαίνει ότι θα γυρίσετε πολλούς αιώνες πίσω: υπόγειες θολωτές δεξαμενές για να υπάρχει νερό σε περιόδους πολιορκίας, τα ερείπια του ναού της Αγίας Σοφίας, το νεκροταφείο με το ναό του Αγίου Χαράλαμπου, το παλαιοημερολογίτικο γυναικείο μοναστήρι του Προδρόμου και απίστευτη θαλασσινή θέα, μέχρις εκεί που φτάνει το μάτι.
Η πλατεία του Αγίου Δημητρίου­, το κέντρο της πόλης και μία από τις ωραιότερες της Πελοποννήσου, δροσερή, με τα μικρά σοκάκια από αριστερά να φτάνουν στο λιμάνι και τα γραφικά καλντερίμια από τα δεξιά στις επάνω γειτονιές.
Το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης, από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών της πόλης, με μία συναυλία κλασικής, σύγχρονης ή παραδοσιακής μουσικής ανά εβδομάδα με υπολογίσιμα ονόματα από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό (το εισιτήριο κυμαίνεται μεταξύ € 5 και € 7 ), εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής κ.ά. (www.korone.gr ).
Το ξενοδοχείο «Ban Sala» στη θέση Βουνάρια, 8 χλμ. έξω από την Κορώνη, μέσα σε απόλυτη ησυχία, με λουλουδιασμένους κήπους, τον Μεσσηνιακό κόλπο στο πιάτο και τη γλυκύτατη Εγγλέζα Λιν που το «τρέχει» με πραγματικά ελληνική διάθεση φιλοξενίας.
Η ταβέρνα «Νίκος» στο χωριό Βασιλίτσι, περίπου 4 χλμ. έξω από την Κορώνη, για τα εξαιρετικά ψητά με ντόπια κρέατα και μαγειρευτά με πρώτες ύλες που καλλιεργεί ο ίδιος­ ο ιδιοκτήτης-μορφή Νίκος Χριστόπουλος.
Η ψαροταβέρνα «Καγκελάριος» (2725022648 ), πάνω στο λιμάνι, για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά αλλά και για φοβερή σκορδαλιά – αν είστε οπαδοί της.
Οι σχετικά άγνωστες αμμουδερές παραλίες Περούλια, Γαργαρού, Αγία Τριάδα και Άγιος Ιωάννης ανάμεσα σε Κορώνη και Βουνάρια, η παραλία Τσαπί και Λάμπες (προς Φοινικούντα ). Αν, πάλι, ζητάτε κάτι πιο κοσμοβριθές, προτιμήστε την παραλία του Ζάγγα, στα νότια της Κορώνης, η οποία έχει μήκος πάνω από 2 χλμ.

Φοινικούντα

 Η Μεσσηνία συγκεντρώνει πολλούς φίλους των θαλάσσιων σπορ
Η Μεσσηνία συγκεντρώνει πολλούς φίλους των θαλάσσιων σπορ
Ιδρύθηκε το 1840 από Κρητικούς πρόσφυγες και οι μεγάλες αμμουδερές παραλίες της είναι ο λόγος που έχει γίνει σήμερα δημοφιλές και πολυσύχναστο θέρετρο. Ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ κι ένα ξενοδοχείο είναι οι τουριστικές υποδομές της, κυρίως οικογένειες το κοινό της και πολλές ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι η γαστρονομική της προσφορά. Σημειωτέον, ακόμη και σήμερα ορισμένες γωνιές της διατηρούν την ατμόσφαιρα και την αθωότητα αλλοτινών εποχών και αν το συνηθισμένο οικιστικό αλαλούμ δεν την είχε κατακτήσει, θα μιλούσαμε για μια εξωτική παραλία σαν αυτές των Μαλδίβων ή και ανώτερη!

Highlights
Η ταβέρνα «Έλενα» ( 2723071235 ) πάνω σε ύψωμα, στο δεξιό μέρος της παραλίας. Θέα φανταστική στην απέναντι ακτογραμμή, καλό φαγητό ( είναι διάσημες οι γεμιστές σαρδέλες με αρωματικά ) με προϊόντα από τη φάρμα τους και αγριοκάτσικα από τη Σχίζα, και καλό κρασί. Και στους τοίχους φωτογραφίες από την παλιά Φοινικούντα, τις οποίες μαζεύει ο Νίκος Τσώνης ( έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 300 ), ένας εκ των ιδιοκτητών, άκρως ενημερωμένος για το παρόν, το παρελθόν και τα μυστικά του τόπου.
Η παραλία Μακρύαμμος με τις αμμοθίνες. Ξεκινάει από το σημείο Μαυροβούνι και πηγαίνει προς τη Μεθώνη – μέχρι τον Ανεμόμυλο. Έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000 και είναι πολύ εντυπωσιακή, με τη λιτή διαδοχή των αλλεπάλληλων λοφίσκων και των καρτερικών ανθεκτικών φυτών που τους στολίζουν. Παράλληλα με τον κεντρικό δρόμο, είναι κρυμμένη από το πράσινο που μεσολαβεί, ενώ εκεί όπου αρχίζουν οι αμμοθίνες ( προς την πλευρά της Φοινικούντας ) βρίσκεται και το παλιότερο camping της περιοχής, το «Ammos».
Η ψαροταβέρνα «Τα 5 ΦΦΦΦΦ» ( 2723071242 ) στην παραλία. Έχουν δικό τους καΐκι, ό,τι σας πουν πως είναι φρέσκο είναι φρέσκο και η κυρία Βασιλική ξέρει το τηγάνι τέλεια.
Κρουαζιέρα στις Μεσσηνιακές Οινούσσες με τον «Μπέμπη»: ένα καραβάκι που, αφού φτιαχτούν γκρουπάκια 5-7 ατόμων, πηγαίνει στη Σχίζα, στην Αγ. Μαριανή και στη Σαπιέντζα, όπως και στις νότιες παραλίες ( Μαράθι, Καντούνι ), μέχρι και στην παραλία Τσαπί. Το φαγητό μαγειρεύεται πάνω στη βάρκα και η ατμόσφαιρα θυμίζει «Πειρατές της Καραϊβικής» σε μεσσηνιακή ( πολύ καλή ) εκδοχή.
Το «Λοστρέ Bar» στο μόλο με τις ψαγμένες μουσικές, τα ωραία cocktails, djs και μουσικές ­βραδιές όλο το καλοκαίρι.
Για windsurfing στο φουλ προτιμήστε τη Χαρουπιά και το Μαυροβούνι. Είναι τα τέλεια σημεία – ιδιαίτερα τον Αύγουστο.

Μεθώνη

 Must η επίσκεψη στο κάστρο της Μεθώνης
Must η επίσκεψη στο κάστρο της Μεθώνης
Μικρή, επίπεδη, με κάποια ιδιαίτερα σημεία όπως το Καποδιστριακό Σχολείο, μια γραφική κεντρική πλατεία απ’ όπου αρχίζει η τεράστια παραλία, μικρή τουριστική υποδομή, η οποία δείχνει σημάδια ανόδου τελευταία, λίγες ταβέρνες με παραδοσιακή κουζίνα, το νησάκι της Σαπιέντζας απέναντι και, πάνω απ’ όλα, το κάστρο τριγυρισμένο από την τάφρο του.

Highlights
Οπωσδήποτε ένας περίπατος στο κάστρο, φρουρός του φυσικού λιμανιού, με τον παλαιοχριστιανικό γρανιτένιο κίονα ( «στήλη του Mοροζίνι» ), τα τούρκικα λουτρά, το σπίτι του Ιμπραήμ, την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ( κάποτε τζαμί και καθολική εκκλησία ) και θέα ονειρεμένη στο Ιόνιο και στις Οινούσσες. Από την πύλη της θάλασσας έρχεστε στο Μπούρτζι. Τον τελευταίο πύργο του κάστρου, διώροφο και οκταγωνικό, τόπο φυλακής κι εκτελέσεων κάποτε και τώρα ιδανικό spot για μαγικά ηλιοβασιλέματα. ( Ανοιχτό καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 08.30-15.00, 2721022534 ).
Οι κατακόμβες του Αγίου Ονούφριου, με ταφικούς θαλάμους λαξευμένους στον πωρόλιθο, και ο ναός του Αγίου Βασιλείου του 10ου αιώνα, λίγο έξω από τη Μεθώνη, στο δρόμο προς Πύλο.
Η ταβέρνα «Κληματαριά» ( 2723031544 ) με τις δύο εισόδους, μία από το δρόμο που οδηγεί στην πλατεία και άλλη μία πιο γραφική από την πλευρά του κάστρου, όπου μπαίνετε κατεβαίνοντας τρία σκαλάκια. Ωραίες ελληνικές γεύσεις, ξυλόφουρνος και άψογο σέρβις στην πλακόστρωτη εσωτερική αυλή, κάτω από μια τεράστια κληματαριά.
Το νησάκι Σαπιέντζα με τον πέτρινο φάρο και το κουμαρόδασος αλλά και κρι κρι, πέρδικες, φασιανούς και πρόβατα μουφλόν. Υπάρχει και παραλία για κολύμπι.
Το ξενοδοχείο «Sapienza» ( 2723031880, 6932378195 ), λίγο έξω από την πόλη, πάνω σε ύψωμα με τρελή θέα στον οικισμό, στη Σαπιέντζα, στο κάστρο και στο Ιόνιο. Τα μεγάλα δωμάτια έχουν old fashioned ατμόσφαιρα και λιτή, αλλά καλής ποιότητας επίπλωση.

Πού να μείνετε

 «The Romanos, A Luxury Collection Resort - Costa Navarino»
«The Romanos, A Luxury Collection Resort - Costa Navarino»
Πύλος
The Romanos, A Luxury Collection Resort - Costa Navarino
( 2723096000, από € 225 ) Το πιο πολυτελές από τα ξενοδοχεία του συμπλέγματος, μέλος της Luxury Collection της Starwood Hotels & Resorts. Το Αnazoe Spa προσφέρει πρακτικές εμπνευσμένες από την Αρχαία Ελλάδα.
The Westin Resort Costa Navarino ( 2723095000, από € 160 ) Το πιο οικογενειακό ξενοδοχείο του συμπλέγματος, με πολλές δραστηριότητες για τους μικρούς επισκέπτες, τις οποίες δεν συναντάς αλλού στην Ελλάδα. Όσοι αναζητάτε την περιπέτεια ενημερωθείτε για τα προγράμματα Navarino Outdoors και Navarino Sea.
Mylos Apartements ( 2723022703, 6972322179, από € 70 ) Όμορφα δια­μερίσματα με κουζίνα, σε χαρούμενα χρώματα, με κήπο και αυλές στην παραλία της Γιάλοβας.
Philip Hotel ( 2723022741, από € 75 ) Άνετα δωμάτια, ωραία βεράντα πρωινού κι εντυπωσιακή θέα στον κόλπο του Ναβαρίνου.

Κορώνη - Φοινικούντα - Μεθώνη
Αέρηδες ( 6944867574, από € 60 ) Εξοπλισμένα διαμερίσματα στη Φοινικούντα, ιδανικά για οικογένειες, μόλις 200 μ. από την αμμουδιά ( pet friendly ).
Ban Sala ( 6982454821, από € 120 ) Πέντε δίχωρες βίλες με κομψή επίπλωση, απόλυτη ησυχία αλλά και ­ιδιωτικότητα. Βρίσκονται μέσα σε περιποιημένους κήπους, στη θέση Βουνάρια έξω από την Κορώνη, κι έχουν εξαιρετική θέα στον Μεσσηνιακό κόλπο.
Viva Mare ( 2723071315, από € 50 ) Καινούργιο και όμορφο ξενοδοχείο 200 μ. από την παραλία της Φοινικούντας, με κυκλαδίτικο στιλ και happy ατμόσφαιρα.
La Sapienza ( 2723031880, από € 50 ) Σε ύψωμα και σε απόσταση μόλις 1,5 χλμ. από τη Μεθώνη, με κλασική επίπλωση και φοβερή θέα στον οικισμό, στο κάστρο και στο ­νησάκι της Σαπιέντζας.

Άρτεμης Τζίτζη

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου