7.6.13

Παραλύει ο χώρος της υγείας σήμερα λόγω απεργίας

Γιατροί και εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας και ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί συγκροτούν κοινό μέτωπο και πραγματοποιούν 24ωρη απεργία την Παρασκευή, 7 Ιουνίου, καταγγέλλοντας διάλυση του κοινωνικού κράτους και «οικτρή πραγματικότητα που εξευτελίζει τον άνθρωπο και τους εργαζόμενους».
Οι εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, λέγοντας ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) τελούν «υπό κατάρρευση».
Όπως τόνισαν, 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και ανασφάλιστοι δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, συνιστώντας, πλέον, μία βραδυφλεγή «υγειονομική βόμβα» με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.
Την ίδια ώρα, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βαίνει δραματικά μειούμενη, με κίνδυνο στο άμεσο μέλλον η χώρα να γνωρίσει την ανάπτυξη επιδημιών, τις οποίες θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για λήψη μέτρων, ώστε «να μην οδηγηθούμε άτακτα σε μια ανθρωπιστική κρίση», όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας.
Οι ελλείψεις σε γιατρούς αγγίζουν τις 6.500 και σε νοσηλευτικό προσωπικό φτάνουν περίπου τις 20.000, σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Σταύρος Κουτσιουμπέλης, προσθέτοντας ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα κλίνες σε ΜΕΘ να κλείνουν, μονάδες και εργαστήρια να υπολειτουργούν, σύγχρονα μηχανήματα να βρίσκονται σε αποθήκες, ενώ η πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ «καρκινοβατεί».
Έμφαση στο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού έδωσε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Ηλίας Σιώρας, κάνοντας λόγο για «τριτοκοσμική κατάσταση» στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, με τους 500.000 εξωτερικούς ασθενείς και 52.000 νοσηλευόμενους ετησίως.
Συνολικά, οι κενές θέσεις όλων των ειδικοτήτων είναι πάνω από 1.400 και όλες οι ειδικές μονάδες του νοσοκομείου στελεχώνονται με αριθμό γιατρών και νοσηλευτών ο οποίος βρίσκεται πολύ κάτω από τα διεθνή όρια ασφαλείας.
Για «εφιαλτική κατάσταση» στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ μίλησε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), Χαράλαμπος Μπονάνος, αναφέροντας ότι 5.000 γιατροί αγωνίζονται να περιθάλψουν 10.000.000 ανθρώπους.
Η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ και η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας την οποία στηρίζει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή στις 11.00, στην οποία θα συμμετέχουν και εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία της Λήμνου και την Ικαρίας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου