3.7.13

Τι κάνουμε αν πατήσουμε ....αχινό

Οι αχινοί, αν και είναι σημάδι καθαρής παραλίας, μπορούν εύκολα να μας χαλάσουν τη διάθεση. 
Συνήθως, το μαύρο χρώμα των αγκαθιών τους είναι ευδιάκριτο στον πάτο της θάλασσας και συνοδεύεται από φωνές και φόβο. Όμως, πολλές φορές οι αχινοί προτιμούν το «καμουφλάζ» και μας πιάνουν απροειδοποίητους.

Μέχρι που ξαφνικά αισθανόμαστε πόνο και παρατηρούμε πολλά μικρά αγκάθια στο κάτω μέρος του πέλματός μας. Δυστυχώς, μόλις πατήσαμε αχινό... αλλά όλα αντιμετωπίζονται!
Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
- Αν είναι δυνατόν, αφαιρέστε απαλά όσα αγκάθια προεξέχουν στο πόδι σας. Προσοχή! Δεν πρέπει να «σκαλίσετε» βαθιά το δέρμα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αρχίσει η διαδικασία της επούλωσης των σχισμών. Όσα αγκάθια μείνουν μέσα αργότερα θα απορροφηθούν ή θα αποβληθούν από το σώμα σας. Καλό είναι να τα βγάζετε γρήγορα προκειμένου να μειωθεί ο πόνος.
- Για περίπου είκοσι με σαράντα λεπτά βάλτε το πληγωμένο πόδι σας σε ζεστό νερό. Κάτι τέτοιο θα συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου την επόμενη ημέρα. Πλύνετε την περιοχή με κάποιο αντιβακτηριακό σαπούνι ή βάλτε κάποια αντιβιοτική κρέμα.
- Ρίξτε αρκετό ξύδι πάνω σε μια πετσέτα και τοποθετήστε την για όσο το δυνατόν περισσότερο πάνω στην περιοχή των αγκαθιών. Πριν οδηγηθείτε για ύπνο, τυλίξτε την πετσέτα με μια πλαστική μεμβράνη, ώστε να μην φύγει κατά τις βραδινές ώρες.
- Αν παρατηρήσετε κάποιο είδος αντίδρασης, όπως είναι η αύξηση του ρυθμού της καρδιάς, το οίδημα ή τα αναπνευστικά προβλήματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Μην ξεχνάτε ότι αν έχετε πατήσει πολλά αγκάθια μπορεί να έχετε ναυτία, εμετό, μούδιασμα, φαγούρα και αδυναμία.
Η αφαίρεση των αγκαθιών του αχινού
Αρχικά, τοποθετήστε λίγο λάδι ή baby oil στο σημείο του δέρματος που έχουν εισχωρήσει τα αγκάθια. Ακόμα και το λάδι μαυρίσματος για την παραλία μπορεί να μαλακώσει το δέρμα, ώστε να βγουν πιο εύκολα τα αγκάθια προς τα έξω. Προσεκτικά και με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο έχει απολυμανθεί πριν με οινόπνευμα, πιάστε όσα αγκάθια προεξέχουν. Σε περίπτωση που ο πόνος είναι αρκετά έντονος γιατί τα αγκάθια βρίσκονται βαθιά στο δέρμα... καλό είναι να επισκεφτείτε κάποιο ιατρικό κέντρο.
Συμβουλές «κατά» των αχινών:
Αν φοράτε πλαστικά παπούτσια θαλάσσης δεν θα έχετε κανένα φόβο, ακόμα και αν πατήσετε αχινό.
Αν όμως πατήσετε αχινό, καλό είναι να μην προτιμάτε παπούτσια με σκληρό πάτο, γιατί ο πόνος μπορεί να γίνει πιο έντονος.
Χρήσιμο είναι να αποφεύγετε το κολύμπι: α) σε θολά νερά, καθώς δεν βλέπετε τον πάτο της θάλασσας β) δίπλα σε βράχια και γ) κατά τις νυχτερινές ώρες, γιατί η ορατότητα είναι περιορισμένη.
Madata.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου