28.8.13

Τι θα ισχύει για τα " ληγμένα τρόφιμα " απο την 1η Σεπτεμβρίου

Τα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας θα έχουν ειδική σήμανση και θα είναι τοποθετημένα στα ράφια με τον τίτλο "Τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας"

Τα προιόντα αυτά θα είναι ασφαλώς πιο φθηνά απο τα υπόλοιπα προιόντα και ειδικά των μεγάλων εταιρειών.Στην κατηγορία δεν εντάσσονται τα "ευπαθή "προιόντα όπως το γάλα,το βούτυρο,το κρέας κλπ.

Σύμφωνα με τους "Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προιόντων και Παροχής Υπηρεσιών," ο χρόνος διάθεσης των προιόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει:

α)Την μία εβδομάδα στην περίπτωση προιόντων,των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

β)Τον ένα μήνα στην περίπτωση προιόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

γ)Τους τρείς μήνες στην περίπτωση προιόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Την αποκλειστική ευθύνη για την καλή υγιείνη κατάσταση των προιόντων θα φέρει ο πωλητής.

Προιόντα αυτής της κατηγορίας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης,όπως επίσης απαγορεύεται η αντικατάσταση ή η τροποποιήση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο.

Θα επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα στις εξής περιπτώσεις:

α)Αν δεν υπάρχει η πινακίδα με τον τίτλο "Τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας"1000 ευρώ ανα κωδικό προιόντος,όπως επίσης το ίδιο διοικητικό πρόστιμο στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαχωρισμός απο τα υπόλοιπα προιόντα.

β)Στην περίπτωση παραποίησης της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας.2000 ευρώ ανά κωδικό προιόντος.

Γ)Στην περίπτωση που αυτά τα προιόντα διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης,5000 ευρώ ανά κωδικό προιόντος.

Δ)Μη τήρηση της υποχρέωσης πώλησης των προιόντων με την ένδειξη "Προιόντα ελάχιστης διατηρησιμότητας" σε χαμηλότερη τιμή το πρόστιμο θα φθάνει τα 2000 ευρώ ανά κωδικό προιόντος.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης τονίζει ότι τα προιόντα αυτής της κατηγορίας θα είναι εξίσου καλής ποιότητας με τα υπόλοιπα προιόντα της αγοράς.

Ομως η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας αναφέρει "Η αγορανομική διάταξη που επιτρέπει την πώληση ληγμένων προιόντων προκαλεί έντονη αγανάκτηση στους καταναλωτές,γιατί αφενός θα μετατρέψει την χώρα σε μία απέραντη χωματερή και αφετέρου θα τσαλακώσει την αξιοπρέπεια των πολιτών".

Και ναί,η καταράκωση της αγοραστικής αξιοπρέπειας των πολιτών αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα.
.
news4all.gr


ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου