24.8.13

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Εργοδότης ευχήθηκε στους υπαλλήλους του «καλό καλοκαίρι» και την... έκανε μαζί με το εργοστάσιο

 ΛΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ...ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ;
Ευχήθηκε στους εργαζομένους του «καλό καλοκαίρι» και τους είπε να επιστρέψουν στη δουλειά σε τρεις εβδομάδες. 
Το ίδιο βράδυ, άρχισε να «πακετάρει» για Πολωνία - όχι τα προσωπικά του αντικείμενα, αλλά ολόκληρο το εργοστάσιό του. Είχε αποφασίσει να το μεταφέρει από τη βόρεια Ιταλία στην Πολωνία, χωρίς να πει λέξη στους υπαλλήλους του...
Η είδηση ότι η εταιρεία Firem Srl θα μεταφερόταν στην ανατολική Ευρώπη έφτασε στα αυτιά των 40 εργαζομένων της πολύ αργά. 
Στις 13 Αυγούστου, 11 ημέρες μετά την ενεργοποίηση του σχεδίου, μία ομάδα εργαζομένων, παρατηρώντας την κινητικότητα που υπήρχε γύρω από το εργοστάσιο η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, τους έκανε να υποψιαστούν ότι κάτι συμβαίνει, κατάφεραν απλώς να μπλοκάρουν το τελευταίο από τα 20 φορτηγά που αναχωρούσαν με τον εξοπλισμό του εργοστασίου. Από εκείνη την ώρα, το θέμα άρχισε να απασχολεί ολόκληρη την Ιταλία, αν και η μοίρα των εργαζομένων του εργοστασίου εξακολουθεί να είναι αβέβαιη.
«Αν τους είχα πει νωρίτερα πως σχεδίαζα να μεταφέρω την παραγωγή στο εξωτερικό, θα έκαναν κατάληψη στο εργοστάσιο», υποστήριξε ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου Φαμπρίτσιο Πεντρόνι, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg από την Πολωνία.
«Για να πω την καθαρή μου αλήθεια, ήθελα να επιβιώσει η επιχείρησή μου και στην Ιταλία οι συνθήκες δεν ήταν πλέον κατάλληλες», προσέθεσε.
Ο 49χρονος Πεντρόνι ζει, πλέον, μέσα στο φόβο, ανησυχώντας ακόμη και για την ίδια του τη ζωή, αφού δέχθηκε επανειλημμένως απειλές για τον ίδιο και την οικογένειά του. Παρ' όλα αυτά, λέει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη για την επιλογή που έκανε για την επιχείρησή του, η οποία δημιουργήθηκε από τον παππού του μετά τον Δεύτετο Παγκόσμιο Πόλεμο. Άλλωστε, δεν είναι η μοναδική ιταλική επιχείρηση που αποφάσισε να... μεταναστεύσει: έχουν προηγηθεί πάμπολλες άλλες, από την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat μέχρι την εταιρεία ηλεκτρικών οικιακών συσκευών Indesit.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για να πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση, έπαιξαν ρόλο διάφοροι παράγοντες: από τον ανταγωνισμό μέχρι το κόστος εργασίας και τη φορολογία.
Η Firem είχε κύκλο εργασιών περίπου 3 εκατ. ευρώ πέρυσι, αλλά έχει να παρουσιάσει κέρδη από το 2008, υποστηρίζει ο Πεντρόνι. Το νέο εργοστάσιο στην Πολωνία έχει ανοίξει ήδη και ο ίδιος δεν σκοπεύει να γυρίσει σύντομα στην Ιταλία, δεδομένης της έντασης που έχει δημιουργηθεί με τους εργαζομένους του.
«Δεν θέλω να αυξήσω τα κέρδη μου, θέλω απλώς να έχω ξανά μία κερδοφόρα επιχείρηση», λέει και υποστηρίζει πως, σε ένδειξη καλής πίστης, έφερε μαζί του στην Πολωνία πέντε Ιταλούς υπαλλήλους που εμπιστευόταν.
Στην Ιταλία, η Firem θα συνεχίσει να υφίσταται στα χαρτιά με 10 εργαζομένους...
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου