19.6.13

ΜΕΣΣΗΝΙΑ-Συνεργασία Δήμου και ΤΕΙ Καλαμάτας


 

  • Υπογράφηκε το Μνημόνιο
  • Εφαλτήριο για εμβάθυνση των συνεργειών, με 8 θεματικά πεδία καταρχήν
  • Συνεργασία και με το Μουσείο Γουλανδρή, για Μουσείο Χλωρίδας – βοτανικό κήπο στον Ταΰγετο
Το πρώτο σπουδαίο βήμα για την ανάπτυξη σχέσεων πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του ΑΤΕΙ Καλαμάτας (πλέον, ΑΤΕΙ Πελοποννήσου) αποτελεί το Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπέγραψαν σήμερα ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και ο Πρόεδρος του ΑΤΕΙ, Καθηγητής Δημήτρης Βελισσαρίου.
 
 
 Ο Δήμος επιδιώκει την ανάπτυξη συνεργασίας «σε εκατό πεδία», όπως τόνισε ο Δήμαρχος, κάτι που καλοδέχθηκε και για το οποίο υπερθεμάτισε ο Πρόεδρος του ΑΤΕΙ. Η υπογραφή του Μνημονίου έγινε σε εκτέλεση αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και της Συνέλευσης του ΑΤΕΙ, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Δήμου Καλαμάτας.
Τα πεδία συνεργασίας είναι:
1. Αξιοποίηση του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου
2. Πολλαπλασιασμοί φυτών – Φυτωριακές εργασίες
3. Σήμανση χλωρίδας αστικού πρασίνου
4. Συμμετοχή στις εκθέσεις γεωτεχνικού ενδιαφέροντος
5. Αγροτικός τομέας
6. Πτυχιακές εργασίες σπουδαστών
7. Δημοτικός λαχανόκηπος και σχολικοί κήποι
8. Παραχώρηση δημοτικού χώρου για πρακτική άσκηση σπουδαστών.
Παρατίθεται το κείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας, με σκοπό το αμοιβαίο όφελος των δύο Οργανισμών.
Στη συνάντηση, που διεξήχθη σε θερμό κλίμα, παρουσία του Αντιδημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου και του Διευθυντή Γεωτεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Λιοντήρη, αναφέρθηκε ότι έχουν γίνει από πλευράς ΑΤΕΙ συνεννοήσεις με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή των Αθηνών, με σκοπό την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα LIFE, από το Δήμο Καλαμάτας, το ΑΤΕΙ και το Μουσείο Γουλανδρή. Σκοπός της πρότασης, μεταξύ άλλων, είναι η καταγραφή και ανάδειξη της ενδημικής χλωρίδας του Ταϋγέτου, που είναι εξαιρετική, η δημιουργία ενός Μουσείου Χλωρίδας στον ορεινό όγκο και ενός βοτανικού κήπου. Για τον τελευταίο, το Δασαρχείο Καλαμάτας συναινεί ως προς την παραχώρηση εκτάσεως ενός στρέμματος στο χώρο του παλαιού ξυλοπριστηρίου Αρτεμισίας, κάτι για το οποίο αναμένεται η έγκριση της Γενικής Γραμματείας Δασών.

Ο Δήμαρχος ανέφερε πως ο Δήμος προτίθεται να παραχωρήσει μεγάλο μέρος του κτηρίου όπου στεγαζόταν το Δημοτικό Σχολείο Αρτεμισίας, για την εγκατάσταση του Μουσείου Χλωρίδας, στο οποίο θα είναι δυνατόν να διεξάγονται εκπαιδευτικά προγράμματα του ΑΤΕΙ. Θα παραμείνει τμήμα του κτηρίου προς χρήση του Κοινοτικού Καταστήματος και του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου. «Η συνεργασία αυτή και η χρήση του κτηρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Αρτεμισίας, στο οποίο έχει επενδύσει ο Δήμος σημαντικά ποσά για την αποκατάστασή του, όπως και για εκείνο της Αλαγονίας, αποτελεί τη μόνη ελπίδα να δώσουμε μόνιμη ζωντάνια στην περιοχή», επεσήμανε ο Δήμαρχος.
 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου