2.8.13

Υποχρεωτική εφέτος η υποβολή Ε9 για όλους

Νέα ταλαιπωρία θα υποστούν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς καλούνται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, το γνωστό έντυπο Ε9, ανεξαρτήτως εάν έχουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση. Και αυτό διότι με την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών θέλει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία από τους φορολογούμενους-ιδιοκτήτες ακινήτων για τα ακίνητα που διαθέτουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακινήτων. Σημειώνεται ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα εφαρμοσθεί το 2014 θα έχει 33 «τσουχτερούς» συντελεστές ανάλογα με την κατηγορία του ακινήτου (αστικό, οικόπεδο, αγροτεμάχιο κ.λπ.).Τα 5,6 εκατ. φορολογούμενοιιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να συμπληρώσουν και να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους με τα πρόσθετα στοιχεία που ζητά το υπουργείο Οικονομικών. Μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του υπουργείου Οικονομικών και με τους κωδικούς που ήδη έχουν θα προχωρήσουν στη συμπλήρωση του εντύπου.
Το νέο έντυπο Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν όλοι οι φορολογούμενοι που είχαν στην κατοχή τους ακίνητα την 1η Ιανουαρίου 2013 ανεξάρτητα αν το 2012 είχαν ή όχι μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα διασταυρώσει τα στοιχεία που θα δηλωθούν στο νέο Ε9 με τα στοιχεία που υπάρχουν στη βάση δεδομένων της ΔΕΗ και στο Κτηματολόγιο, με στόχο να εντοπίσει φορολογούμενους που αποκρύπτουν από την εφορία την πραγματική εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης για να γλιτώνουν φόρο ή δεν έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα το ακίνητό τους στην εφορία. Δηλαδή η ΔΕΗ μπορεί να έχει στα αρχεία της κάποιο ακίνητο, δεδομένου ότι έχει ηλεκτροδοτηθεί, αλλά μπορεί να μην υπάρχει στα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Στα στοιχεία που καλούνται να δηλώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9 είναι ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος, εφόσον πρόκειται για ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, και ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (εάν υπάρχει).
Ειδικότερα και όπως ορίζεται στην απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη:
• Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet.
• Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αποκλειστικά στην περίπτωση που ο υπόχρεος σε δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 έχει αποβιώσει.
• Τα νέα στοιχεία που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 είναι τα εξής:
1. Ο 12ψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσωρινός ή οριστικός, εφόσον υπάρχει.
2. Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον το ακίνητο την 1η Ιανουαρίου 2013 ήταν ηλεκτροδοτούμενο ή κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ηλεκτροδοτείται.
3. Η επιφάνεια των κατοικιώνμονοκατοικιών που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο.
4. Η επιφάνεια των αποθηκών, γεωργικών κτισμάτων, επαγγελματικών στεγών ή άλλων ειδικών κτιρίων, που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίου.
5. Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο.
6. Το μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων της επαγγελματικής στέγης.
7. Το μήκος της πρόσοψης του οικοπέδου.
8. Το πλήθος των προσόψεων που έχει κάθε ακίνητο.
Σημειώνεται ότι οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα δηλώσουν από την αρχή όλα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους και υπάρχουν ήδη μέσα στο έντυπο Ε9, αλλά μόνο τις αλλαγές που έχουν γίνει στην περιουσιακή κατάσταση και τα νέα στοιχεία που απαιτούνται.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου